דו"ח המבקר
למרות המשבר, הדואר המשיך לשלם פיצויים מוגדלים לבכירים שפרשו
בשנים 2008-2013 קיבלו 19 מתוך 25 בכירים שפרשו פיצויים החורגים מהקבוע בהסכם איתם. 11 מהם קיבלו פיצויים כפולים. המבקר מעלה חששות גם ביחס לתקינות מכרזים לאיוש תפקידים בדואר ומצביע על הריכוז הגבוה של קרובי משפחה שעובדים בחברה
דו"ח מבקר המדינה חושף כי על אף המשבר הכלכלי המתמשך המשיכה חברת דואר ישראל לשלם פיצויים מוגדלים למרבית בכיריה הפורשים. המשבר הפיננסי גם לא מנע מיו"ר הדירקטוריון דאז ששי שילה והמנכ"ל לשעבר חיים אלמוזנינו לרשום הוצאות על אירוח במסעדות בסכומים שהמבקר מכנה כחורגים מ"גבולות הסבירות המקובלת".
המבקר מדווח כי הדואר נמנע מלחסוך מיליוני שקלים בחודש באמצעות עדכון היקף המשרה של הדוורים לאור הירידה החדה בהיקף דברי הדואר בהם מטפלת החברה. המבקר מעלה חששות גם ביחס לתקינות מכרזים לאיוש תפקידים בדואר ומצביע על הריכוז הגבוה של קרובי משפחה שעובדים בדואר.
בנובמבר 2014 חשף "כלכליסט" כי דירקטוריון הדואר אישר ליו"ר הפורש ששי שילה פיצויים כפולים ומענק הצטיינות על אף היות החברה בקריסה פיננסית. בעקבות הפרסום הורה מבקר המדינה לחברה להשיב את הכספים העודפים ששולמו לשילה. אולם מדו"ח המבקר עולה כי אין מדובר במקרה חריג: בשנים 2008-2013 קיבלו 19 מתוך 25 בכירים שפרשו פיצויים החורגים מהקבוע בהסכם איתם. מתוכם 11 בכירים קיבלו פיצויים כפולים.
הפיצויים הנוספים שאושרו לבכירים הסתכמו בכ-6.7 מיליון שקל. על פי דו"ח המבקר, בחלק מהפרוטוקולים לא נמצאו נימוקים למתן הפיצויים חרף המצב הכספי הבעייתי של הדואר. עם כניסתו של היו"ר הנוכחי חזי צאיג בסוף 2013 צומצם משמעותית תשלום הפיצויים המוגדלים לבכירים הפורשים מהדואר ומתוך תשעה בכירים שפרשו ב-2014, חמישה לא קיבלו פיצויים נוספים וארבעה קיבלו פיצויים נוספים של עד 60%.
"משרד מבקר המדינה רואה בחומרה את התנהלות הדירקטוריון, ומעיר לחבריו שהאחריות לשמירת נכסי החברה מוטלת עליהם, וזאת לטובת החברה ולטובת מדינת ישראל. על הנהלת החברה היה לשמש דוגמה לעובדי החברה ולאשר פיצויים סבירים בזמן שהחברה מגבשת תכנית התייעלות הכוללת פגיעה בתנאי השכר של עובדיה", נכתב בדו"ח.
הביקורת בדואר גילתה בנוסף כי בשנים 2011-2013 לא פירט המנכ"ל דאז אלמוזנינו את השירותים שרכש על גבי החשבוניות שהגיש לאגף הכספים ולא חתם עליהן כנדרש. מנכ"ל ויו"ר הדואר רשאיים לארח במסעדות על חשבון החברה אורחים רשמים מהארץ ומחו"ל. אולם בניגוד לקבוע בנוהל המנכ"ל והיו"ר אירחו במסעדות גם עובדים בחברה.
מעבר לכך המבקר סבור כי בחלק מהמקרים עלות האירוח של המנכ"ל והיו"ר חרגה מהמקובל. כך עבור ארוחה עם שני אורחים שילם המנכ"ל 570 שקל ועל פגישה במסעדה עם אורח אחד שולמו סכומים שהגיעו עד ל-495 שקל. בפגישת היו"ר עם אורח אחד במסעדה שולם חשבון של כ-350 שקל. היו"ר והמנכ"ל נפגשו שניהם במסעדות ושילמו על כך עד 399 שקל.
בתגובה לטענות בדו"ח מסרו אלמוזנינו ושילה כי ההוצאה החודשית שלהם בכרטיסי אשראי של החברה היתה נמוכה מזו של קודמיהם בתפקיד. אלמוזנינו מסר כי ההוצאה החודשית הממוצעת שלו עמדה על 1,900 שקל בלבד, פחות מהמקובל בעבר בתפקיד מנכ"ל, וכי לא דרש ולא קיבל החזר הוצאות אש"ל. אלמוזנינו טען עוד כי מנהלת לשכתו ניהלה רישום מסודר ומפורט של ההוצאות בכרטיסי אשראי. שילה ציין כי ההוצאה החודשית בכרטיסו היתה 2,300 שקל בלבד. לדברי שילה, אין כל הנחיה האוסרת עליו לארח עובדים לפי שיקול דעתו.
דרך נוספת להקטין את ההוצאות התפעוליות של הדואר היתה באמצעות עדכון תקן העבודה של הדוורים. התקן קובע את זמן העבודה המשוער של הדוור להשלמת המסלול שלו ועל פיו הוא מקבל שכרו ללא קשר למספר דברי הדואר שחילק ולמספר שעות העבודה בפועל. התקן חושב על פי כמויות הדואר שחולקו אי שם בשנות ה-80 הרבה לפני המצאת האיימיל וה-SMS.
המבקר גילה כי הדואר אינו עוקב באופן שוטף אחרי כמויות הדואר ואינו יכול לקבוע כמה דברי דואר מחלק כל דוור. כתוצאה מכך לא עודכן זמן העבודה המשוער של הדוורים והם המשיכו לקבל שכר לפי שעות עבודה המחושבות לכמויות דואר גדולות יותר מאלו הקיימות בפועל. נוסף על כך הדוורים קיבלו תשלום על שעות נוספות לפי מכסה קבועה גם אם לא עבדו בהן. "בכירים בחברה העריכו כי התאמת הכמויות המעודכנות לנוסחה תאפשר לחסוך כ-100 משרות דוורים שעלותן כ-13 מיליון ש"ח לשנה", נכתב בדו"ח. "לדעת משרד מבקר המדינה, אין זה מתקבל על הדעת שחברה ציבורית תישא בעלויות יתר של העסקת עובדיה כתוצאה מאי-עדכון הנתונים שלפיהם מחושב התשלום במשך שנים".
המבקר מביע דאגה גם מהעדר תיעוד מלא מתהליכי המכרז הפנימי לאיוש תפקידים בכירים. "ליקויים אלה מעוררים חשש לפגיעה בעקרון השיוויון ובסיכויים למנות עובדים ומנהלים ראויים, והם עלולים לפגוע בתפקוד החברה ובניהולה, בקופה הציבורית ובאמון הציבור בשירות הציבורי".
למרות ירידה במספר קרובי המשפחה המועסקים בדואר מאז הביקורת הקודמת, המבקר מציין כי עדיין ל-14% מעובדי הדואר וליותר מרבע מחברי ועד העובדים היו קרובי משפחה בחברה. כאשר נבדקו קשרי משפחה נוספים שאינם אסורים על פי התקנות אך אינם רצויים, נמצא כי ל-17.8% מהעובדים היו נכון לפברואר 2014 קרובי משפחה בחברה.
תגובת הדואר
מחברת דואר ישראל נמסר, כי "ככלל, מרבית הליקויים המופיעים בדו"ח תוקנו וכיום מיושמים בפעילות החברה. החברה אפשרה פיצויים מוגדלים אך ורק על פי כללי רשות החברות, ועם הרעת מצבה הפיננסי של החברה, ולאור עמדת הדירקטוריון, נמנעה החברה גם מאלו. החברה למדה את כל הליקויים עליהם הצביע המבקר בכל הקשור למינוי בכירים ותיקנה אותם. כבר בתקופה זו, עת החברה מגייסת מנהלים בכירים, הלקחים מיושמים והחברה מקפידה על תקינות התהליך.
"כלל המכרזים הפנימיים מתפרסמים בקרב היחידות ופרסומם מגיע לכלל העובדים. לחברה אין שליטה על כמות הניגשים למכרז. העסקת קרובי משפחה - מדובר במצב היסטורי, וכיום לא נקלטים עובדים שהם קרובי משפחה. עדכון שעות העבודה של הדוורים - ליקוי זה תוקן בהסכמים הקיבוציים שנחתמו לפני מספר חודשים במסגרת תוכנית ההבראה".