אמיר לוי: "לא מתכוונים לשנות את המלצות ששינסקי 2"
הממונה על התקציבים, ביום עיון: "מאמין שוועדת הכספים תאשר את רפורמת מיסוי משאבי טבע עד סוף השבוע"; לדבריו, "רוצים למסות את קק"ל או לקחת ממנה רווחים עודפים"
אני מאמין שרפורמת מיסוי משאבי טבע תאושר עד סוף השבוע בועדת הכספים. אין לנו כוונות לשנות את ההמלצות. ככל שבחנו את זה לעומק הבנו שהמלצות נכונות", כך אמר הממונה על התקציבים, אמיר לוי, ביום עיון של אגף התקציבים באוצר לזכר עובדי האגף שנפלו במלחמת יום הכיפורים. לדבריו, מלבד המלצות ששינסקי 2 בתחום משאבי הטבע "אנחנו רוצים למסות את קק"ל או לקחת ממנו רווחים עודפים. קק"ל יושבת על אדמות ציבור". הכוונה היא לרפורמה שאמורה להביא לכך שקק"ל תעביר כמיליארד שקל בשנה למדינה, שהקצאתה תהיה בהסכמה עם ראשי קק"ל.
- אין הסכמות בוועדה הממשלתית שהוקמה כדי להקל על כיל
- כחלון: לא ניתן הטבות מס לכיל להשקעות עתידיות
- יו"ר ועדת הכספים ליו"ר כיל: "מציע לכם להתעשת מהר ולהתחיל לשתף פעולה"
בנאומו התייחס לוי גם לרפורמה בתחום הרפואה והמזון ואמר "אנחנו מאמינים שהרפואה בישראל חייבת להיות ציבורית. אנחנו רואים התבדרות של המערכת. מדובר על שוק של 80 מיליארד שקל. במקום לשלם 100 שקל בחודש הציבור משלם 300 שקל בחודש ומחכה הרבה יותר. 2 רפורמות עברו אני מקווה שהשלישית תעבור בקרוב". על שוק המזון אמר כי "השוק בהיקף של כ-30 מיליארד שקל הוא מאד ריכוזי. מטרת הרפורמה היא להסיר חסמים, להעביר את האחריות ליבואנים עצמם כדי לעודד יבואנים קטנים. אנחנו מהשווקים הפחות תחרותיים והריכוזיים ביותר בעולם. תסתכלו על סכיני הגילוח ומשחות השיניים ירדנו ב-40%".
על הרפורמה בתחום הבנקאות אמר לוי כי "גם כאן מדובר בשוק רחב, כ-50 מיליארד שקל. המטרה היא לעודד את השוק החוץ בנקאי. התנאי הבסיסי בכלכלה, הוא שיהיה מידע מלא. היום הוא רק בבנקים ולא אצל גופים חוץ בנקאיים ולכן השוק לא תחרותי".
לוי התייחס בנאומו להסכמים הקואליציוניים עליהם חתמו מפלגות הקואליציה ואמר "את התקציב הכנו בזמן קצר יחסית, ביחס לממשלה חדשה, ועם תנאי פתיחה לא פשוטים. יצאנו לדרך עם טייס מלא לגמרי (התוספות שכבר נקבעו בעבר בהחלטות ממשלה - ע"מ) והמפלגות חתמו על הסכמים קואליציוניים בסדר גודל של 9 מיליארד שקל". לוי הוסיף כי "כשיצאנו לדרך עם התקציב צללנו פנימה, עם זאת היה לנו חשוב לעשות הפרדה בנינו לבין הסיכומים הפוליטיים. אך הצלחנו לרדד את ההסכמים הקואליציוניים כמו למשל עם הקצבאות ילדים".
לוי התייחס לנומרטור, העוקב אחרי החלטות והוצאות הממשלה, ולמעשה לא מאפשר לממשלה להחליט על הוצאות ללא מקור תקציבי, כפי שזו עשתה עד היום, ואמר "מקבלי ההחלטות יוכלו לדעת את תמונת המצב לפני שהם מקבלים החלטות תקציביות והממשלה לא תוכל לקבל החלטות ללא מקור תקציבי. יש 3 נקודות זמן - חוק ההסדרים 1985, 2005 אז חוקק לראשונה כלל ההוצאה והנומרטור היום. אני מקווה שהכנסת תאשר את כלל הנומרטור". המהלך נתקל כבר בקשיים בוועדת הכספים וכעת לא ברור אם יעבור כחלק מהתקציב או לא.
לוי התייחס לביקורת על חוק ההסדרים ואמר "הרבה שנים יש ויכוח האם זה חוק טוב, האם הוא דמוקרטי? לדעתי הוא הכרחי. בלי חוק ההסדרים של 1985 המשק הישראלי נראה אחר לגמרי. ברורה לנו הביקורת. אך לצידה יש הרבה קבוצות לחץ, שחוק ההסדרים לא משרת אותם והם עושים שימוש ציני בביקורת המשפטית".