באוצר מחפשים את הדרך לחסום את עסקת המיזוג בין סלקום לגולן טלקום
שר האוצר משה כחלון הנחה את הדרג המקצועי במשרדו להכין חוות דעת שתמפה את הצעדים שיכול המשרד לנקוט כדי למנוע את אישור העסקה, שבמסגרתה ייבלע מחולל תחרות משמעותי בשוק הסלולר על ידי שחקן גדול
משרד האוצר מנסה לגבש שורה של צעדים כלכליים או משפטיים כדי לחסום את עסקת המיזוג בין סלקום לגולן טלקום.
- רשות ההגבלים על מיזוג סלקום-גולן: "מורכב - ומחייב בחינה מעמיקה"
- הערכות בשוק: משרד התקשורת יאשר לסלקום לרכוש את גולן
- "סלקום תחזיר לעצמה את ההשקעה בגולן טלקום דרך העלאת התעריפים ללקוחות"
שר האוצר משה כחלון הנחה את הדרג המקצועי במשרדו להכין חוות דעת שתמפה את הצעדים שיכול המשרד לנקוט כדי למנוע את אישור העסקה, שבמסגרתה ייבלע מחולל תחרות משמעותי בשוק הסלולר על ידי שחקן גדול.
השאלה המרכזית שתלויה כרגע באוויר היא מה בדיוק סמכותו של משרד האוצר בנושא. בכירי המשרד אמנם הביעו התנגדות פומבית חריפה לעסקת המיזוג, אך הם לא סיפקו מענה לשאלה אם החוק מאפשר להם למנוע אותה.
משרד המשפטים יכריע
מבחינת התערבות ישירה (כלומר, מתן אישורים רגולטוריים נחוצים לשם ביצוע העסקה), ישנם שני גופים שצריכים לאשר את העסקה - משרד התקשורת ורשות ההגבלים העסקיים.
משרד התקשורת הוא הגוף שמקצה תדרים ונותן רישיונות למפעילי סלולר כגון רט"ן (רדיו וטלפון נייד בשיטה התאית), ועל כן הוא הרגולטור הישיר של סלקום וגולן טלקום.
רשות ההגבלים העסקיים היא הגוף שבאחריותו לבחון כיצד ישפיע המיזוג על התחרות בשוק הסלולר ואם הוא יפגע בה.
רגולטור נוסף שמשקלו מוטל בספק הוא הוועדה לצמצום הריכוזיות, שמורכבת מנציגיהם של רשות ההגבלים העסקיים, המועצה הלאומית לכלכלה ומשרד האוצר.
במשרד האוצר טוענים כי על משרד התקשורת מוטלת החובה להיוועץ עם הוועדה בטרם ייתן את אישורו לעסקה, אך לא ברור אם חובה כזאת קיימת.באוצר מסתמכים על חוק הריכוזיות, שמגדיר רישיון רט"ן כתשתית מדינה חיונית אשר הקצאה שלה מחייבת היוועצות עם הוועדה לצמצום הריכוזיות. אלא שבמקרה של מיזוג בין סלקום לגולן טלקום, ידובר על העברת רישיון ולא על מתן רישיון חדש, ולכן עולה כאן שאלה משפטית אם ישנה בכלל חובת היוועצות.
משרד המשפטים הוא הגוף שעשוי להיות זה שידרש להכריע בסוגיה. אלא שגם אם נניח שמשרד המשפטים יידרש לעניין ויכריע שלמשרד התקשורת יש חובת היוועצות עם הוועדה, סמכותה היא רק להמליץ בנוגע לעסקה. כלומר, הוועדה יכולה למסור חוות דעת ולפיה העסקה בעייתית, אך אין ביכולתה להורות למשרד התקשורת כיצד לפעול, וכך לעצור את הוצאתה לפועל.
בהיעדר סמכויות ישירות הנוגעות לעסקת המיזוג, מסתמן שהאוצר יצטרך למצוא דרך יצירתית כדי לחסום אותה; מנוף לחץ כלשהו - כלכלי או משפטי - על סלקום וגולן טלקום, או משרד התקשורת, כדי לגרום לאחד הצדדים לסגת מהעסקה.
שוורץ: “עסקה מורכבת”
יכול להיות שבאוצר ימצאו ברשות ההגבלים העסקיים בעלת ברית. ביום ראשון האחרון כתב הממונה על הגבלים עסקיים בפועל עו"ד אורי שוורץ לשר לביטחון הפנים גלעד ארדן ולשר האוצר כי "מדובר במיזוג מורכב שמחייב בחינה מעמיקה".
שוורץ כתב את הדברים בתגובה לפנייתם של ארדן וכחלון שביקשו ממנו שלא לאשר את המיזוג. בקשה מטעם סלקום וגולן טרם התקבלה ברשות, אך שוורץ הבטיח לשרים כי כאשר היא תוגש "ייבחן המיזוג בקפידה, תוך בחינה של השלכות המהלך על התחרותיות בשוק".