רגע לפני אישור תקציב הביטחון: צה"ל מקדם קיצוץ בתקציבו
בין הצעדים שהוצגו: קיצוץ במערכי החינוך, הרבנות, מדעי ההתנהגות, הצנזורה והפרקליטות הצבאית; בנוסף מעוניינים לקדם בצה"ל את הוצאת גל"צ מתחום אחריותו
מספר ימים אחרי שוועדת חוץ וביטחון של הכנסת דחתה את תקציב הביטחון, בצה"ל מציגים תוכנית קיצוצים המבוססת על תר"ש (תוכנית רב שנתית) גדעון, שהוצגה בסמוך למתווה לוקר, במטרה להגיע להסכמות על התקציב שסביר להניח יכלול תוספות משמעותיות.
הקיצוצים עליהם החליט הרמטכ"ל יעמדו על שיעור של כ-6% במערכי החינוך, הרבנות, מדעי ההתנהגות, הצנזורה והפרקליטות הצבאית. גם ביחידה הכלכלית של הרמטכ"ל מתכננים להוריד 25% מכוח האדם. בכוונת הצבא היא "לאזרח" את התפקידים הללו בסופו של דבר, מה שיוזיל את העלויות ארוכות הטווח של פנסיית הגישור שמקבלים היום.
מרבית הקיצוצים לא מצריכים אישור של הדרג המדיני אלא באישור הרמטכ"ל בעצמו. צעד נוסף שמעוניינים לקדם בצבא היא הוצאת גל"צ מתחום אחריותו וכמובן מתקציבו, אך מכיוון שמדובר בהחלטה של הדרגים הפוליטיים נמנעו מלעסוק בה כחלק מהתוכנית.
- כשנאבקים על תקציב הביטחון בסוף יעלון מנצח
- המנהיג שלא רוצה להחליט
- בין גדעון ללוקר: עכשיו רק נותר להחליט בכמה יגדל התקציב
צעד נוסף שאמור לייעל את שורות הצבא הוא קיצוץ של 25% במערך הגששים, שאמור להיות מוחלף על ידי טכנולוגיות מתקדמות ועל ידי גדודים מעורבים (של נשים וגברים) שיחליפו את אותם גששים בחלק מתפקידי הבט"ש (הביטחון השוטף). חלק מהמהלך של הקמת הגדודים המעורבים נועד לפנות את כוחות החי"ר לאימונים ולא לבט"ש.
החלטה נוספת שנשקלת בימים אלה בהיבט כח האדם בשטח היא כי תבוטל חטיבה מרחבית אחת בגבול מצרים, וכן חטיבות מרחביות נוספות. עוד הוחלט על קיצוץ של 5 אלופים במטכ"ל, קיצוץ של כ-9% סה"כ.
תוכנית ההתייעלות הצה"לית מדברת גם על שינויים במודל הפרישה של אנשי הקבע, לאור ההתנגדות העזה של מערכת הביטחון להמלצות ועדת לוקר על תקציב הביטחון שהציעה לתת מענקים חד פעמיים בסכומים גבוהים במקום פנסיה תקציבית לפורשים (מלבד ללוחמים שיזכו לפנסיה תקציבית) הציעו בצה"ל מודל חלופי מרוכך יותר. על פי המודל של ראש אכ"א, תהיה תחנת יציאה לאנשי הקבע בגיל 35, כך שמי שלא ימצא מתאים יצא עם מענק שחרור. המטרה היא להצעיר את הצבא, וכך להוזיל עלויות, זאת לאחר שהעלאת גיל הפרישה בשנים האחרונות ייקרה את עלויות מערכת הביטחון. היום נקודת היציאה היחידה היא בגיל 28 אז עוברים אנשי הקבע שנשארים בצבא ל"קבע מובהק" עד לגיל פרישה, שהיום עומד בממוצע על 47. השאיפה של צה"ל היא לצמצם עד סוף 2017 את מספר אנשי הקבע ל-40 אלף איש כאשר מספר השיא היה 45 אלף איש לפני מספר שנים.
ההחלטות, שמהוות למעשה פירוט של תר"ש גדעון (התוכנית הרב שנתית שפורסמה לפני מספר חודשים) התקבלו בעקבות סדנה שהתקיימה ביומיים האחרונים של כל פורום המטה הכללי. ההחלטה בנוגע לאנשי הקבע, כמו לגבי חלק מהקיצוצים במערכים האחרים, צריכה להיות מאושרת על ידי הממשלה, שבימים אלה צריכה לקבל החלטה על תקציב הביטחון. למעשה מאז פרסום המלצות ועדת לוקר, מתקיימים דיונים בין האוצר למשרד הביטחון. בעוד שבהצעת התקציב של האוצר תקציב הביטחון עומד על 56 מיליארד שקל, במערכת הביטחון מדברים על 61 מיליארד ואף יותר מזה. למעשה הסוגייה המרכזית שנותרה עוד פתוחה בתקציב שאמור להיות מאושר בסוף השבוע הבא בכנסת היא תקציב הביטחון, שעלול להשפיע על התקציב כולו.