ועדת חוץ וביטחון הצביעה נגד תקציב הביטחון כפי שהוצג בפניה
כבר כעת ברור שתקציב הביטחון ישתנה ויגדל כפי שהבטיח ראש הממשלה; שר הביטחון אמר בוועדה כי לצערו "התקציב הנוכחי לא מאפשר למערכת הביטחון ולצה"ל להתקיים, לפעול ולתת מענה לצרכים הביטחוניים למדינה"
ועדת חוץ וביטחון הצביעה בצהריים נגד תקציב הביטחון כפי הוצג בפניה. התנגדות הוועדה להצעת התקציב גורמת לבלבול בכנסת שכן על פניו, הצבעה נגד סעיף אחד מכלל תקציב המדינה, פוגעת באפשרות להעלותו להצבעה כללית במליאה.
- המנהיג שלא רוצה להחליט
- כחלון: "אני מקווה שבתקציב הביטחון יהיו רפורמות חשובות שחיכינו להן"
- נתניהו ינסה לנפח את תקציב הביטחון בעזרת תמיכה אמריקאית
עם זאת, יש לסייג ולומר כי כבר כעת ברור שתקציב הביטחון ישתנה ויגדל כפי שהבטיח ראש הממשלה. ההצבעה נגד נעשתה לאחר שבבוקר המליץ שר הביטחון יעלון לחברי הוועדה להצביע נגד התקציב.
יעלון: "התקציב הנוכחי לא מספיק"
קודם לכן במהלך הדיון בתקציב הביטחון, אמר יו"ר הוועדה צחי הנגבי כי "הסיכוי שנוכל לתמוך בתקציב 2016 מאוד מאוד קלוש". שר הביטחון משה בוגי יעלון שהשתתף בדיון אמר כאמור: "לצערי התקציב הנוכחי לא מאפשר למערכת הביטחון לצה"ל להתקיים, לפעול ולתת מענה לצרכים הביטחוניים למדינה, לכן אמליץ לוועדה שלא לאשר את התקציב ולהמתין להשלמתו כפי שראש הממשלה התחייב".
ועדת חוץ וביטחון קיימה עד כה 12 דיונים בנושא תקציב הביטחון, אך כולם נסובו סביב התקציב הנוכחי כפי שהוא מוצע בתקציב המדינה, ואילו ראש הממשלה בנימין נתניהו כבר הודיע כי הסכום לא סופי וכי מערכת הביטחון תזכה בתוספת תקציבית אך המספר לא נאמר עד כה.
תקציב הביטחון לשנה הבאה עומד לפי שעה על 56 מיליארד שקל, ואילו משרד הביטחון דורש הגדלה של התקציב ל-61 מיליארד שקל. עדיין לא ברור כמה תוספת תינתן בסופו של דבר בטווח בין שני המספרים.
ראש הממשלה הנחה לפני מספר חודשים להקים צוות שמורכב ממנכ"ל משרדו ומיו"ר המועצה לביטחון לאומי, שיגבש
עבורו המלצה כיצד ואם לקבל את מסקנות ועדת לוקר (בראשות יוחנן לוקר) לבחינת תקציב הביטחון, זאת במקביל לאימוץ התוכנית הרב-שנתית שהוכנה בצה”ל (תר"שׁ). שתי התוכניות מדברות על צמצום בהיקף כוח האדם במערך הקבע, אף שדו"ח לוקר ממליץ על קיצוץ נרחב יותר. עד כה טרם הגיש הצוות של מנכ"ל משרד רה"מ את המלצותיו בעניין.
בימים אלה מתקיימים דיונים אינטנסיוויים בין משרד האוצר למשרד הביטחון בניסיון להגיע להסכמות על התוספת.
בדיון הבוקר אמר עוד יעלון כי "הדיונים שהתקיימו עד כה בדיוני הוועדה היוא על אותו תקציב שלא אפשרי מבחינתנו. אני יכול להגיד שהאיומים האזוריים לא פחתו אלא השתנו. הכנו תוכנית תר"ש, עשינו לא מעט צעדים שתואמים את הצורך בהתאמת מענה לאיומים המשתנים באזור. חשוב לי להגיד שבכל דיון על תקציב הביטחון עולה נושא המשרתים (משרתי הקבע. ר"ז) באופן לא ראוי באופן שכבר עכשיו הכניס את משרתי הקבע למשבר. אני מקווה שהשלמת דיוני התקציב יעשו סוף לסאגה הזו כדי להיחלץ מהמשבר בעניין".
"תהליך אישורו של תקציב הביטחון הוא חרפה"
ח"כ עפר שלח, יו"ר סיעת יש עתיד: "תהליך אישורו של תקציב הביטחון השנה הוא חרפה שלטונית חסרת תקדים. הקבינט לא התכנס אפילו פעם אחת לדון בתקציב הביטחון, ובמקום זאת הוכנס לספר התקציב מספר ריק מתוכן, שאינו עומד בשום קריטריון של אחריות ומונע מצה"ל לתפקד, שלא לדבר על שינויים מתחייבים בארגון ופעולת הצבא.
"באופן שהופך את כל התהליך לפארסה, ראש הממשלה הודיע מראש שתקציב הביטחון עוד יוגדל, אך לא נקב במספר. לפיכך, כל ספר התקציב המונח בכנסת הוא אבסורד. אבל עד כה לא עמד נתניהו גם בהבטחה ריקה זו: הקבינט לא כונס, שר הביטחון טוען בצדק שאסור לאשר את התקציב המוצע, וצה"ל מנסה להכין תכנית עבודה ותכנית רב שנתית בלי שיש לו אפילו תקציב לשנה הבאה. בנימין נתניהו, המתהדר באחריותו בענייני ביטחון, הביא לשפל חסר תקדים את התהליך בו נקבע התקציב החשוב ביותר בישראל", אמר שלח.