$
בארץ

בלי שרים ובלי חברות הגז: כך ייראה הדיון הראשון בוועדת הכלכלה

אף שר בממשלה לא יגיע לדיון הראשון בבקשת נתניהו להפעיל את סעיף 52 - זה שיאפשר לו לעקוף את הממונה על הגבלים ולאשר את מתווה הגז - שייערך ביום ראשון. השר אבי גבאי לא יגיע, בשל הנחיה שאוסרת עליו להביע דעה מנוגדת להחלטות הממשלה

ליאור גוטמן 08:0519.11.15

ביום ראשון הקרוב צפויים להתחיל דיוני ועדת הכלכלה על מתווה הגז, אך איש משרי הממשלה ואף לא אחת מחברות הגז לא יופיעו לדיון זה - כך עולה מעיון בנוסח הוועדה שהופץ אתמול. הדיונים אמורים לעסוק בבקשת ראש הממשלה בנימין נתניהו, בשבתו כשר הכלכלה, להפעיל את סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים ולעקוף את הממונה שהתנגד למתווה הגז בטיעונים ביטחוניים.

 

 

אף על פי שהצהיר כי בכוונתו לעמוד לפני חברי הכנסת ולהסביר את התנגדותו למתווה, גם השר להגנת הסביבה אבי גבאי צפוי שלא להופיע לדיון. זאת משום שבממשלה חידדו לאחרונה הנחיה שלפיה אסור לפקידים, מנכ"לים או שרים להביע דעה מנוגדת להחלטות הממשלה שבה הם חברים.

 

פרשנות אחת לסיבה שבגינה לא יגיע גבאי לדיון גורסת כי לא ייתכן שאחרי שאישרו הקבינט המדיני והממשלה את המתווה - יופיע בדיון הראשון שר שיסביר מדוע הוא מתנגד לו. אפשרות נוספת היא כי גבאי לא יוכל להופיע בוועדה מכיוון שבאותה שעה מתקיימת ישיבת ממשלה.

 

השר להגנת הסביבה, אבי גבאי השר להגנת הסביבה, אבי גבאי צילום: מרק ישראל סלם / ג'רוזלם פוסט

 

אם לא די בכך, גבאי חתום על הסכם ניגוד עניינים ולפיו הוא מנוע מלעסוק בנושאי המים, בשל חברותו עם מנכ"ל חברת ההתפלה IDE אבשלום פלבר. יצחק תשובה הוא אחד מבעלי IDE, ולכן לא ברור אם מותר לגבאי לעסוק בנושא הגז באופן רשמי.

 

מלבד השרים שלא יגיעו לדיון הראשון, גם חברות הגז דלק ונובל אנרג'י ייעדרו ממנו. על פי שותפויות הגז, איש לא טרח להזמין אותן רשמית לדיון, שמן רק צוין ברשימת המוזמנים האפשרית. סיבה נוספת להיעדרות חברות הגז, על פי החברות עצמן, היא כי השאלה אם להפעיל את סעיף 52 מופנת לממשלת ישראל בלבד.

 

מעיון בפרסום האחרון באתר של ועדת הכלכלה מתברר כי מי שכן יגיע לדיון הם גורמים שלא ברור אם יעסקו בשאלה המדינית - היא מושא הדיון. הגופים שהוזמנו לדיון, וככל הנראה גם יופיעו בו, הם ארגונים חברתיים, עמותות ופעילי ציבור שצפויים להביע את דעתם על נוסח המתווה, נחיצותו וההיגיון הכלכלי שבו. מקצתם גם צפויים להביע דעה בנושא מדיניות החוץ.

 

מי שעוד צפוי להגיע לדיון שיתקיים ביום ראשון הם נציגי משרדי האנרגיה, הגנת הסביבה, האוצר ורשות ההגבלים העסקיים. במקרה של רשות ההגבלים העסקיים עלול להיווצר מצב מעט מוזר, ובו אם יגיע הממונה על הגבלים עסקיים לשעבר דיויד גילה הוא יעמוד מול כפופיו הקודמים שיגנו על המתווה.

 

אם גילה יגיע, הוא יסביר למה הוא התנגד למתווה ואף התפטר בעטיו, כאשר ממלא מקומו אורי שוורץ והכלכלן הראשי של הרשות דוקטור אסף אילת ינסו להסביר מדוע הבוס הקודם שלהם קורא את המפה לא נכון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x