$
בארץ

חוק ההסדרים שאושר סולל את הדרך לאישור מתווה הגז

תיקון בחוק שאושר אתמול קבע שמי שרוצה להקים צנרת לייצוא גז טבעי מישראל - לא חייב להיות בעל מאגר גז. המשמעות: הממשלה פתחה את הדלת בפני חברות זרות יכולות לייצא גז מישראל למצרים באמצעות צנרת הולכה שהן יקימו בעצמן

ליאור גוטמן 12:1919.11.15
במהלך שבוע שעבר, במסגרת אישור חוק ההסדרים לקריאה שנייה ושלישית, התהדר יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ איתן כבל שבזמן שדנו בפרק שעסק בחיבור מפעלים לרשת הולכת הגז נשארו באולם רק אנשי האופוזיציה. אלו גילו אחריות ולא הפילו את החוק. "במהלך הדיונים שופרה ההצעה הממשלתית באופן דרמטי, כדי להביא מהפכה גדולה לתעשייה בישראל. הצורה שיש כאן רק חברי אופוזיציה, מעידה על כך שאין כאן שאלה של אופוזיציה-קואליציה אלא של רצון להזרים את הגז בצינורות למפעלים", אמר כבל.

 

הבעיה היא שלא כבל, ולא אף אחד אחר, שם לב לחלק האחרון של החוק, שכותרתו "אישורים ומסמכים לעניין מיתקני גז טבעי לצריכה". זה למרבה ההפתעה עוסק בתיקונים שונים לחוק משק הגז משנת 2002, כך שמי שרוצה להקים צנרת לייצוא גז טבעי מישראל - לא חייב להיות בעל מאגר גז.
ומדוע זה חשוב ומה הקשר למתווה הגז? נכון להיום צנרת ההולכה של הגז היא בבעלות החברות שמחזיקות את המאגרים. עם זאת, במסגרת המתווה הסכימה הממשלה להתיר ייצוא גז ממאגר תמר למצרים וזאת בטרם חובר מאגר לוויתן לחוף. הבעיה היא שעד היום מי שיכל להקים צנרת יצוא היה חייב להיות בעל מאגרי גז. והנה, בתיקון שאושר, המדינה קבעה ש"הקמת צינור למטרות יצוא גז טבעי, על ידי מי שאינו בעל חזקה תהיה מחויבת ברישיון שנתן שר האנרגיה לפי חוק משק הגז הטבעי. מוצע להגדיר "צינור יצוא של מי שאינו בעל חזקה" כצינור שהקמתו והפעלתו נעשות בידי מי שאינו בעל חזקה לפי חוק הנפט; הוא משמש להולכה למטרות יצוא; הוא עובר באזור הכלכלי הבלעדי של מדינת ישראל; והוא או חלקו אינם עוברים במימי החופים של מדינת ישראל".

 

השורה התחתונה: אם חברות יוניון פנוסה הספרדית או בריטיש גז האנגלית רוצות לייצא גז מישראל למצרים באמצעות צנרת הולכה שהן יקימו בעצמן (בצורה מלאה או חלקית), הממשלה במסגרת חוק ההסדרים "פתחה להם את הדלת", כאשר ועדת הכלכלה אישרה את זה בקולות האופוזיציה בלבד.

 

צינור גז צינור גז צילום: shutterstock

 

רשות החשמל החדשה הוקמה רשמית

 

החלק השני של חוק ההסדרים עוסק בהקמת רשות החשמל החדשה. זו נכללה בחוק ההסדרים ואושרה רשמית אתמול (ד'), כך קרוב ל-20 שנה לאחר שחוק משק החשמל הקים אותה, חוק ההסדרים של ממשלת נתניהו קבר אותה ויצר תחתיה גוף חדש. גוף זה יהיה כפוף לשר האנרגיה שטייניץ, שיוכל להשפיע בעקיפין על תעריף החשמל.

 

הקמת החוק פיטרה הלכה למעשה שני בכירים בשירות הממשלתי. הראשון, שחובק על ידי האופוזיציה, היא יו"ר מליאת רשות החשמל אורית פרקש הכהן, שלכאורה התנגדה למתווה הגז הממשלתי. הבכיר השני שפוטר הוא ראש מינהל החשמל יהודה ניב, שנזנח על ידי חברי הכנסת מהאופוזיציה, ככל הנראה משום שלא הביע דעה בעניין מתווה הגז.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x