ישראל משקיעה 7,900 דולר בכל תלמיד - 20% פחות מהממוצע ב-OECD
לפי דו"ח של ארגון המדינות המפותחות, ל-22% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל יש תואר ראשון, לעומת 15% ב-OECD; עוד נמצא כי נשים ישראליות מרוויחות 72% מהגברים, כאשר הממוצע ב-OECD עומד על 80%
שיעור ההשתתפות בישראל במערכת החינוך הוא בין הגבוהים בקרב מדינות הארגון. כך עולה מדו"ח החינוך של הארגון לפיתוח ושיתוף פעולה כלכלי ה-OECD. עם זאת,
- דירוג עולמי: האוניברסיטה העברית עלתה, ת"א והטכניון צנחו
- ישראל מפגרת אחר רוב המדינות המפותחות בשיעורי העבודה של בעלי השכלה תיכונית
- "הבערות משתלטת על החברה הישראלית"
עפ"י הדו"ח, ל-22% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל (64-25) יש תואר ראשון, מעל לממוצע ה-OECD שעומד על 15%. שיעור המבוגרים עם תואר שני הוא בהתאם לממוצע - 11% - בעוד שיעור בעלי הדוקטורט גבוה במעט מהממוצע של 1%.
בדו"ח מציינים עוד כי לישראל יש את השיעור הגבוה ביותר של מבוגרים (64-55) עם השכלה על-תיכונית מקרב מדינות ה-OECD . נתון זה עומד על 47% לעומת ממוצע של 25% במדינות הארגון.
מעבר לכך, בכל קבוצות הגיל, שיעור בעלי השכלה העל תיכונית גבוה יותר בישראל מאשר הממוצע. עם זאת, 85% הישראלים בתוכניות להשכלה גבוהה נרשמים במוסדות פרטיים, הרבה מעל לממוצע של 31%, והשני הגבוה מבין כל מדינות ה-OECD.
לפי הדו"ח, למרות שההשקעה בישראל לתלמיד היא נמוכה מהממוצע, ישראל כן משקיעה שיעור גבוה מתקציבה ביחס לתמ"ג על חינוך בכללותו, ככל הנראה בשל שיעורי ההשתתפות הגבוהים. לפי הדו"ח, ישראל מוציאה 6.5% מהתמ"ג על חינוך, אולם היא משקיעה פחות מהממוצע לתלמיד בכל רמות החינוך: 7,903 דולר לעומת ממוצע של 10,220 דולר.
בדו"ח מתייחסים גם לפער בין גברים ונשים ומציינים כי נשים בישראל מרוויחות פחות מגברים בעלי אותה רמת השכלה. הנשים מרוויחות 72% משכר הגברים, לעומת הממוצע בארגון שעומד על 80%. עם זאת, בישראל קיים פער קטן יחסית בהכנסות בין עובדים צעירים ומבוגרים: 8% לעומת ממוצע של 36% במדינות הארגון.
עוד בדו"ח, מורים בישראל עובדים יותר שעות ומלמדים כיתות גדולות יותר בהשוואה לממוצע מדינות הארגון, אך מרוויחים שכר גבוה יותר באופן יחסי. לפי הנתונים, המורים מרוויחים בין 91% ל-96% מהשכר הממוצע של עובדים בעלי השכלה דומה בישראל, זאת בעוד הממוצע בקרב מדינות ה-OECD נע בין 78% ל-82%.