בלעדי לכלכליסט
הפיקוח על חברות כרטיסי האשראי צפוי להישאר בידי בנק ישראל
רוב חברי הוועדה להגברת התחרות במערכת הבנקאית סבורים כי הפיקוח צריך לצאת מידי בנק ישראל עם ההפרדה הצפויה של חברות כרטיסי האשראי מהבנקים. במקרה כזה הוועדה עשויה לדרוש מבנק ישראל להתיר לבנקים להנפיק כרטיסים משלהם
הוועדה להגברת התחרות במערכת הבנקאית צפויה להמליץ על השארת הפיקוח על חברות כרטיסי האשראי בידי בנק ישראל. כיום בנק ישראל מפקח על חברות האשראי מאחר שהן בבעלות הבנקים. עם זאת, הוועדה אמורה להמליץ על הפרדת כרטיסי האשראי מבעלות הבנקים, ולכן התעוררה השאלה מי יהיה הגוף שיפקח עליהם.
מרבית חברי הוועדה סבורים כי הפיקוח צריך לצאת מידי בנק ישראל ולעבור לגוף עצמאי וחדש – משרד האוצר נמצא בעיצומו של הקמת גוף כזה בלאו הכי – כדי לעודד את התחרות, אך בפיקוח על הבנקים בבנק ישראל מתנגדים לכך בתוקף.
בשני הבא היתה אמורה הוועדה להציג את המלצותיה, אך בשל המחלוקות הן נדחו לשבוע לאחר מכן, כלומר לתאריך 14.12.15.
- הריביות בהלוואות מחברות האשראי: עד פי 3 מהבנקים
- האם נשלם פחות? צעדים להגברת התחרות בתחום סליקת האשראי
- ועדת התחרות באשראי מתעכבת בגיבוש ההמלצות הסופיות
ההערכה הגורפת כיום בקרב חברי הוועדה היא כי בסופו של דבר, למרות הרוב בוועדה, היא לא תמליץ על הוצאת הפיקוח מידי בנק ישראל. ראשית, משום שיו"ר הוועדה דרור שטרום חותר להגיע להמלצות שמוסכמות על כל חברי הוועדה, כי אחרת הסיכוי ליישומן יהיה נמוך יותר. שנית, מאחר שבסופו של דבר ההכרעה לגבי מסקנות הוועדה צפויות במידה רבה להתקבל לאו דווקא על ידי הוועדה עצמה, כי אם על ידי מקימיה – שר האוצר משה כחלון ונגידת בנק ישראל קרנית פלוג. ההערכה היא כי כחלון יעדיף שלא להיכנס לקרב הזה מול הנגידה.
אם הפיקוח יישאר בידי בנק ישראל, חברי הוועדה עשויים לדרוש מבנק ישראל להתגמש בסוגיה אחרת שגם היא במחלוקת: האם הבנקים יורשו להנפיק כרטיסי אשראי חדשים משלהם ביום שאחרי מכירת חברות כרטיסי האשראי הנוכחיות.
מלבד נציגי בנק ישראל, יתר חברי הוועדה סבורים כי אין לאפשר לבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים, אלא רק כרטיסי חיוב, שהשימוש בהם מוריד את הכסף מחשבון הבנק ברגע הרכישה. זאת מתוך התפיסה שאם מכריחים גוף מסוים למכור את אחת מפעילויותיו כדי לעודד תחרות, אין שום היגיון לאפשר לו להתחיל מחדש באותה פעילות מיד לאחר מכן.
פתרון ביניים שבוחנת הוועדה הוא להמליץ על שלב ביניים, שבו ייאסר על הבנקים להנפיק כרטיסי אשראי חדשים משל עצמם. הבנקים יורשו לשווק את כרטיסי האשראי הקיימים בלבד, בשאיפה שכל בנק ישווק את שלושת הכרטיסים (ישראכרט, ויזה כאל ולאומי קארד בגלגולה החדש). בתום תקופת הביניים, בהנחה שתתבסס התחרות, יורשו הבנקים להתחיל להנפיק כרטיסי אשראי חדשים משל עצמם. ככל הידוע, הוועדה טרם הכריעה בנושא.