כחלון וניסנקורן ייפגשו שוב מחר - בניסיון למנוע הכרזת סכסוך עבודה במשק
שר האוצר ויו"ר ההסתדרות נועדו היום - אך הפגישה לא הניבה תוצאות והם ייפגשו שוב מחר. ניסנקורן תקף בדיון בכנסת את הרפורמה של סלינגר בביטוחים הסיעודיים: "אומרים למאות אלפים 'אתם לא מכוסים'"
שר האוצר משה כחלון ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן נפגשו היום כדי לדון במחלוקות ביניהם ועל רקע האיום של יו"ר ההסתדרות להכריז על סכסוך עבודה כללי במשק מחרתיים. הפגישה לא הניבה תוצאות והשניים ישובו וייפגשו מחר.
- ניסנקורן תוקף את האוצר: "הפתרון שלו לביטוחים הסיעודיים - מחורבן"
- בדרך לסכסוך עבודה? ניסנקורן עושה שרירים לקראת פגישתו עם כחלון
- ניסנקורן מאיים בהשבתה של המגזר הציבורי אם לא תינתן תוספת שכר
המחלוקות בין השניים נוגעות לשלוש סוגיות. האחת היא במסגרת המשא ומתן על תוספת השכר לעובדי המגזר הציבורי, שם מסרב ניסנקורן לדון עם האוצר על שינויים מבניים ביחסי העבודה במגזר, כמו קביעת מנגנון למניעת שביתות, העסקת עובדים בחוזה אישי ברשויות המקומיות ועוד, אלא על תוספת השכר בלבד. על פי הערכות המעורבים במשא ומתן, ניסנקורן צפוי לדרוש תוספת שכר של 5%–7% לכ־400 אלף עובדי המגזר שתתפרס על פני 3–4 שנים.
הסוגיה השנייה היא ההתנגדות של ניסנקורן לרפורמת הביטוחים הסיעודיים של האוצר והסוגייה השלישית היא ההתנגדות של ניסנקורן לשינוי נוסף שמתוכנן באוצר בנוגע לקרנות הפנסיה, באופן חישוב הקצבה לאלו שיוצאים לגמלאות, שעשוי לגרום לקיצוץ של כ־20% ויותר בקצבת הפנסיה שלהם. בנוגע לסוגיה הראשונה כבר הספיק ניסנקורן להכריז על סכסוך עבודה במגזר הציבורי לפני כשבועיים, שאותו הוא מאיים לממש אחרי החג אם לא יושג פתרון. בנוגע לשתי הסוגיות האחרות ניסנקורן מאיים להכריז על סכסוך עבודה כללי במשק מחר, שאותו יפעיל ב־1 בינואר. אל הסכסוך האחרון הצטרפה אתמול גם ההסתדרות הרפואית, כאשר ארגון המורים והסתדרות המורים אמורים להצטרף לשני הסכסוכים. שני הסכסוכים אינם תלויים אחד בשני מבחינת המשא ומתן בין ניסנקורן לכחלון, אולם סביר להניח כי הפתרון שלהם ייעשה סביב אותו שולחן דיונים.
לפני הפגישה תקף ניסנקורן בחריפות את המפקחת על הביטוח דורית סלינגר בדיון בנושא הביטוחים הסיעודיים בוועדת הרווחה של הכנסת. ניסנקורן אמר כי "הפתרון של האוצר הוא פתרון מחורבן. יש פה אקט ממשלתי שאומרים למאות אלפי מבוטחים מינואר 2016 'אתם לא מכוסים', מתוכם מעל 200 אלף בני 60 ומעלה. למה צריך אגף שוק ההון לעשות את ההחלטה הזו ברגל גסה, במיוחד כשאין פתרון אלטרנטיבי? יש פה מאות אלפי אנשים שעדיין מבוטחים בחברות הביטוח ואגף שוק ההון הוא שפולט אותם".
במהלך הדיון השתנק ח"כ איציק שמולי בבכי כאשר סיפר על סבתו שהגיעה למצב סיעודי ולא קיבלה כיסוי מחברת הביטוח. שמולי אמר כי "חברות הביטוח ביצעו הונאה של ציבור המבוטחים".
במקרה של ביטוחי הסיעוד מקור הוויכוח הוא בהחלטת אגף שוק ההון לבטל את הפוליסות הקבוצתיות בביטוחי סיעוד דרכן חסכו כמיליון עובדים ששילמו פרמיה של כמה עשרות שקלים לאורך השנים. הסיבה להוראת הביטול היא כי באגף שוק ההון הגיעו למסקנה שלחברות הביטוח אין יכולת לעמוד בהתחייבויות שלהן למבוטחים לאור התארכות תוחלת החיים, התייקרות הטיפול בחולה הסיעודי והפרמיה הנמוכה שהמבוטחים משלמים. סלינגר הציעה רפורמה שבה המבוטחים המבוגרים יעברו להיות מכוסים בביטוח שנמצא בבעלות קופת החולים, אך בפרמיה גבוהה יותר ובכיסוי נמוך יותר. ניסנקורן אמר כי "המדינה לא יכולה להתחמק מאחריות ומשיתים את כל האחריות על אותם אנשים. שום אחריות על המדינה או חברות ביטוח".