$
בארץ

נתקע המהלך של כחלון לייבא עובדים בלי אישור ממשלת סין

שר האוצר הבטיח להביא אלפי עובדי בניין בהסכם מול חברות כוח אדם סיניות במקום מול ממשלת סין, כפי שדרש היועמ"ש. הדדליין חלף, ואף שבאוצר טוענים שהמהלך עוד עשוי להתממש, בפועל פקידי משרד החוץ ורשות ההגירה לא מקדמים אותו

אמיתי גזית 23:2712.12.15

שר האוצר משה כחלון הבטיח בספטמבר שבתוך 60 יום יביא להסכם ליבוא אלפי עובדי בניין שייחתם ישירות מול חברות כוח אדם סיניות, ולא מול ממשלת סין, בניגוד להחלטת הממשלה. הממשלה אישרה את המהלך, הדדליין פקע לפני שבועיים, ובכל זאת טרם נחתם הסכם. באוצר מתעקשים כי האופציה עוד קיימת, אך ל"כלכליסט" נודע כי פקידי משרד החוץ ורשות האוכלוסין וההגירה אינם מקדמים את חלקם בנושא.

 

המהלך היה חלק מתוכניתו של כחלון להתמודד עם משבר הדיור, ומי שקידם אותו מול הממשלה היה יו"ר מטה הדיור באוצר אביגדור יצחקי. הממשלה, שבמשך ארבע שנים לא הצליחה לחתום על הסכם עם ממשלת סין, החליטה ב־20 בספטמבר להטיל על רשות האוכלוסין וההגירה לחתום על הסכמים עם חמש חברות כוח אדם מסין בתוך 60 יום.

המשא ומתן הקודם עם הסינים הופסק בשל מחלוקת מדינית. ממשלת סין דרשה מישראל להתחייב כי העובדים לא יעבדו בישראל מעבר לקו הירוק, אך ממשלת ישראל סירבה לכך .

 

בעקבות ההחלטה נוצר מצב שבו הממשלה מקבלת החלטה שמשמעותה המעשית היא עקיפת מסלול ההידברות עם הסינים, בעוד משרד החוץ ורשות ההגירה פועלים במסלול הבילטרלי (דו־צדדי) להשגת הסכם עם ממשלת סין להכנסת עובדים זרים לענף הבנייה.

 

לטענת משרד החוץ ורשות ההגירה, המגעים עם סין נמשכים כדי למצוא מתווה שיאפשר הבאה של אלפי עובדי בניין מסין. על פי הערכות משרדי הבינוי והאוצר, כדי להגיע ליותר מ־60 אלף התחלות בנייה בשנה, במקום כ־45 אלף, נחוצים לענף כ־20 אלף עובדים בעבודות שלד "רטובות", כמו טיח, ריצוף, חיפוי ואיטום.

 

ההחלטה לנסות להשיג עובדי בניין ללא הסכם עם ממשלת סין התקבלה אף שב־2011 החליטה הממשלה כי כניסת עובדים זרים תותר רק ממדינות שממשלותיהן חתמו על הסכם עם ישראל. ההחלטה מ־2011 נועדה למנוע שעבוד העובדים באמצעות גביית דמי תיווך של עשרות אלפי דולרים.

 

כמו כן, ההחלטה זכתה בספטמבר לביקורת של היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, שטען כי היא מהווה סטייה ממדיניותה של הממשלה ומסכנת את רווחתם של העובדים ואת מעמדה הבינלאומי של ישראל. בשל סיבות אלה גם משרד הכלכלה ורשות האוכלוסין וההגירה התנגדו להחלטה.

 

(ארכיון) (ארכיון) צילום: עמית שעל

עד שיובאו עובדי בניין מסין, ישראל מנהלת משא ומתן עם ממשלת אוקראינה לקליטת עובדי בניין אוקראינים, ולהערכת גורמים בשתי המדינות, בקרוב ייחתם הסכם שיאפשר את כניסתם של אלפי עובדים ממזרח אירופה.

 

נשיא אוקראינה פטרו פורושנקו צפוי להגיע מחר לביקור בישראל כדי לקדם הסכם סחר בין המדינות, וגורמים בשני הצדדים מקווים כי במהלך ביקורו יוכלו לחתום גם על ההסכם לכניסת העובדים. כמו כן, משלחת ישראלית יצאה לאחרונה למולדובה, שאיתה כבר נחתם הסכם, לבחירה של כ־1,000 עובדים.

 

המגעים עם ממשלת אוקראינה החלו ב־2013, אך הם נקטעו עם פלישת הצבא הרוסי לחצי האי קרים בנובמבר באותה שנה. בראשית 2015 חודשו המגעים, שגריר אוקראינה אף פנה בשני מכתבים רשמיים למשרד החוץ הישראלי, ולפני כמה שבועות היתה חלופת טיוטות של ההסכם המתגבש.

 

עובד זר מקבל אשרת שהייה לחמש שנים. מאז החלטת הממשלה ב־2011 לא נכנסו עובדים חדשים מסין, ולכן הממשלה מאריכה מדי שנה את האשרה של כ־4,000 סינים שעוד נותרו כאן. בנוסף להם, יש בארץ כ־2,000 עובדים נוספים שהגיעו בשנה האחרונה ממולדובה, מבולגריה ומרומניה. כמו כן, חברת יילמזלר הטורקית עם כ־1,200 מעובדיה מספקת שירותי בנייה לקבלנים. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x