$
שאול אמסטרדמסקי

האנשים שהוועדה להגברת התחרות בבנקים לא פגשה, וחבל

טוב יהיה אם עד הגשת הדו"ח הסופי ייפגשו חברי הוועדה עם אנשים אמיתיים. עד עכשיו הם התעלמו מכך שהאוכלוסייה הרחבה רק רואה מספרים וכבר מצטמררת

שאול אמסטרדמסקי 08:1216.12.15

החזון של הוועדה להגברת התחרות בענף הבנקאות — להגיע למצב שבו כל אחד יוכל להפקיד כסף לפיקדון, לקחת הלוואה או לבצע תשלום דרך כל גוף פיננסי שהוא — יפה, אך עם כל הכבוד לחזון, הבעיה הכי גדולה בוועדה היא חברי הוועדה עצמם.

 
אם יורשה לי לנחש, סביר מאוד להניח שאיש מחברי הוועדה לא היה במינוס מעולם, לפחות לא בשנים האחרונות. הם אנשים רציונלים המתעסקים במספרים למחייתם, וכשהם מגבשים מדיניות הם עושים זאת מתוך הניסיון התיאורטי שלהם ולא מתוך ניסיון מעשי בשטח. אני לא אומר את זה לגנותם, הם פשוט מי שהם. ככאלה יש להם קושי גדול מאוד להבין את האוכלוסייה הרחבה, את האנשים שרק רואים מספרים ומקבלים צמרמורת.

בתור אנשי תיאוריה, הגדלת היצע האשראי נראית להם כמו צעד ראוי. בתיאוריה תגרום הגדלת ההיצע להפחתת המחיר, אבל חברי הוועדה התעלמו לחלוטין מכך שמוצרים פיננסים הם לא לחמניות או טלפונים סלולריים. אנשים לא מבינים מה הוא מינוס ולא יודעים כמה הם משלמים עליו. ועדת שטרום יכולה לנצל את התקופה הקרובה, תקופת השימוע הציבורי שבין דו"ח הביניים ובין הדו"ח הסופי, לא רק כדי לריב אלא גם כדי לשמוע אנשים בשר ודם.

 

מימין דרור שטרום, משה כחלון וקרנית פלוג
מימין דרור שטרום, משה כחלון וקרנית פלוג צילום: עומר מסינגר

 

מקבוצות מיקוד ועד כלכלנים

 

הם יכולים לעשות קבוצות מיקוד, לעמוד מאחורי זכוכית חד־כיוונית ולשמוע כיצד אנשים מדברים בגילוי לב על חוסר ההבנה שלהם במוצרים פיננסיים. פקידי ממשלה שעברו תהליך כזה מספרים כי האסימונים התחילו ליפול להם באמצעות התהליך.

 

ועוד, חברי הוועדה יכולים להיפגש עם אנשים שעוסקים בנושא הזה בכל יום, כמו מנכ"ל ארגון פעמונים אוריאל לדרברג ואנשיו. מדובר בארגון המעניק ליווי פיננסי בהתנדבות לאנשי מעמד הביניים שנקלעו לתסבוכת פיננסית. יו"ר הוועדה דרור שטרום כבר הספיק להיפגש איתו, אבל הפגישה היתה רק בשלביה האחרונים של פעילות הוועדה. בכל מקרה, פגישה אחת עם היו"ר בלבד אינה מספיקה.

 

 

לדרברג ואנשיו יוכלו להפגיש את חברי הוועדה עם אנשים שנקלעו לתסבוכות פיננסיות ולשתפם בתובנות מעבודתם היומיומית. הם יוכלו לספר איך אנשים שמתמכרים לאשראי רק רוצים שיהיו להם עוד ועוד ברזים פתוחים, איך אין איש שעוצר בעדם ואיך הם לא לגמרי מבינים מה הם עושים ואיך זה ייגמר. נוסף על כך, ללדרברג יש מאגר מידע אדיר על האנשים שהסתבכו בחובות.

 

חברי הוועדה יכולים להתייעץ גם עם הכלכלנים ההתנהגותיים פרופ' דן אריאלי ופרופ' שלמה בן ארצי. לשניים ניסיון מעשי בתוכניות שונות שהשיקו בחו"ל, והם יכולים להסביר כי חינוך פיננסי לא יכול להיות פתרון קסם וכי נדרשים כלים נוספים. גם פרופ' מיכל גרינשטיין־וייס, המתמחה בפיתוח חברתי, יכולה להציע תובנות מהניסיון שלה.

 

הוועדה מסתכלת עלינו מלמעלה

 

אם לא די בזה, חברי הוועדה יכולים לדבר גם עם ראש שירות הייעוץ הפיננסי בבריטניה קרוליין רוקס. מדובר בפרויקט ממשלתי שנותן חינם שירותי ייעוץ פיננסי בלתי תלוי וממוקד באוכלוסיות המועדות. אם תחשבו על זה, כיום לא עומד לרשותכם איש מקצוע בלתי תלוי להתייעצות בנוגע לנושאים פיננסיים.

 

לו היתה ועדת שטרום מביאה המלצות מאנשי השטח, היתה העבודה שלה תורמת יותר לציבור הישראלי. אחרת — אם כל המטרה היא רק לשים לנו עוד הרי כסף מול העיניים ולהגיד לנו להסתדר איתם — מדובר בוועדה מנותקת מהחיים עצמם, המסתכלת על אנשים מגובה 100 אלף רגל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x