ועדת השרים אישרה את הצעת החוק לשינוי חישוב דמי הלידה לעצמאיות
עפ"י הצעת החוק, דמי הלידה יחושבו על פי ממוצע שנתי, ולא רק עפ"י שלושת חודשי העבודה האחרונים של האשה כדי להבטיח מדד מייצג יותר של משכורת האם. עלות הצעת החוק - 5.5 מיליון שקל בשנה
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הצעת החוק לשינוי חישוב דמי הלידה שמקבלות נשים העובדות כעצמאיות. עלות הצעת החוק הזו עומדת על 5.5 מיליון שקל בשנה וקיבלה את אישור משרד האוצר.
- ביטוח לאומי שלל דמי לידה, ביה"ד: טעות בשיקול הדעת
- מיליארד שקל של הציבור נותרו בקופת הביטוח הלאומי
- חופשת לידה ללא הגבלה היא מלכודת דבש
הצעת החוק של ח"כ עליזה לביא מיש עתיד וטלי פלוסקוב מכולנו מציעה כי בניגוד לנוהל הקיים כיום, דמי הלידה יחושבו על פי ממוצע שנתי, ולא רק על פי שלושת חודשי העבודה האחרונים של האשה ובכך יהיה מדד מייצג יותר של משכורת האם.
כיום מחושבים דמי הלידה של עצמאיות לפי משכורתן בשלושת חודשי העבודה האחרונים שלהן בטרם ילדו, ואולם תפוקת העבודה של העובדת העצמאית יורדת בהדרך כלל בעת שהיא נמצאת בהריון מתקדם ושלושת החודשים האחרונים אינם מייצגים את משכורתה הממוצעת. במקרה של נשים שכירות שלושת החודשים האחרונים אינם משקפים את ירידת התפוקה בעבודה. כאמור לפיכך מוצע לחשב ממוצע שנתי של משכורות ובכך לייצר מדד מייצג של משכורת האם.
ח"כ לביא: "זהו מצב אבסורדי ומעוות, שאישה עצמאית מקבלת דמי לידה המחושבים בהתאם להכנסותיה בחודשים שלאחר ההיריון. מטבע הדברים, במקרים רבים תפוקת עבודתה מצטמצמת ובהתאם גם ההכנסות. לא ייתכן, שבנוסף לקשיים הרבים העומדים בפני הנשים העצמאיות לאחר לידה בשילוב המטלות הנדרש שבין גידול ילד לבין ניהול עסק, תפגענה גם זכויותיהן. זוהי אפליה כלפי הנשים העצמאיות בכלל, ובהשוואה ביחס לנשים שכירות בפרט. במו ידינו שמנו מכשול מפלה לנשים עצמאיות החוסם יזמות, עצמאות כלכלית והעצמה אישית".
ח"כ טלי פלוסקוב מסרה כי "דווקא בחודשים הראשונים שלאחר לידה, יש לחזק את הנשים ולוודא שכוחן הכלכלי לא נפגע. זהו מרכיב מהותי בשמירה על שיויון בין נשים וגברים.הצעת החוק תאפשר לנשים עצמאיות לצלוח את התקופה שלאחר ההיריון ולקבל דמי לידה לפי ההכנסה האמיתית שלהן בתקופה רגילה ולא בתקופה של ההיריון".
עו"ד רועי כהן, נשיא להב, לשכת העצמאים והעסקים הקטנים בישראל מסר "הגיע הזמן לשים סוף לקנס שנשים עצמאיות משלמות על רצונן לעבוד בכבוד ולהיות אימהות. היום עברנו את המסוכה הראשונה בדרך. לאור ניסיון העבר, אין לנו כוונה לשקוט או לנוח עד שהצעת החוק תעבור את הקריאה השנייה והשלישית ותגיע לכלל יישום".