$
משפט

בלעדי לכלכליסט

המצוד החל: גם אינטרפול בעקבות אביב טלמור; אשתו מעוכבת יציאה

הרשויות בישראל פנו לארגון הבינלאומי לעזרה באיתור בעל השליטה בבית ההשקעות יוטרייד, שנעלם בספטמבר. לטענת המפרק, תמר טלמור כהן מסרבת לשתף איתו פעולה. בית המשפט הוציא צו שמחייב אותה להגיע לחקירה עד מחרתיים

תומר גנון 07:1227.12.15

החל המצוד אחר אביב טלמור, בעל השליטה בבית ההשקעות יוטרייד, שרשות ניירות ערך הקפיאה בשבוע שעבר את פעילותו בחשד שפעל בשיטת פירמידה והונה מאות משקיעים. טלמור עזב את ישראל לפני שלושה חודשים (ספטמבר) ולא שב אליה, ובשלב זה מסתמן שאין בכוונתו לחזור בזמן הקרוב. על פי גורם הקשור לפרשה, הרשויות בישראל פנו לאינטרפול, ארגון המודיעין המשטרתי הבינלאומי, בבקשה לסייע באיתורו של טלמור, אשר על שמו רשומות חברות בקפריסין. לא ידוע בשלב זה אם הוצאו גם צווי מעצר בינלאומיים נגדו.

 

בקשה בהולה לביהמ"ש

 

נכון לסוף השבוע, גם אשתו של טלמור המתגוררת בתל אביב, תמר טלמור כהן, מסרבת לשתף פעולה עם גורמים הקשורים לניסיון לברר לאן נעלמו עקבותיו. ביניהם, למשל, המפרק הזמני שמונה לחברה ביום חמישי, עו"ד אלעד עפארי. החשש של המפרק הוא שגם אשתו של טלמור, שאינה רשומה כמחזיקה במניות החברה או כנושאת משרה בה, תצא מגבולות ישראל בעקבות בעלה. דבר זה עלול להקשות עוד יותר לעלות על עקבותיו של בעלה, ולגלות מה עלה בגורל כספי לקוחות החברה. לבקשת המפרק הזמני עו"ד עפארי, בית המשפט המחוזי בתל אביב הוציא בסוף השבוע צו עיכוב יציאה מהארץ נגדה לעשרה ימים.

 

אביב טלמור. חשוד כי פעל בשיטת הפירמידה אביב טלמור. חשוד כי פעל בשיטת הפירמידה צילום: יריב כץ

 

יוטרייד, כך על פי דו"ח בדיקה של רשות ני"ע שנחשף ב"כלכליסט", גייסה 46 מיליון שקל מ־350 משקיעים שונים, אולם בחשבונותיה יש כיום כ־300 אלף שקל בלבד. הקשר של טלמור עם עובדי החברה נעשה בשבועות האחרונים באמצעות מייל וטלפונים בלבד. על פי מייל שצירף עורך דינו עד לאחרונה, דוד ביטון, לתגובת יוטרייד לבקשה להקפאת פעילות החברה, טלמור שלח מייל לבכיר בחברה ב־15 בדצמבר ובו כתב: "כפי שדיברנו כבר בעבר, נא לעצור את כל פעילות המכירות וגיוס לקוחות חדשים". המייל נשלח ביום שבו התקיימה הביקורת של רשות ני"ע במשרדי החברה במגדלי עזריאלי בתל אביב.

 

"נעשה ניסיון לזמן את הגברת טלמור לחקירה בפני המפרק הזמני", הודיע עפארי לשופט הפירוקים איתן אורנשטיין בבקשה בהולה במעמד צד אחד שהגיש בערב יום חמישי. "משעה שממידע שהגיע לידי המפרק הזמני התחוור כי אביב טלמור עזב את הארץ עוד בספטמבר 2015, ומאז לא שב, סבור המפרק הזמני כי קיימת חשיבות עליונה לחקור את רעייתו על מנת לגלות את מקום הימצאו וליצור עמו קשר". עפארי הוסיף כי לאחר שנשלח אליה זימון דחוף להגיע לחקירה ביום שישי בבוקר, הוא ניהל איתה שיחה קצרה בטלפון שבה הבהירה לו כי אין בכוונתה להתייצב לחקירה.

 

אתר הבית של תמר טלמור כהן אתר הבית של תמר טלמור כהן

 

"במסגרת שיחה קצרה אשר ניהל הח"מ (המפרק - ת"ג) עמה (תמר טלמור כהן - ת"ג) ואשר הוקלטה על ידי הח"מ", כתב עו"ד עפארי בבקשה להוצאת צו נגד אשתו של טלמור, "הבהירה הגברת טלמור לח"מ כי אין בכוונתה להתייצב לחקירה. הגברת טלמור אף דרשה מהח"מ שלא ליצור עמה כל קשר". לדבריו, היא אף הבהירה כי אינה בביתה מבלי לפרט היכן היא.

 

צו עיכוב יציאה מהארץ

 

"משעה שיש הכרח להגיע לחקר האמת באשר לגורל הכספים אשר הושקעו על ידי לקוחות החברה", כתב עפארי, "יש מקום להורות לגברת טלמור להתייצב לחקירה. לשם כך, ולנוכח החשש כי הגברת טלמור תפעל כפי שפעל בעלה ותצא אף היא את גבולות המדינה, באופן אשר יקשה אף יותר על הליך חקר האמת וגילוי גורל כספי לקוחות החברה, יתבקש בית המשפט לתת צו עיכוב יציאה מהארץ לעשרה ימים ולהורות לה להתייצב לחקירה עד יום שלישי". כאמור, בית המשפט נעתר לבקשה. ברשות ני"ע ובפרקליטות סירבו להתייחס. את תגובת טלמור כהן לא ניתן היה להשיג.

 

נורות האזהרה כבר נדלקו

 

נורות האזהרה סביב פעילות יוטרייד ואביב טלמור נדלקו לא פעם בשנים האחרונות. עם זאת, הליכי החקירה ותביעות אזרחיות לא הובילו להפסקת הפעילות. בחלקם, אגב, טלמור אפילו יצא כשידו על העליונה. כפי שנחשף ב"כלכליסט" בפברואר 2014, טלמור נחקר באזהרה במשטרה בעקבות תלונה שהגיש נגדו לקוח. הלקוח טען כי השקיע מאות אלפי שקלים ביוטרייד בעקבות מצג שווא של טלמור שלפיו מדובר בהשקעה בטוחה, אולם השקעתו ספגה הפסדים כבדים. שלושה חודשים לאחר מכן נסגר התיק שנחקר במפלג חקירות הונאה בתל אביב בעילה של חוסר אשמה פלילית. מבית ההשקעות יוטרייד נמסר אז בתגובה לסגירת התיק: "אנו מברכים על כך שלא נמצא כל רבב בפעילות החברה".

 

מוקדם יותר, בספטמבר 2012, הוגשה תביעה של שני משקיעים ביוטרייד, יואל תבור וצבי ניצן, נגד טלמור והחברה בגובה 110 אלף שקל. בתביעה עלו טענות דומות לתלונה שהוגשה למשטרה. תביעה זו הסתיימה בפשרה, ולפיה טלמור ויוטרייד חויבו לשלם 30 אלף שקל לכל אחד מהתובעים. בדיון שהתקיים בתביעה במרץ האחרון אמר טלמור: "אני אדם ישר והגון. העובדה שהם הפסידו איננה הופכת אותי לרמאי ואותם לצדיקים".

 

חודשיים לאחר מכן, בעקבות תלונות של משקיעים שלא קיבלו את כספם, נכנסה גם רשות ני"ע לתמונה. יוטרייד באותם ימים, כחברה שעוסקת בפורקס, לא חסתה עדיין תחת הרגולציה של הרשות. עם זאת, הרשות סברה שמדובר בעצם בפעילות של ניהול תיקי השקעות, המצריכה קבלת רישיון ניהול תיקים. יוטרייד התחייבה להפסיק לגייס כספים עד מתן רישיון, ובמקביל הודיעה לרשות שהיא משנה את האתר האינטרנט שלה כך שיובהר כי אינה מפוקחת על ידי רשות ני"ע. כל זה לא עזר. בביקורת שערכה הרשות לפני כשבועיים, התברר שיוטרייד המשיכה לגייס לקוחות - 40 משקיעים חדשים בסכום כולל של 3.5 מיליון דולר. עוד התגלה שהיא השתמשה לכאורה בכספם של המשקיעים החדשים להחזר כספים למשקיעים ישנים. הממצאים הובילו את יו"ר הרשות שמואל האוזר לבקש צו הקפאה מיידי לפעילות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x