תחזיות 2016
שר הבינוי והשיכון: ניזום תוכנית שתאפשר למקבלי הסיוע בשכ"ד לרכוש דירות
גלנט הציג תוכנית לפיה המדינה תרכוש את הדירות באמצעות משקיעים מוסדיים ועם סיום תשלום המשכנתא, הדירה תעבור לבעלותו של הדייר: "זו השקעה לדורות והוצאה הדרגתית של משפחות ממעגל העוני"
"אין סיבה להמשיך את המצב הנוכחי שבו מועברים כספי סיוע לדיור זמני, שאינם מושקעים לטווח רחוק. את אותם כספים שאנחנו מעניקים באופן חודשי למשפחה, אנחנו יכולים לתרגם, יחד עם השקעה עצמית מצד הדיירים, למשכנתא ארוכת טווח, כך שתוך כ-20 שנה, הם יהיו בעלי הדירה". כך אמר היום (ד') שר הבינוי והשיכון יואב גלנט בכנס התחזיות ל-2016 של "כלכליסט".
"המדינה יכולה לרכוש היום בפחות ממיליון שקל", הוסיף גלנט. באופן זה, הדיירים יוצאים ממעגל תשלומי הסיוע והשכירות, ויכולים להוריש לילדיהם נכס. הצעד הזה לא פותר רק את הבעיה הכלכלית של המשפחה הגרעינית הזקוקה לסיוע, אלא את הבעיה של הילדים ושל הנכדים שלה, שנקודת הפתיחה הכלכלית שלהם תהיה טובה משל הוריהם. מדובר בהשקעה לדורות ובהוצאה הדרגתית של משפחות ממעגל העוני".
- משה כחלון: "השנה תכננו 100 אלף דירות חדשות. מחירי הדיור יירדו רק כשההיצע יגדל"
- איילת שקד: "אני קוראת לעם להירגע"
- דנה עזריאלי: "נמשיך לבנות משרדים בתל אביב"
גלנט המשיך ואמר כי היום, בודדים ומשפחות העומדים בקריטריונים, מקבלים סיוע בשכר דירה חודשי מטעם משרד הבינוי והשיכון, ועל ידי השלמת שכר הדירה מכספם, הם מתגוררים בשכירות בשוק החופשי. לפי התוכנית, כספי הסיוע החודשיים, יחד עם הכספים שהדייר עצמו משקיע בשכר הדירה, יופנו לטובת תשלום משכנתא. בנוסף, המדינה תרכוש את הדירות באמצעות משקיעים מוסדיים, שינהלו את ההשקעה לאורך שנים. הדירה תעבור לבעלותו של הדייר, עם סיום תשלומי המשכנתא. לצורך יישום התוכנית, יוקם צוות מיוחד, שיכלול מומחים וגורמים מקצועיים רלוונטיים, אשר יבנה את מתווה התכנית על פרטיו, בשיתוף עם משרד האוצר. מדובר בתהליך שיימשך מספר שנים.
בהמשך התייחס גלנט בדבריו לשלב כניסתו לתפקיד, "המציאות שקיבלנו לידינו כשנכנסנו לתפקידנו, היא הכפלת מחירי הדיור בעשור האחרון, לוקח לבנות דירה משלב הקצאת השטח ועד לכניסת המשפחה אליה 15 שנה אחרי 340 שלבים שונים, חלקם הגדול בוועדות התכנון. אנחנו אומת סטרטאפ ואנחנו לא מתגברים על זה".
גלנט גם התייחס לבעיה הדמוגרפית לפיה למעלה ממחצית המדינה גרה בין חדרה לאשדוד "זה לא החזון הציוני שראה ממטולה ועד אילת. האתגר גדול ואנחנו צריכים לבנות 50 אלף יח"ד בשנה, אלה המספרים והאתגרים".
לגבי השפעת תוכנית מחיר למשתכן אמר גלנט, "אם נוריד את מחיר הדירה בכ-150 אלף שקל בממוצע לדירה במסגרת מחיר למשתכן והקבלן יוזיל את הדירה בסכום נוסף כי הוצאות הפרסום והשיווק שלו קטנות יותר, ההערכה שלנו שהצינון הזה יוביל לצינון שוק הדיור כולו. אני לא יכול לומר מה זה יעשה למיליון דירות ברחבי הארץ, אבל זה כבר קורה.
אם נשווק 20 אלף יחידות דיור השנה ועוד 50 אלף בשנים הבאות במסגרת מחיר למשתכן בשנה הבאה זה יוזיל את המחיר לזוגות צעירים ואנחנו מאמינים שזה יסייע".
לגבי השכבות החלשות שמתקשות לרכוש דירה אמר גלנט כי זו בעיה חברתית ולא כלכלית. "כשעבר החוק של הסיוע למכור דירות מהדיור הציבורי עברו כ-3.2 מיליארד שקל ורובם לא חזרו לדיור הציבורי אבל ב-700 מיליון שקל שכן חזרו רכשנו ונרכוש דירות לטובת הדיור הציבורי. בנוסף, היו למעלה מ-500 יחידות דיור שעמדו לא מאוכלסות, שיפצנו אותן והגמשנו את הזכאות כדי לאכלס אותן. אם מישהו מרוויח 500 שקל מעל השכר שנקבע לזכאות - זו סיבה להשאיר את הדירה ריקה ולא לאכלס אותה? נשקיע ב-2016 למעלה ממיליארד שקל ברכישת דירות חדשות ומיד שניה עבור דיירי הדיור הציבורי, בין היתר על ידי הסכמים כמו זה שעשינו עם פרזות בירושלים. זה המעט שנוכל לעשות".
עוד התייחס גלנט לאכלוסה הקרוב של העיר החדשה חריש, "עברה החלטת ממשלה בנוגע לעיר חריש ואני מעריך שב-5 השנים הקרובות בכל שנה יתווספו כ-10 אלף איש לעיר מידי שנה ותוך עשור נהיה שם עם מאה אלף איש. אנחנו עובדים גם על פתרונות לאוכלוסיה החרדית, הדרוזית והערבית. לצד הפתרון והסיוע, צריך לחשוב גם על התפתחות ההתיישבות ולכן נפתח את באר שבע ועיר צפונית שתיבחן. את הבעיה של הדיור יצר האדם, והאדם יכול לפתור אותה".