שפיר עתרה נגד כוונת רכבת ישראל להוציאה מפרויקט הרכבת ת"א-ירושלים
לדברי הרכבת, שפיר סיימה את עבודתה בפרויקט באיחור של שנה וכן נמצאו ליקויים באיכות העבודה. ברכבת מדגישים: אף מנהרה לא התמוטטה והתיקון יארך חודשים בודדים בעלות של כמה מאות אלפי שקלים
חברת שפיר הנדסה עתרה לביהמ"ש המחוזי לאחר שחברת רכבת ישראל פועלת להוציא אותה מביצוע פרויקט חפירת מנהרות במסילה המהירה בין תל אביב לירושלים.
- ירידה של 10% ברווח הנקי של שפיר ברבעון השלישי
- שפיר הנדסה מסתבכת ברומניה: הפקידה ערבות של 51 מיליון שקל כנגד תביעה
- שפיר דוחה את חידוש כריית מנהרת הרכבת לירושלים
רכבת ישראל החליטה על הוצאת שפיר ביום רביעי האחרון, עקב טענות קשות שיש לרכבת נגד שפיר על ביצוע חלקה בפרויקט A1 - המסילה המהירה שאמורה להיפתח בעוד כשנתיים ולאפשר נסיעה בין תל אביב לירושלים בפחות מחצי שעה.
מדוע בוצע מהלך שיוביל להוצאת הקבלן? תלוי את מי שואלים. המקטע בפרויקט A1 עליו אחראית שפיר (יחד עם פיצרוטי האיטלקית) לחבר בין אזור שער הגיא לאזור עמק הארזים עם צמד מנהרות באורך של כ-12 ק"מ וגשר מעל 'נחל יתלה' בגובה 150 מטר.
עלות הפרויקט היא כ-1.7 מיליארד שקל, אולם לטענת הרכבת היא קיבלה תביעות "סגירת חשבון" שונות משפיר בהיקף של 300-250 מיליון שקל. ברכבת ישראל אומרים שיש להם "טענות קשות נגד שפיר אשר סיימה את עבודתה בפרויקט באיחור של שנה. ככל הנראה, על מנת לחפות על הכשלים והקנסות המוטלים עליה, מנסה שפיר ולא בפעם הראשונה, להסיר אחריות ולכסות על מחדליה באמצעות הגשת תביעה".
אם לא די בכך, בחלק מהמעברים בין המנהרות (מעברי קישור, שאמורים לאפשר מעבר כוחות הצלה בין המסילות במקרי חירום) התבקעה רצפת יציקת הבטון מה שמחייב את תיקונן.
התכנון של המסילה בוצע על ידי שפיר ואילו התכנון של המעברים בוצע על ידי הרכבת, ולטענת שפיר ללא תכנון מדויק.
ברכבת מדגישים הבוקר (א') שבניגוד לפרסומים אף מנהרה לא התמוטטה, מה גם שהתיקון יארך חודשים בודדים בעלות של כמה מאות אלפי שקלים. שפיר לעומתה טוענת שהתיקון יארך יותר ובעלות של כמה עשרות מיליוני שקלים. המחלוקת בין הצדדים הובילה כאמור להגשת עתירה לבית המשפט ביום חמישי שעבר עי"י שפיר בבקשה למנות בורר.
כך או כך, לא שפיר ולא רכבת ישראל דיווחו על האירוע לבורסה, ובענף התחבורה טוענים כי ככל הנראה משום שמדובר באירוע לא מהותי. לשם הדגמה, עלות הפרויקט כולו היא כ-7 מיליארד שקל, כך שהוצאה חדשה של כ-50 מיליון שקל מהווה למעשה "חריגה" לכאורה של פחות מאחוז.
מרכבת ישראל נמסר בתגובה: "רכבת ישראל דוחה את הטענות ותגיב להן בבית המשפט. רכבת ישראל פועלת בנחישות בכדי לסיים את השלמת העבודות הנדסיות בפרויקט על פי לוחות הזמנים".
משפיר נמסר בתגובה: "שתי המנהרות המרכזיות של הקו המהיר לירושלים נמסרו לרכבת והעבודה עליהן הושלמה. גם העבודה על המנהרות המקשרות הושלמה, לפי כל ההנחיות שהחברה קיבלה כקבלן מבצע ועל אף התראותיה, כי התכנון שנעשה על ידי הרכבת, אינו מתאים למקום. כרגע, נשקפת סכנה מיידית לקריסת המנהרות המקשרות (מעברי רכב חירום-ל"ג), הנובעת מאותו תכנון לקוי, כפי שהתריעו שורה של מומחים בשנים האחרונות, לרבות מומחם מטעם הרכבת. לכן, ביקשה שפיר למנות את הבורר שנקבע בהסכם, על מנת שזה יכריע בסוגיה".