בלעדי לכלכליסט
מבקר המדינה: "חשש לפלילים בפעילות נשות הדסה"
יוסף שפירא העביר ליועמ"ש חשדות לפלילים ביחס ל־100 מיליון דולר שמשך הארגון מבית חולים הדסה ולא חזרו במלואם. נשות הדסה: "חבל שהמבקר לא פנה אלינו, פעלנו לפי החוק"
פרשיה חמורה של חשד לנטילת כספים מכספי בית החולים הדסה על ידי ארגון נשות הדסה נחקרה בחודשים האחרונים במשרדי מבקר המדינה. ל"כלכליסט" נודע כי המבקר יוסף שפירא העביר את הממצאים לידי היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין תחת הכותרת "חשש לנטילת כספי תרומות מהדסה על ידי ארגון נשות הדסה לצורכי השקעה ואי השבתם".
- "החשבת הכללית היא המתעללת הראשית בהדסה"
- נשות הדסה מחדשות את ועדת האיתור למנכ"ל בית החולים
- נשות הדסה מאיימות: להחליט מינוי רוטשטיין בתוך שבוע, או שנוותר עליו
המבקר מסר ל"כלכליסט" כי "הוחלט להעביר את המידע ליועץ המשפטי לממשלה בהתאם לסעיף 14(ג) לחוק מבקר המדינה הקובע: “העלתה הביקורת חשש למעשה פלילי, יביא המבקר את העניין לידיעת היועץ המשפטי לממשלה". משמעות הדברים דרמטית - המבקר סבור כי ישנו חשש ממשי למעשה פלילי מצד ארגון נשות הדסה.
הממצאים מתייחסים להתנהלות של ארגון נשות הדסה בשנות ה־90. על פי החשד, הארגון נטל 100 מיליון דולר מכספי בית החולים והעביר אותם לחשבון הבנק של הארגון בארה"ב. הכסף הושקע בחלקו בקרנות של בארני מיידוף, ובחלקו בהשקעות אחרות. בעוד שארגון נשות הדסה טוען שהסכום כולו הוחזר לקופת הבית החולים לאורך השנים, הרי שגורמים בכירים בהנהלת הארגון בשנים האחרונות טוענים כי רק 40%–60% מהכספים הוחזרו. מי שנטלה את הכספים היתה גזברית הארגון, שהיתה ידועה כידידה של ברני מיידוף, ואיננה בין החיים.
אותם גורמים הם אלה שיזמו את הפניה למבקר המדינה לחקור את הפרשיה החמורה. לטענתם הכסף שנלקח הינו בהיקף של 700 מיליון דולר במונחים של היום, וממנו הושבו כאמור לטענתם רק 40%–60%. הם דורשים שהארגון הוולנטרי שמגייס כספים בארה"ב לבית החולים, ישיב את הכספים מיד לקופה ובמקביל יתנתק מבית החולים וישאיר אותו לניהול של המדינה מאחר שלטענתם מדובר באירוע שלא ניתן לעבור עליו לסדר היום.
עודף בקופה בגלל התרומות
עוד נודע ל"כלכליסט" כי מסמכים המאשרים את הטענות נגד הארגון נמצאים במחלקה המשפטית של בית החולים וכוללים עדות שתועדה בכתב של סמי פנחס, מנהל בית החולים באותה תקופה, המבהירה כי נשות הארגון הורו לו לחתום על העברת הסכום מקופת בית החולים לקופת הארגון.
מדוע נלקח הכסף? לדברי הגורמים שפעלו בביה"ח ואספו את המסמכים הנוגעים לעניין, הדסה היה רווחי באותה תקופה וכספי התרומות הביאו לעודף של 100 מיליון דולר בקופה, אותם הפקיד המנכ"ל בתוכנית חסכון סולידית בבנק ישראלי. חלק מהתשואה שצבר הכסף בתוכניות שהופקד בהן בארה"ב על ידי הארגון אכן הושב לישראל, והארגון טוען שהשיב את הסכום כולו.
למרות המשבר הקשה שפקד את בית החולים וגרם לקריסתו הפיננסית, ממשיך ארגון נשות הדסה לשמש לפחות באופן פורמלי כבעלים של המרכז הרפואי. לאחרונה פורסם כי הארגון החליט להעלות את השיעור שהוא גוזר מכל תרומה שמגויסת עבור בתי החולים הר הצופים ועין כרם לכדי 14%, זאת לצורך מימון הוצאות. עד היום, השיעור שגזר הארגון מכל תרומה שגייס עבור המרכז הרפואי עמד על 8% בלבד.
נשות הדסה: "פעלנו כחוק"
מנשות הדסה נמסר: "מדובר בטענות שקריות. הארגון, שהעביר עד היום מאות מיליוני דולרים לבית החולים, פעל תמיד בהתאם לחוק. תמוה בעינינו כיצד המבקר המדינה לא פנה אלינו בנושא זה או לבית החולים. לו היה פונה היה מקבל תשובות ונוכח לדעת כי נשות הדסה פעלו על פי דין. מדובר בסיפור שהתרחש לפני 25 שנה, והתלונה בגינו כעת אינה מקרית ומקורה בגורמים ששמו להם למטרה לפגוע בבית החולים ובנשות הדסה. מאז ועד היום סכום זה ואף מאות מיליוני דולרים מעבר לכך ניתנו לבית החולים על ידי ארגון נשות הדסה".