נכנעים לחרם? חברת הבנייה האירית CRH מוכרת את אחזקותיה בישראל
אחת מחברות הבנייה הגדולות בעולם מכרה את אחזקותיה ב"משאב ייזום ופיתוח" הישראלית, שסיפקה מלט לבניית גדר ההפרדה; תנועת ה-BDS באירלנד: "המכירה בזכות הקמפיין שלנו"; CRH: "זה חלק מתוכנית עסקית רב-שנתית"
האם אחת מחברות הבנייה הגדולות בעולם נכנעה לחרם נגד ישראל? תנועת ה-BDS באירלנד ובבריטניה טוענת כי הצליחה לשכנע את CRH האירית, למכור את אחזקותיה בחברת "משאב ייזום ופיתוח בע"מ" הישראלית. הסיבה: החברה סיפקה את המלט לבניית גדר ההפרדה. קבוצת הבנייה CRH מאירלנד, אחת מ-10 חברות הבנייה המובילות בעולם, מכרה בסוף השבוע את אחזקותיה בחברת "משאב ייזום ופיתוח בע"מ" הישראלית, החברה האם של נשר מפעלי מלט ישראלים בע"מ לחברת כלל.
- מנכ"ל סודהסטרים: תנועת החרם אנטישמית, ההשפעה שלה שולית בלבד
- הילארי קלינטון מתחייבת להיאבק בסנקציות נגד ישראל
- דו"ח החרמות המלא נחשף: חרם מוחלט על ישראל יעלה למשק 40 מיליארד שקל בשנה
החברה האירית החזיקה 25% ממניות החברה הישראלית מאז שנת CRH .2001 דיווחה בסוף השבוע על מכירת כל האחזקות שלה במשאב לחברת כלל. החברה לא נימקה באופן רשמי את החלטתה, ואולם תנועת ה-BDS טוענת באופן רשמי כי מדובר בהחלטה שנובעת ממניעים פוליטיים.
ראש קמפיין הסולידריות הפלסטינית באירלנד, מרטין אוקוויגלי, תיאר זאת כניצחון חשוב לפלסטינים "שחייהם נהרסו בגלל בניית חומת האפרטהייד שהפכה את החיים לבלתי-נסבלים".
במשך שנים הפעיל ה-BDS באירלנד, מהעוינים והבוטים ביותר באירופה, לחצים כבדים על החברה האירית למשוך את כל השקעותיה מהחברה הישראלית, וזאת בגלל הקשר שלה לאספקת מלט לחומת ההפרדה. ה"אינדיפנדנט" האירי כתב שהחלטת החברה האירית "שמה קץ למחלוקת סביב ההשקעות של החברה בחברה ישראלית". אוקוויגלי עצמו התרברב בסוף השבוע ש"חברות בינלאומיות לומדות שזה לא משתלם לעשות עסקים עם מדינת אפרטהייד".
לפי ההערכות, הלחץ מצד תומכי החרם על ישראל אינו הגורם המרכזי להחלטת החברה, למ -רות שמדובר בגורם רב משקל בעיקר בשל חשש החברה מפגיעה בעסקיה. גורם נוסף שעשוי היה להביא להחלטה הוא החמרת הרגולציה על נשר והפיקוח על מחירי המלט, שהופכים עבור CRH את ההשקעה במשאב לכדאית פחות. טיעון נוסף אותו גם הסבירה החברה בתגובתה, מתייחס להחלטה עסקית שהתקבלה בחברה בדבר מכירת "אחזקות הנמוכות" - 25% ממניות משאב נופלות בדיוק על הקטגוריה הזו, כאשר החברה מכרה אחזקות נוספות שהיו בשליטתה.
מחברת CRH נמסר כי "החברה החלה בשנת 2014 בתוכנית רב-שנתית לייעד מחדש הון בקבוצה. על מנת לתעדף הון לעסקי הליבה שלנו, הסרנו אחזקות מיעוט בכמה עסקים, וזה כולל מכירת הנכסים בחברת משאב. זהו, וזהו בלבד, הרציונל שעומד מאחורי מכירת האחזקות של CRH במשאב". בחברת משאב סירבו להתייחס לידיעה. ממשרד החוץ לא נמסרה תגובה.