בלעדי לכלכליסט
שש קרנות השקעה בינלאומיות רוצות לרכוש את כתר פלסטיק
הקרנות בלקסטון, KKR, קרלייל, ביין קפיטל, CVC ואייפקס הגישו הצעות לא מחייבות לרכישת יצרנית רהיטי הפלסטיק המוערכת ב־1.5 מיליארד דולר. סמי סגול, אחד מהבעלים בחברה, שוקל להשאיר בידיו 20%. המכרז צפוי להסתיים במחצית השנייה של 2016
תהליך מכירתה של חברת כתר פלסטיק מתחיל לצבור תאוצה. ל"כלכליסט" נודע כי שש מקרנות ההשקעה הבינלאומיות הגדולות בעולם הגישו הצעות לא מחייבות לרכישת החברה בשבוע שעבר. מדובר בקרנות בלקסטון, KKR, קרלייל, ביין קפיטל, CVC ואייפקס. ל"כלכליסט" נודע כי ההצעות הלא מחייבות הוגשו ביום חמישי האחרון, המועד שנקב בנק רוטשילד, שנשכר ע"י בעלי כתר סמי ויצחק סגול לבצע את המכירה כדדליין להגשת ההצעות.
- סמי סגול מאיץ את המכירה של כתר תמורת 2 מיליארד דולר
- מי הוא בעל השליטה בכתר? ברח מהתקשורת, חוץ מתקופת הכדורגל
- סמי סגול בוחן את מכירת כתר פלסטיק או מיזוגה
המחיר שנקב בנק רוטשילד הנו 1.5 מיליארד דולר, נמוך יותר מרף 2 מיליארד הדולרים שעליו דובר בשנה שעברה. עם זאת, סמי סגול שוקל להשאיר בידיו נתח של כ־20% מהחברה.
בשלב הבא תפתח כתר חדר מידע למתמודדים שבו יוצגו בפניהם המספרים המלאים של החברה. המכרז צפוי להסתיים רק במחצית השנייה של 2016.
מכירת כתר היא תהליך ארוך שהחל על הנייר לפני יותר משנה. מדובר בעסקה הישראלית הגדולה ביותר של חברה תעשייתית אחרי ישקר שנמכרה לוורן באפט.
כתר פלסטיק הוקמה ב־1948. האחים סגול ירשו את כתר מידי אביהם כמפעל קטן ביפו, ובמרוצת השנים הפכו אותה לאחת החברות הבולטות בעולם בתחום של ייצור ושיווק מוצרי צריכה מפלסטיק לבית ולגינה. החברה מעסיקה יותר מ־4,000 עובדים ומחזיקה ב־29 מפעלים בישראל, באירופה ובארה"ב. כנשיא כתר מכהן טל סנדר וכמנכ"ל מישל בן וייס. כתר רכשה בעבר חברות כמוUS Leisure, Jardin, Alibert וחברות נוספות שעזרו לה לצמוח גלולבלית.
כתר רשמה צמיחה של 40% בהכנסות בשנה החולפת, ואלה הגיעו לכמיליארד דולר. ה־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי בניכוי הוצאות מימון, מסים, פחת והפחתות) של החברה הסתכם ב־130 מיליון דולר. עיקר הצמיחה נרשם בארה"ב (300 מיליון דולר מכירות בשנה) ובאירופה.
כל שש הקרנות שהציעו לרכוש את כתר מחזיקות בחברות נדל"ן ותעשייה בעשרות מיליארדי דולרים ברחבי העולם. קרלייל מנהלת 200 מיליארד דולר, ול"כלכליסט" נודע כי יו"ר ומייסד הקרן, דיוויד רובינשטיין, הגיע בשבוע שעבר לארץ ופגש את סגול. רובינשטיין הוא אחד היהודים העשירים בעולם והונו מוערך ב־3 מיליארד דולר.
בלקסטון מנהלת 360 מיליארד דולר ומנוהלת על ידי סטיב שוורצמן ומיוצגת בישראל על ידי דני גילרמן. היא מוכרת בעיקר בזכות פעילות הנדל"ן שלה שהקרנות שלה מגייסות מהמוסדיים הישראליים עשרות אם לא מאות מיליוני דולרים בשנה. בלקסטון גם רכשה לפני ארבע שנים את הפעילות של אלביט הדמיה בארה"ב ב־650 מיליון שקל.
KKR המנוהלת על ידי הנרי קראוויס היא קרן אגרסיבית יותר משתי הקודמות ומנהלת נכסים בהיקף של 70 מיליארד דולר. ב־2013 ניהלה הקרן מו"מ עם נוחי דנקנר לרכוש את האופציה למניות מכתשים אגן (היום אדמה, 40%) מידי אי.די.בי ב־100–200 מיליון דולר. הקרן רכשה לפני שנתיים את השליטה (77%) בחברת הצמיגים אליאנס תמורת 400 מיליון דולר, ולפני חצי שנה רכשה מאלביט הדמיה שני מלונות בבלגיה ב־48 מיליון יורו.
CVC מנהלת 45 מיליארד יורו (כ־50 מיליארד דולר), ולאחרונה ניהלה מגעים לרכישת השליטה בחברת הביטוח כלל במסגרת המכרז מידי אי.די.בי, אבל לאחר שדורית סלינגר סירבה לאפשר לה לשלב את ההנהלה של כלל בעסקה, נסוגה תוך כדי מחאות כלפי המפקחת על הביטוח וניהול התהליך.
ביין קפיטל שנוסדה ב־1984 מנהלת 60 מיליארד דולר ונוסדה על ידי מיט רומני, המועמד לשעבר לנשיאות ארה"ב. הקרן היתה מעורבת בעבר במגעים לרכישת השליטה בחברות הישראליות פרטנר, מי עדן ואבן קיסר, אבל לא ביצעה עד היום עסקאות מהותיות בהשקעה בחברות ישראליות מלבד חברות הייטק.
קרן אייפקס מנהלת 50 מיליארד דולר ומנוהלת בישראל על ידי זהבית כהן. הקרן מחזיקה בבעלות על בית ההשקעות פסגות, חברת זאפ, ובשנה שעברה מכרה את השליטה בתנובה לפי שווי של 8.6 מיליארד שקל.