נובל מגיבה לעתירות הגז: "אבדנו את האמון בממשלת ישראל"
בתגובתה של נובל לעתירות שהוגשו נגד מתווה הגז לבג"ץ תוקפת את הממשלה, הממונה על ההגבלים העסקיים ורשות החשמל; גם ישראמקו הגיבה היום לעתירות וביקשה מהשופטים לדחות העתירות משום שהשינויים התכופים של המדינה בנוגע למיסוי "ערערו את אמון המשקיעים"
"הגענו למצב הזה כי מערכת הרגולציה בישראל שבורה. המצב הזה גרם לבעלי נובל אנרג'י, מחזיקי המניות שלה והמנהלים שלה לאבד אמון בממשלת ישראל ובהצהרותיה. הצהרה זו נאמרת בכאב רב", במילים קשות אלה בחרו בנובל אנרג'י להשיב לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד מתווה הגז.
- המדינה לבג"ץ: העתירות נגד מתווה הגז ישאירו אותנו עם מונופול רב עוצמה
- רגע האמת של מתווה הגז קרב
- המחנה הציוני עתר נגד מתווה הגז: "מופרך ולא חוקי"
בתשובתה הקצרה של נובל (בקושי שתי פסקאות) מנסה החברה לרוץ בין הטיפות ולא להיכנס למקומות שפיקח ידע לצאת מהן. כך למשל, חשיבותם של חוזי הגז בנושא הגיאו פוליטי, כלומר קשירת קשר מסחרי מול ירדן או מצרים שרה"מ נתניהו סימן כיעד עליון ואולי כסיבה העיקרית לקיום המתווה, זוכה שם להתעלמות מוחלטת. "נובל אינה סבורה שיש בידה או בידי העותרים כדי לייעץ לממשלת ישראל בכל הנוגע לביטחון ושיקולי מדיניות חוץ", אומרים שם, ומרחיקים עצמם מכל הדיון הזה.
אז מה כן? נובל טוענת שמטרת העתירות היא ש"העותרים, בהרכביהם השונים, פועלים במשך כמה שנים ללא לאות כדי למנוע את פיתוח מאגרי הגז אשר מול חופי ישראל. הטענות משתנות מפעם לפעם אולם בבסיסן תפיסת עולם לפיה טובת המדינה דורשת את הפקעת המאגרים מידי נובל ושותפתיה".
גם ישראמקו מגיבה הבוקר לעתירות נגד יישום מתווה הגז, אך באופן שונה במעט מזו של נובל אנרג'י, ולו בגלל שהיא צד נלווה למתווה הגז. כזכור, ישראמקו מחזיקה בכ-29% במאגר תמר ובניגוד לדלק ונובל אף אחד אחד לא כופה עליה לדלל את חלקה במאגרי הגז או להכריז עליה כמונופול.
ועדיין, ישראמקו טוענת שהיא ניזוקה מהמתווה משתי סיבות עיקריות: הראשונה היא הגבלת מחיר הגז לעסקאות עתידיות שאושרה במסגרת המתווה, מציאות שנכפתה עליה ושלא הייתה קיימת עד כה. השנייה היא שינוי האחזקות במאגר תמר (דלק מוכרת חלקה 31%, נובל מדללת חלקה מ36 ל25 אחוז, כל אלו עד 2021). לטענת החברה די בכך כדי לערער את השלווה של מאגר תמר שפעל עד היום מזה כ-6 שנים במבנה הומוגני.
נובל מחדדת בתגובתה כי כל גיבוש המתווה ואישורו בוצע על ידי ליווי משפטי צמוד אותו קיבלה ממשלת ישראל, ולכן רומזת שאם מישהו חשב שנעשו כאן דברים מתחת לשולחן ללא ידיעתה אז הוא טועה ומטעה.
הנושא היחיד שנובל כן מתייחסת אליו רשמית היא פסקת היציבות שקובעת כי ממשלת ישראל לא תשנה את המבנה הרגולטורי ל-10 שנים מיום פיתוח לוויתן, כלומר עד שנת 2030. לעניין זה נובל אומרת שללא סעיף זה, שהוא בכלל תנאי לקיום השיחות בדרך לגיבוש המתווה, אין הסכם ואין כלום, וכי זהו "העוגן לפיתוח מאגרי הגז מול חופי ישראל".
איבדנו את כל האמון בממשלת ישראל
נובל מצרפת כנספח את הצהרת המנהל המקומי שלה בישראל, בנימין זומר, כפי שהיא הונחה בינואר 2015 בפני הצוות הבין משרדי לגיבוש מתווה גז. המסמך מגלה טפח על מערכת האיומים של תביעה בינלאומית מצד נובל עליה חזרו שרי הממשלה כחשש שמחייב את קידום המתווה.
נובל מצהירה במסמך זה כי היא לא הפרה כל חוק, וכי כל שהיא עשתה הוא לבוא ולהשקיע בישראל ולסכן את כספם של מחזיקי המניות שלה וזאת לאחר הזמנה רשמית מהממשלה, וזאת בתנאי שהם לא יצליחו במהלכים בתחום האנרגיה.
נובל טוענת שקיים מונופול בתחום אספקת הגז, ומזכירה שהיא לא אשמה שאין גז מצרי והיא בטח לא אשמה שאחרים שחיפשו גז לא מצאו כלום, אבל מה שממשלת ישראל עושה זה להתנגח בה באמצעות הממונה על ההגבלים העסקים (דיוויד גילה שפרש מאז) כדי לדלל את נכסי נובל בישראל. "הגענו למצב הזה כי מערכת הרגולציה בישראל שבורה. המצב הזה גרם לבעלי נובל אנרג'י, מחזיקי המניות שלה והמנהלים שלה לאבד אמון בממשלת ישראל ובהצהרותיה. הצהרה זו נאמרת בכאב רב", נכתב שם.
בהמשך, נובל תוקפת במילים קשות גם את הממונה על ההגבלים וטוענת שלחשוב כאילו נובל קיבלה שלא בזכות, או בניגוד לחוק, את רישיונות הקידוח שיהפכו ברבות הימים למאגר לוויתן זה לעקם את המציאות: "לדעת את העובדות ועדיין להגיע למסקנה כאילו עבדנו בניגוד לחוק מחייב השעיה כל הגיון מחשבתי. אנחנו מזכירים לכם שההאשמות הלא נכונות הללו נולדו רק אחרי שמאגר לוויתן התגלה", כותבת החברה בעתירתה.
אולם לא רק גילה יוצא משם בשן ועין. נובל טוענים שרשות החשמל, אותו גוף שאישר את חוזה הגז של חברת החשמל רק שלוש שנים לפני דיוני המתווה, עשה מניפולציות בתעריף החשמל כך שהוא יפגע לכאורה בתמחור חוזי הגז האחרים. משרד האוצר לא טמן ידו בצלחת וערך מניפולציה במכסו ייצוא הגז ובמקביל הטיל אימה במשך שלוש שנים עם ועדת מחירים שחשבה לפקח על מחירי הגז, למרות שלכאורה אלו בישראל הם נמוכים מהממוצע המקובל בעולם.
משרד האנרגיה גם לא יוצא נקי עם ביקורת קשה על אי מתן היתרי אכסון גז שפגעו במשק והחזקת מאגר תמר SW כבן ערובה. משרד המשפטים קידם במקביל חוקים שיפגעו בחיפושי הגז ועד למצב שבעלי המניות של נובל אומרים "די. עד כאן. לא נשקיע יותר".
השורה התחתונה: נובל אומרת שהיא באה בידיים נקיות ושהיא רוצה לשמוע רעיונות על איך להציל את הפרויקט, אבל באותה נשימה היא מבהירה שהיא לא תסכים למכירת מאגרים או פגיעה אחרת בנכסי נובל, ושהיא תעשה כל שביכולתה המשפטית כדי להגן על עצמה.