סופית: התמחות עורכי הדין הוארכה משנה לשנה וחצי
עם זאת, תקופת התמחות של שנה תתאפשר למסיימי לימודי משפטים בעלי תואר אקדמי נוסף או שעסקו במהלך לימודיהם בפרקטיקה משפטית של 80 שעות
תקופת ההתמחות במשפטים תוארך משנה לשנה וחצי ותוכפף לפיקוח נציב שימונה בידי שרת המשפטים. הנציב יעמוד בראש יחידת הביקורת והאכיפה להתמחות הקיימת בלשכת עורכי הדין - אלה שתי הבשורות שסוכמו ונחתמו היום (ג') ביוזמת שרת המשפטים איילת שקד. עם זאת, תקופת התמחות של שנה תתאפשר למתמחה בעל תואר אקדמי נוסף או שעסק במהלך לימודיו בפרקטיה משפטית בהיקף של 80 שעות.
- 40.3% מנבחני בחינת ההתמחות של לשכת עורכי הדין נכשלו
- ומה עם ערכיות הדין?
- מי ירוויח מהארכת תקופת ההתמחות?
על ההסכם חתומים גם יו"ר ועדת החוקה של הכנסת ח"כ ניסן סלומינסקי, יו"ר לשכת עורכי הדין אפי נווה, יו"ר פורום דיקני משפטים פרופ' גד ברזילי, נציגי הדיקנים של האוניברסיטאות והמכללות בראשות פרופ' דודי שוורץ, ונציגי הסטודנטים בראשות יו"ר התאחדות הסטודנטים גלעד ארדיטי.
תפקיד הנציב יהיה לוודא כי תקופת ההתמחות נעשית כראוי, וזכויות המתמחה נשמרות. למשל שכר העבודה, תוספת שעות נוספת, והעיקר - אופן העסקתו בעבודה משפטית ולא רק שליחויות. הנציב יגיש לשר המשפטים ולוועדת חוקה דו"ח על פעילותו.
בסמכותו של הנציב גם לטפל בתלונות שהגיעו אליו והוא יוכל להמליץ ללשכת עורכי הדין לפתוח בהליך משמעתי כלפי מאמן שסרח ופגע
בזכויות המתמחה. לשכת עורכי הדין תוכל להטיל סנקציות נגד מאמן, לרבות שלילת רישיון לאמן לתקופה ארוכה. בנוסף, חתמו הצדדים על הצהרת כוונות משותפת לעידוד שריון מקומות התמחות לבני אוכלוסיות מוחלשות.
שקד מסרה בתגובה כי "אסור ששיטת הלימוד של המקצוע תהיה באופן בו עורכי דין נזרקים למים הקרים ושם נאלצים ללמוד לשחות. הכנה שיטתית, מקצועית ועניינית דרושה מראש על מנת לצמצם את הפגיעה בהם ובציבור לקוחותיהם".
אפי נווה מסר כי "לשכת עורכי הדין מברכת על התוצאה שהושגה ואשר יש בה בראש ובראשונה כדי להוביל מהלך משמעותי להשבחתו של מקצוע עריכת הדין, וזאת הן במישור ההתמחות, אשר תוארך בפרק זמן אפקטיבי מחד, ומאידך, יבוצע לגביה פיקוח הדוק על מנת לוודא כי המתמחים אכן מבצעים התמחות אמיתית ומקצועית כמתחייב".
ארדיטי מסר כי "בתקופה האחרונה היו הצעות שונות לחיזוק המקצוע, ואנחנו חושבים שההצעה הנוכחית היא נקודת איזון טובה לכולם. בעינינו פחות משנה אורך ההתמחות, מה שחשוב הוא מה שקורה במסגרת ההתמחות ועל זה התעקשנו. מבחינתנו המתווה החדש מכניס פיקוח רציני ואמיתי על נושא ההתמחות, יוודא שהמתמחים יעסקו אך ורק בעריכת דין ולכן הוא קריטי לחיזוק מקצוע עורכי הדין בישראל".
איך לראיין מתמחים?
מנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור, הציגה בפני המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין את עמדת משרד המשפטים, המעסיק כ-500 מתמחים ומהווה את המעסיק הגדול ביותר של מתמחים במשק, בסוגיית כללי הראיונות למתמחים. לפי משרד המשפטים יש לקבוע תקופת ראיונות בת עשרה ימים (כך שיתאפשרו שמונה ימי ראיונות מלאים), במהלכם יוכלו מועמדים להתראיין ולהתרשם ממספר רב של אפשרויות התמחות מבלי להתחייב כלפי משרד כזה או אחר. בנוסף, בתום עשרת הימים, בשעה 08:00, ניתן יהיה להציע למועמדים מקום התמחות ולסכם על קבלה להתמחות באופן סופי. עוד מציעה המנכ"לית כי תהיה הבהרה במסגרת הכללים לפיה ניתן להודיע למועמד גם במהלך עשרת הימים על כוונה להציע לו מקום התמחות בתום תקופה זו.
המנכ"לית ציינה עוד בישיבה כי ישנה חשיבות בשילוב מתמחים המשתייכים לקבוצות טעונות ייצוג - הן במגזר הפרטי והן במגזר הציבורי. "שילוב אוכלוסיות אלה במקומות התעסוקה הוא משימה חברתית לאומית", אמרה פלמור, "משרד המשפטים מוביל בימים אלו את הנושא וקורא גם למשרדי עורכי הדין הפרטיים להצטרף למשימה לקירוב בין כל חלקי האוכלוסייה בישראל. המושג אפליה מתקנת לעתים יוצר רושם כאילו צריך לקלוט אנשים לא מקצועיים. מניסיוננו מדובר באנשים מעולים ומי שמרוויח משילוב קבוצות ייצוג הולם הם גם המתמחים, אבל בראש ובראשונה המשרד עצמו שזוכה בעובדים טובים ובשיח רב תרבותי שמאפשר נגישות לקהל רחב וגדול".
לפי הודעת משרד המשפטים, המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין קיבלה את עמדת משרד המשפטים במלואה.