כחלון בעוד מהלך עוקף נגידה: יקים רשות פיננסית חדשה
שר האוצר זימן תדרוך לעיתונאים ובו הוא צפוי להודיע היום על גוף רגולטורי חדש שירכז את כל הסמכויות בנושאים הפיננסיים, לרבות האחריות על חברות כרטיסי האשראי ביום שאחרי ההפרדה מהבנקים. המהלך לא תואם עם בנק ישראל
היום צפוי להציג שר האוצר פרטים חדשים לגבי הרשות הפיננסית העצמאית החדשה שתפקח על שוק ההון. מדובר למעשה בהפיכת אגף שוק ההון לגוף עצמאי ונפרד ממשרד האוצר בו הוא שוכן היום, והרחבת הסמכויות שלו. המהלך בשלב זה לא מתואם עם בנק ישראל ועם הנגידה, קרנית פלוג, ונמצא בלב המחלוקת סביב השאלה מי יפקח על חברות האשראי לאחר שיופרדו מהבנקים.
- שר האוצר תוקף את בנק ישראל: "אי אפשר לתת למי שנגד תחרות להיות אחראי על כך"
- בדרך לחקיקה: המפקחת על הבנקים הפיצה רשימת צעדים להוזלת העמלות
- בנק ישראל: המערכת הפיננסית יציבה יחסית אך חשופה לסיכונים
בעוד שבבנק ישראל מתעקשים לשמור על הפיקוח בידי המפקח על הבנקים, באוצר מעוניינים להוציא מידי בנק ישראל את הפיקוח אל רגולטור אחר, אלא שלוועדה היה קושי להצביע על הרגולטור המתאים לעשות זאת.
כך למעשה מנסים כעת באוצר להכין את הקרקע להמלצות הסופיות של ועדת התחרותיות בבנקים, ליצור את הרגולטור שיקלוט את חברות האשראי, שיוכל להוות חלופה למפקח על הבנקים. למעשה עוקף המהלך את המלצות ועדת התחרותיות, ולא ממתין להמלצה הסופית בנוגע לפיקוח על חברות האשראי בכדי להקים את הרשות החדשה.
בכוונת האוצר להכניס את הרגולטור החדש שאמור לפקח על השירותים הפיננסיים שאינם בנקים כמו שירותי הלוואות חוץ בנקאיות, ניכיון צ'קים, שירותי מטבע חוץ, העברת כספים בין מדינות וכו'. היום מרבית פעולות אלה לא נמצאות תחת פיקוח אפקטיבי. סמכויות הרגולטור החדש ואופיו נקבעו על ידי צוות בראשות היועץ המשפטי היוצא של האוצר, יואל בריס.
נכון לעכשיו הרשות הפיננסית החדשה תקבל, ככל הנראה, את סמכויות אגף שוק ההון ואת סמכויות "רגולטור בריס". אך הקמתו בעת הזו נועדה להכין את הקרקע, מבחינת האוצר, כדי לקלוט בהמשך את חברות האשראי.
כחלון יקיים תדרוך תקופתי
היום יתקיים התדרוך התקופתי של שר האוצר משה כחלון לעיתונאיים הכלכליים. מדובר בתדרוך השני מאז נכנס כחלון לתפקידו. בכוונת השר לקיים תדרוכים כאלה לפחות אחת לחודשיים, בהתאם לסוגיות הכלכליות שעל הפרק. תדרוכי העיתונאים הם לא המצאה של כחלון, למעשה ביוני האחרון התחילה נגידת בנק ישראל קרנית פלוג במסורת של תדרוכים רבעוניים בנוגע למדיניות המוניטרית. התדרוכים של הנגידה מתקיימים באופן סדור, אחת לשלושה חודשים, הם מצולמים ומועברים בשידור חי. לעומתם, התדרוך של שר האוצר כחלון הוא ללא נוכחות מצלמות.