"מי שיפתח מקדונלד'ס טבעוני יהיה המיליארדר הבא של האנושות"
הפילנתרופ האוסטרלי פיליפ וולן, שמשקיע את כל הונו במאבק למען החיות: "אני מנחש שזה יהיה הודי ממדינת גוג'ראט. אבל לפי מספר הטבעונים בישראל, הוא גם יכול להיות מכאן"
1. היית בנקאי בכיר, הרווחת הרבה מאוד כסף, ולפתע החלטת לעזוב הכל ולעבור לעולם הפילנתרופיה. הכל בגלל הסבל של בעלי החיים?
"זה מילא חלק מרכזי בהחלטה שלי, אבל חשוב להבין שהצריכה שלנו של חיות למאכל הורגת לא רק אותן, אלא קודם כל הורגת אותנו. לא רק כי היא לא בריאה, אלא בראש ובראשונה כי היא הורסת את הסביבה, את הים ואת היערות, ועקב זאת פוגעת בכלכלה. לכן לפני 25 שנה החלטתי לקחת את כל הכסף שלי ולתת אותו לבעלי החיים, ואת זה אמשיך לעשות כל עוד יישאר לי כסף וכל עוד אני חי".
2. אתה מודע לכך שפרנסתם של הרבה אנשים תיפגע אם האנושות תפסיק לאכול בעלי חיים?
"לאנשי עסקים אין עקרונות. אם השוק ישתנה, אנשי העסקים יסגלו את עצמם למצב החדש. כשם שנעשה שינוי בתעשיית הטקסטיל, בכריית הפחם, בייצור הנייר ובבנקאות, כך יהיה שינוי גם בתעשיית המזון. בינתיים כל התעשיות השתנו לחלוטין חוץ מתעשיית המזון והחי, שמסרבת להיכנס למאה ה־21.
"תעשיית המזון מרכזת את המנדט לחוש הטעם של אנשים, אבל ברגע שאנשים יחליטו שהם מעוניינים לשנות את התזונה שלהם, ולא רק מסיבות מוסריות אלא כי הם רוצים לשמור על הסביבה שלהם וכי הם רוצים לאכול בריא, עסקים יגיבו לשינוי. יגיע הזמן שבו לא לאכול בשר ייחשב לדבר נורמלי, ואז ניצור סוג אחר של אוכל שלא יערב גידול חיות. החקלאות לא תיעלם, היא תפרח, והחקלאים יעשו כל כך הרבה כסף, עד שהם לא יצליחו לספור אותו. ככלכלן אני אומר שהטבעונות היא המנוע הכלכלי של העולם, שיציל אותו מהתרסקות כלכלית".
3. אוכל זה דבר תרבותי. הוא שונה מטכנולוגיה.
"אם דבר היה בסדר בעבר, זה לא אומר שהוא ימשיך להיות כך כשיש לנו ידע ואינפורמציה חדשים. אנחנו יודעים כיום שגז החממה שנוצר בתעשיית החי מזהם פי 2.5 מכל ייצור האנרגיה והתחבורה העולמית. אנחנו מודעים לכך שאכילת מוצרים מהחי מזיקה לבריאות שלנו וגורמת לסוכרת וסרטן. לפי הערכות של האו"ם ומומחים נוספים, ארצות הברית תזדקק ל־10 טריליון דולר כדי לממן את הטיפולים הרפואיים לבעיות שנגרמות מצריכה עודפת של בשר וחלב, ואין לה את הכסף הזה. היא תפשוט רגל.
"הגרוע מכל הוא שהתזונה הזאת חודרת עכשיו להודו, שתיהפך בקרוב למדינה הגדולה בעולם. לפי התחזיות זה יגרום לכך שכרבע מהמחלות העולמיות יהיו בהודו, וכל זה בגלל הרומן שיש להם עכשיו עם מוצרי החלב. ברגע שהאוכלוסייה הזאת תצטרך ביטוח רפואי, והיא תצטרך, הם גם יקרסו".
4. גם בסין גדלה מאוד צריכת מוצרי החלב.
"סין היא שחקנית מרכזית בכל מה שקשור בבעיית החלב העולמית. חברות סיניות קנו עכשיו חברות לייצור חלב בכל העולם, לא רק בישראל. אבל לגבי הסינים אני מודאג פחות, כי היתרון בסין הוא שברגע שהיא מבינה שיש בעיה, היא מצליחה לפתור אותה במהירות וביעילות בגלל צורת השלטון הריכוזית שלה".
5. אם המצב כל כך אקוטי, מדוע הממשלות לא מכריזות על מצב חירום?
"זה מוזר. כשמנסים להסביר לאנשים שתעשיית הבשר תגרום לשינוי אקלימי שישנה את פני האנושות לתמיד, ושייתכן שאנחנו עומדים בפני סופה של האנושות, קשה להם להבין את זה. אם הייתי מחליף את האיום הזה באיום על פצצות וטילים באיזושהי מדינה, העולם כבר היה נזעק ומחריב אותה.
"החדשות הטובות הן שבמקרה הזה אנחנו לא צריכים להפגין ולהילחם, אנחנו פשוט צריכים להפסיק לקנות מוצרים מהחי. לא מספיק ללחוץ על הרשויות, אתה לא יכול לשנות שום דבר אם אתה לא מתחיל את השינוי בך. אם אנחנו חפצי חיים, אנחנו חייבים לעשות את השינוי הזה, ולדעתי זה יתחיל מגרסה טבעונית של מקדונלד'ס. מי שיפתח רשת כזו יהיה המיליארדר הבא של האנושות, ולפי הניחוש שלי, הוא יהיה הודי ממדינת גוג'ראט. אבל אתה יודע מה, לפי מספר הטבעונים בישראל, הוא גם יכול להיות מכאן".
6. מה לגבי הטענה שאי אפשר לגדל שום תוצרת חקלאית ללא פגיעה בבעלי חיים?
"אתה נופל למלכודת של להפוך את הטוב לאויב של המושלם. תמיד יהיו קורבנות. ברור שנהרוג חרקים וגם חיות אחרות, אבל כיום 70% מהתוצרת החקלאית נועדה להאכיל בעלי חיים שאין לנו צורך לאכול אותם. אם כל העולם יעבור לתזונה המערבית, נצטרך שלושה כדורי ארץ כדי לספק את כל האוכל שנצרוך. כיום בקושי יש לנו אחד. הייעוד שלי הוא להביא את המידע הזה לקהילות רחבות, להנגיש אותו, בזמן שעוד נותר לנו להימנע מהאסון".
7. כיצד אתה מתמודד עם הלובי החזק והאגרסיבי של תעשיות המזון?
"אני בקשרים טובים מאוד עם מנהלי חברות מזון בכל העולם. באופן אישי הם אומרים שהם יודעים ששינוי אקלימי יבוא בעקבות שימוש יתר במוצרי חלב ובשר, אבל ברגע שהם עובדים בתעשייה הזאת הם נעולים בתוך דפוס. לא מהם תבוא הישועה".