ועדת הכספים נגד סלינגר: "הקמת קרן ברירת המחדל לפנסיה צריכה להיעשות בחקיקה"
ח"כ מיקי זוהר שיזם את הדיון התנגח במפקחת על הביטוח והכריז כי לא יעלה על הדעת שהרפורמה תעבור דרך חוזרים לסוכנים, ואף איים: "אם הדבר לא יעבור בחקיקה אפתח אנטגוניזם לאגף ואתנגד פה להצעות חקיקה, גם בניגוד לעמדתי"
חברי ועדת הכספים תקפו בדיון שהתקיים היום (ג') את כוונת הממונה על הביטוח, דורית סלינגר, להעביר את הקמת קרן ברירת המחדל לפנסיה של עובדים לא מאוגדים דרך חוזר בלבד, שאינו מחייב את אישורם וטענו כי המהלך צריך להיות מקודם בחקיקה.
- המתנגדים לרפורמה בפנסיה מנצלים את הכנסת כדי לסכלה
- ח"כ אלי כהן תוקף: "יש חשש שהמעסיקים עושים שימוש פסול בכספי העובדים"
- אל תגעו ברפורמת קרן ברירת המחדל
יוזם הדיון, ח"כ מיקי זהר (הליכוד), אמר "יש אובר כוחניות שמייצר מצב בלתי נסבל. הבנתי מלא מעט סוכני ביטוח וחברות ביטוח שכמות הדברים שהיא (סלינגר-ע"מ) רוצה לבצע באמצעות חוזרים היא בלתי אפשרית כדי שחברות וסוכנים יעמדו ברגולציה. נתניהו לא אוהב רגולציה, רוצה כמה שפחות רגולציה. דורית סלינגר מפריעה לזה לקרות. גם אנחנו יודעים לעשות עבודה למען הציבור. אני מבקש ממנה שתפסיק עם כמות הרגולציה על חברות הביטוח והסוכנים, כי בסוף זה עולה כסף לציבור. הם צריכים להפעיל עוד כח אדם".
בנוגע לצורך להעביר את הנושא בחקיקה אמר "אני רק רוצה לומר, על קרן ברירת המחדל: יהיו דעות לכאן ולכאן, אך דבר אחד בטוח - זה לא יכול להתבצע באמצעות חוזר. זה יכול להיות רק דרך חקיקה, אנחנו לא רוצים להתייתר. רוצים להיפטר מאיתנו? - יש בחירות. לא יכול להיות שדורית סלינגר מתעלמת מוועדת הכספים, זה שהיא עושה פעולות בלי להשתמש בנו בדברים אקוטים זה לא מקובל".
זהר אף איים על אגף שוק ההון ואמר "אם הדבר לא יעבור בחקיקה אפתח אנטגוניזם לאגף ואתנגד פה להצעות חקיקה גם בניגוד לעמדתי".
גם ח"כ מיכל בירן (המחנ"צ) שתומכת בהקמת הקרן הסכימה על הצורך להעביר את הנושא בחקיקה ואמרה: "מי שאין לו כח לזה (להורדת דמי הניהול-ע"מ), שהוא לא מאורגן, שאין אף אחד שעומד לצידו, צריך שתהיה אופציה מפוקחת, שלא למטרות רווח. היה ברור שברירת המחדל חוסכת הרבה דברים כמו שיווק שמורידים את המחירים. אך דבר כזה חשוב חייב לבוא בחקיקה. יכול לבוא הממונה הבא על הביטוח ושוק ההון ולבטל את זה. עושים את הדברים בזריזות לא דשים בדברים ואז באים לתקן טלאי על טלאי, בואו נעשה את זה כמו שצריך,מה שנבחרנו בשבילו".
בירן הזהירה את המתנגדים להקמת הקרן, ואמרה כי, "רוב ועדת הכספים חתומה על הצעת חוק המגבילה את דמי הניהול, כך שאם המהלך הזה לא יעבור, אז הצעת החוק תעבור."
שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, אמר בדיון כי "מה שאני מבקש ומציע לוועדה זה להכניס בקרן ברירת המחדל עוד שני קריטריונים חוץ מהמחיר - תעשו 60% דמי ניהול אך 40% איכות, ניסיון, לא רק מחיר."
מלבד ההצעה ברוש תקף את הקמת קרן ברירת המחדל על ידי אגף שוק ההון ואמר: "אנחנו מוכיחים שאנחנו יודעים לדאוג לעובדים שלנו, מי שעשה רפורמה גדולה במשק זה יו"ר ההסתדרות ואני ולא אף ממונה על שוק ההון. אנחנו יודעים מהטוב לעובדים שלנו, נייצר קרן ברירת מחדל. לגבי העובדים הלא מאוגדים - גם הם לא צריכים את המפוקחת. לא ייתכן שהקריטריון היחידי בקרן ברירת המחדל זה שזה יהיה זול והקרן תהיה קטנה".
לדבריו, "אני מייצג את כל המעסיקים במדינה חוץ מהממשלה. בדקנו ומצאנו שאם מישהו שילם 0 דמי ניהול, היה לו היום פחות כסף ממי שהיה לו 2%. המחיר זה לא חזות הכל. כל אחד שמשקיע את הכסף הפרטי שהוא משקיע. בדקתי מה הגופים השונים עשו ב-10 השנים האחרונות, אלא ששילמו פחות . כשעובד שלי יפרוש בגיל 67".
ח"כ אלי כהן תקף את ברוש וצעק, "תיתן גילוי נאות - תגיד שאתה מייצג את חברות הביטוח. מי שמשלם 0% דמי ניהול זה העובדים המאוגדים".
בתגובה להאשמות השיבה עו"ד אפרת פרוקצ'יה מהלשכה משפטית במשרד האוצר בנוגע לדרישה להעביר את הנושא בחקיקה ואמרה "בסך הכל מה נעשה פה? הממונה אומרת "אני יוצאת בשירות שאני יוצאת בו במכרז". בגלל שמדובר רק ביציאה למכרז, שמטרתו להטיב גם עם המעסיקים שלא יצטרכו לשאת בנטל המכרז, וגם עם העובדים שלא יודעים לעשות זאת, אנחנו לא חושבים שיש צורך בחוק".
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, ויתר חברי הועדה טענו כי הנושא מלכתחילה היה אמור להכנס לחוק ההסדרים האחרון אך בסופו של דבר יצא ממנו ולכן טענת האוצר כעת בעייתית.
שלי סבן, נציגת אגף שוק ההון בדיון הגיבה לבקשתו של גפני להצעה להפחית את תקרת דמי הניהול ואמרה "הורדת התקרה אנחנו רואים בשנים האחרונות ירידה בשיעור דמי הניהול הממוצע, אך רואים עליה בסכום האבסולוטי שנגבה, בגלל שהיקף הנכסים עולה, הסכום עולה למרות שדמי הניהול יורדים. אפשר לקבוע איזשהי תקרה. היום דמי הניהול הממוצעים הם 3% מההפקדות ו-0.3% מהצבירה, ולכן מה שאנחנו חושבים זה שהכי נכון לעשות זה לתת לתחרות לעשות את שלה".
סבן הוסיפה כי "מה שאנחנו אומרים זה שלקבוע תקרה זה כמו לתת לחולה אקמול, נקודתי בלבד. מה יקרה עוד שנה או שנתיים? איך נקבע את התקרה? המכרז התחרותי נותן לחברות להתחרות בניהן לגבי מי החברה שתיתן שירותים לעובדים האלה, וכך היא תמשיך לרדת."
ח"כ עמר בר-לב אמר בדיון בנושא קרן פנסיה ברירת מחדל: "לפני 3 שנים כשח"כ מיכל בירן ואני התחלנו לטפל בנושא הפנסיות הוא היה מדבר שממה והיום הנושא עלה לסדר היום וזה דבר מצויין. בפן הערכי והפרקטי, חשוב שמדינת ישראל תחוקק חוק פנסיה ברירה מחדל. זו צריכה להיות קרן פנסיה סולידית עם דמי ניהול נמוכים ביותר והיא תתאים כברירת מחדל לשכירים בלתי מאורגנים, לשכירים מאורגנים שמעוניינים בקרן יותר סולידית מאשר מוצע להם ולכל מי שאיננו מבין או מתעניין בנושא.
המדינה צריכה בראש ובראשונה להגן על העובדים. אני מקוה שזה יהיה הכיוון שנלך אליו ולא נסיים בצו שיהווה פתרון מסויים ויחליף אמירה ברורה של כנסת ישראל".