פרסום ראשון
מנכ"ל סונול, ניר גלילי, חשוד בעבירות מס בקבוצת שלמה
גלילי נחקר באזהרה בחשדות להעלמת מס מקבוצת הרכב שלמה אחזקות בעת ששימש כמנכ"ל שלה; עורך דינו מכחיש
מנכ"ל סונול, ניר גלילי, חשוד בביצוע עבירות מס ומרמה במסגרת חקירת העלמת המס בחברת הרכב הבורסאית ש.שלמה אחזקות, שבה שימש כמנכ"ל עד שנת 2010. כך הותר היום (ה') לפרסום בעקבות עתירת "כלכליסט".
"מחומר הראיות שהוצג לעיוני", כתבה שופטת בית משפט השלום בירושלים, ג'ויה סקפה שפירא, בהחלטה להתרת הפרסום, "עולות ראיות המקימות חשד סביר, שעוצמתו בלתי מבוטלת, לכך שגלילי היה מעורב במסגרת תפקידו כמנכ"ל קבוצת ש.שלמה אחזקות בעבירות לפי חוק המע"מ". ערעור שהגיש גלילי על ההחלטה לבית המשפט המחוזי ירושלים נדחה אתמול. זאת תוך שהשופטת נאוה בן-אור הוסיפה כי חומר הראיות נגד גלילי שבו עיינה "אינו שולי או חסר משמעות", כפי שטען מנכ"ל סונול בערעור.
- חקירת העלמת המס בשלמה אחזקות: אסי שמלצר חשוד בעבירות מע"מ והלבנת הון
- חשד: שלמה אחזקות התחמקה מתשלום מס של עשרות מיליוני שקלים
גלילי כאמור היה מנכ"ל חברת הרכב הבורסאית ש.שלמה עד שנת 2010. חוקרי מחלקת חקירת מכס ומע"מ ירושלים של רשות המסים חושדים שהחברה העלימה מס בהיקף של 25-30 מיליון שקלים. לפני כשלושה שבועות, עם פתיחת החקירה הגלויה בפרשה, גלילי עוכב ונחקר באזהרה בחשד לביצוע עבירות לפי חוק המע"מ, קבלת דבר במרמה, רישום כוזב במסמכי תאגיד ועבירות מנהלים.
יחד עם גלילי נעצרו שני חשודים נוספים - יו"ר החברה, אסי שמלצר, ומנכ"ל חברת שלמה ביטוח לשעבר, וכיום בכיר בחברת הביטוח שירביט, צבי ליבושור. הם שוחררו בתנאים מגבילים. כמו כן זומנו לחקירה מנכ"ל שלמה החזקות, אייל גור; וסמנכ"ל הכספים, אייל בן יוסף.
החשד: מנגנון להתחמקות ממע"מ
על פי החשד, חברת הרכב טוותה מנגנון שבאמצעותו התחמקה מתשלומי מע"מ במשך שנים. השיטה עבדה באופן הבא: שלמה רכב גבתה מחברות מחיר פיקס על השכרת ציי הרכב. חלק מחבילת ההשכרה כללה גם את תשלום ביטוח החובה על כל כלי רכב. החברה טענה בפני הלקוחות שהיא משמשת בעצם רק כצינור שמעביר את התשלום לחברת הביטוח.
אלא שעל פי החשד, שהתעורר בין היתר בעקבות מסמכים שצורפו לתביעה ייצוגית גדולה שהגיש עו"ד רנן גרשט ממשרד נאור-גרשט, שלמה רכב לא העבירה את כל הסכום לחברת ביטוח, אלא השאירה חלק בכיסה. הדבר התאפשר ביו היתר משום שמי שביטח את כלי הרכב היא החברה האחות - שלמה ביטוח. מדובר על פי החשד בממוצע על פער של כ-300 שקלים לכל כלי רכב.
ההסכם הזה בין שתי החברות עורר את חשדה של רשות המסים. על פי הרשות, כאשר שלמה רכב קיבלת "הנחה" משלמה ביטוח, והשאירה בכיסה סכום מסוים, זוהי לכאורה עסקה לכל דבר החייבת בתשלום מס - מע"מ. אלא ששלמה רכב לא התייחסה לכך כסוג של עסקת תיווך, ועל כן לא שילמה מע"מ על הפער שבין הסכום שהעבירה לשלמה ביטוח לזה שהשאירה בכיסה. על פי רשות המסים הפרשנות הזאת, שמוגדרת על ידי גורמים בקבוצת שלמה כ"הנחה", או "קיזוז פנימי" מעלה חשש לפלילים.
"עניין רב בחשיפת החשדות לרוכשי סונול"
כאמור, עם פתיחת החקירה נחקר באזהרה גם גלילי שעבד בחברה מאז שנת 2005. השופטת סקאפה שפירא כתבה בהחלטה לשחררו בערבות כי "חומר הראיות שהוצג לפני מקים חשד סביר למיוחס לגלילי".
אלא שבמהלך הדיון הטילה השופטת גם צו איסור פרסום על שמו. זאת לאחר שטען כי פרסום שמו יפגע לכאורה בסונול, שבעלת השליטה בה גרנית הכרמל נמצאת על פי דיווחים לבורסה במגעים למכירה. נציג רשות המסים בדיון, רועי אינדיק, התנגד לבקשה.
כאמור, "כלכליסט" עתר נגד ההחלטה. "העיתון סבור", נכתב בעתירה שהוגשה באמצעות עוה"ד ירון חנין, עומר אשכר, טלי לוי וליטל רבינוביץ' ממשרד ליבליך-מוזר, "כי אין הצדקה לאסור את פרסום שמו של גלילי. זאת לאור תפקידו הבכיר בחברה במועד הרלוונטי, לאור התפקיד שהוא נושא כיום, ובמיוחד לאור העובדה כי שמותיהם של שאר החשודים פורסמו. מדובר בפרשה המעלה חשדות חמורים לכאורה, וככל הנראה ישנה אינדיקציה למעורבותו לכאורה של גלילי בפרשה".
השופטת סקאפה-שפירא, לאחר שעיינה בחומרי חקירה שהגישה לה הרשות והעידו לדבריה על התפתחות החקירה, הורתה על הסרת צו איסור הפרסום. "עוצמתה של התשתית הראייתית לביצוע העבירות המיוחסות לגלילי אינה מבוטלת", כתבה.
היא הוסיפה כי "דומה שאין חולק כי לחברת סונול עשוי להיגרם נזק כתוצאה מפרסום החשדות בדבר מעורבותו של המשיב בביצוע העבירות. נזק זה עשוי לבוא לביטוי בביטול העסקה הנרקמת למכירת החברה, או בדרך אחרת שיהיה בה כדי לפגוע בחברת סונול ובעובדיה.
"ברם, חשדות אלה מתייחסים להיבטים באופן שבו מילא גלילי את תפקידו כמנכ"ל קבוצת שלמה. גם כיום גלילי ממלא תפקיד ניהולי דומה בחברת סונול, ועל כן יש עניין רב בחשיפת דבר קיומם של החשדות לכלל הציבור ואף לרוכשים הפוטנציאליים של חברת סונול, אשר זכאים לכך שמלוא המידע הרלבנטי ייחשף לפניהם".
רשות המסים: "בסיס משמעותי לחשדות"
כאמור, גלילי ערער לבית המשפט המחוזי על ההחלטה. עו"ד מיכל הדני, שייצגה את מחלקת חקירות מכס ומע"מ ירושלים, אמרה בדיון שהרשות תומכת בבקשת העיתון. היא הוסיפה כי "מאז ההחלטה על איסור הפרסום, מחלקת החקירות מטפלת בנושא בצורה משמעותית, עוברת על חומר רב שנתפס גם מתוך מחשבי החברה, והדבר לוקח זמן. אנחנו לא סבורים כי החקירה תוביל ללא כלום ואני מתייחסת לגלילי (...) יש בסיס משמעותי לחשדות מתוך החומר שנאסף לעת עתה".
השופטת בן-אור דחתה את הערעור של גלילי. "נראה כי קשה לנמק מדוע לא יהיה לציבור עניין כי נחקרים חשדות למעורבותו של מנכ"ל חברה מרכזית במשק הישראלי בעבירות מע"מ – עבירות שעל פי החשד בוצעו עת שימש מנכ"ל בחברה משמעותית אחרת", כתבה בהחלטה שנתנה היום (ה'). "ודאי כאשר עומדת על הפרק עסקה למכירת החברה בה משמש הוא עתה מנכ"ל, וכאשר החברה הנמכרת מצויה בשליטת חברה בורסאית, על כל המשתמע על כך".
עם פתיחת החקירה נמסר מחברת שלמה רכב כי: "החברה שיתפה ותשתף פעולה ככל שיידרש ומדגישה כי כל פעולותיה בוצעו עפ"י דין ותציג עמדה זו ככל שיידרש בפני הגורמים המוסמכים".
אודי ברזילי, עורך דינו של ניר גלילי, מסר כי: "ניר גלילי זומן ליחידת החקירות פעם אחת בלבד, בראשית החקירה, בטרם התבהרו העובדות לרשות המסים. במסגרת זו, נדונה סוגית חבות מע"מ בגין הנחות בין חברתיות בקבוצת שמלצר. יודגש, כי הנחות אלו ניתנו עוד טרם כהונתו של גלילי בקבוצה ונמשכו לאחר עזיבתו לפני כ- 6 שנים. יובהר כי גלילי לא היה מעורב מעולם, בכל צורה, בסוגיות מס, קל וחומר בסוגיה זו שאינה חד משמעית גם בראיה מקצועית".
בדיון על הסרת צו איסור הפרסום טענו עורך דינו של גלילי, אודי ברזילי ועופר רחמני כי "מאז שהיינו לאחרונה בבית משפט לא קרה דבר. הוא לא זומן לחקירה, לא תושאל, לא הוגש נגדו כלום ועברו שלושה שבועות". עוד טענו כי"השאלה אם זה חייב מס, צריך לדון בה והיא מקצועית אך היא לא אלינו, מי שטיפל בכך זה לא מרשי, הוא לא היה קשור לזה". לדבריו, "יש לנו חומר שאספנו ואנו מתכוונים להגיש לרשויות החקירה, אסמכתאות שמה שקרה שהוא לא קשור לעניין, בטעות חשבו שזה החל בתקופתו והסתיים בשעה שהוא פרש, וזו וטעות. אנו מראים להם שזה התחיל הרבה לפניו והסתיים הרבה אחריו, הוא רק היה שם ולא ידע דבר וחצי דבר מכל הפרשות הקשורות לחברות שונות בקבוצה".