מנכ"ל נובל אנרג'י דיוויד סטובר הגיע לישראל; נפגש עם נתניהו ושטייניץ
ערב ההכרעה על מתווה הגז, סטובר נפגש עם גורמים שונים בענף האנרגיה, וכן עם ראש הממשלה; המטרה: "הצגת צעדים לזירוז פיתוח מאגרי הגז"
המנכ"ל והיו"ר של נובל אנרג'י, דיוויד סטובר, הגיע ביממה האחרונה לישראל לסבב פגישות עם משרדי הממשלה וגורמים במשק האנרגיה. סטובר אינו נוהג לבקר בישראל בתדירות גבוהה, אף שמאגרי הגז בארץ נחשבים ליהלומים בפורטפוליו של נובל, הפועלת באזורים שונים בעולם.
אז מדוע מנכ"ל נובל בחר לבקר בישראל דווקא כעת? תלוי את מי שואלים. סטובר נפגש בין השאר עם ראש הממשלה נתניהו ושר האנרגיה יובל שטייניץ, וחזר על מחויבותה של נובל אנרג'י לפיתוח שדות הגז בישראל. שטייניץ מצידו הבטיח לזרז תהליכים שונים שיאפשרו את פיתוח המאגר, זאת לאחר שנובל הגישה למשרד האנרגיה תוכנית פיתוח כפולה (אחת לשוק הישראלי שניה לשווקים זרים) עם הבטחה שהיא תתמשש עד סוף 2019, כשנה לפני הלו"ז הרשמי שנקבע במתווה הגז (48 חודש). נתניהו מצידו היה זה שדחף את מתווה הגז לרבות הופעה היסטורית בפני חמשת שופטי בג"צ עם ניסיון לשכנע אותם שמדובר בשעת כושר מדינית שאסור לפספס אותה.
קראו עוד בכלכליסט:
- מתווה הגז: ההחלטה שבג"ץ לא רוצה לקבל
- בג"ץ הגז: שבוע נוסף להעברת הערות על פרוטוקול הדיון בו השתתף נתניהו
- שותפות לווייתן הגישה תוכנית פיתוח חדשה - הגז יגיע עד סוף 2019
על פי ההערכות במערכת המשפטית, פסיקת בג"ץ תינתן כבר בימים הקרובים עם אפשרות סבירה הן בקרב חלק מהעותרים והן בקרב משרדי הממשלה שהשופטים ייזהרו מהתערבות חריגה במהלכי הממשלה. עם זאת, לא מן הנמנע שמשרדי הממשלה "יחטפו" ביקורת על פסקת היציבות הממשלתית, זו שקובעת שבשלושה תחומים עיקריים - מיסוי, אחזקות מאגרים ומכסות ייצוא גז - המדינה לא תתערב למשך 10 שנים ואף תחסום הצעות שונות של חברי הכנסת. שופטי בג"ץ כבר הביעו אי נוחות מההתחייבות הזו, ורמזו לממשלה שכדאי לעגן התחייבויות שלטוניות מסוג זה בחקיקה ולא במסגרת רגולציה חדשה של משק הגז.
ממטה מאבק הגז נמסר בתגובה: "פגישות נתניהו ושטייניץ עם ראשי נובל אנרג׳י וההודעות היוצאות מטעמם לפיהן 'הממשלה מחויבת למתווה' מהוות תרגיל נוסף שמטרתו הפעלת לחץ על שופטי בג״ץ וזלזול בהם ובבית המשפט העליון. זאת, כאשר מתווה מונופול הגז עודנו תלוי ועומד לפני הכרעת השופטים שעדיין לא הביעו עמדתם".