$
בארץ

הזיגזג של נתניהו: לשכת רה"מ בטלפונים ליליים לסיכול חוק שכר הבכירים

לאחר שהודיע שלא יתערב בהצעת החוק להגבלת השכר במגזר הפיננסי ורק ימנע את הרחבתו לכלל המשק, שלח רה"מ את מנכ"ל משרדו כדי למצוא ח"כ שימשוך אותו בחזרה לוועדה. אלי גרונר לכלכליסט: "בדקתי אפשרות להחזיר החוק לאחור"

רוני זינגר 06:5422.03.16

רה"מ בנימין נתניהו מזגזג בעמדתו, לאחר שבלשכתו אמרו אתמול כי לא יסכלו את החוק להגבלת שכר הבכירים במגזר הפיננסי, הורה נתניהו ללשכתו לצאת בכל זאת לקרב אחרון בניסיון לחסום את החוק שעבר בשבוע שעבר בוועדת הכספים.

 

 

 

ל"כלכליסט" נודע כי אנשיו של מנכ"ל משרדו אלי גרונר קיימו מספר שיחות ליליות עם כמה חברי כנסת וביררו עמם האם יסכימו לערוך שינויים בהצעת החוק. על הגורמים שקיבלו טלפון כזה נמנים יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני ורכז הקואליציה בוועדה ח"כ מיקי זוהר קיבלו פנייה מטעמו של גרונר בעניין.

אלי גרונר, מנכ"ל משרד רה"מ אלי גרונר, מנכ"ל משרד רה"מ צילום: שרונה מזליאן- לוי

 

לשכת נתניהו בלעה את הצפרדע ונשארה מחוץ למשחק עד עכשיו, בעיקר כי שר האוצר משה כחלון הוא שקידם את החוק בהשתתפות חברי קואליציה נוספים, אבל כעת נראה שכל עוד הדבר אפשרי - ינסו שם לרכך אותה. ההצעה שאושרה בשבוע שעבר היא יחסית מרחיקת לכת, וקובעת שמנכ"ל בתאגיד פיננסי לא יוכל להשתכר יותר מ־2.5 מיליון שקל בשנה ולא יותר מפי 35 מעלות שכרו של העובד החלש ביותר בחברה. הסעיף האחרון שקושר את שכר המנהלים לשכר העובדים ומהווה בדרך הזו בפועל מגבלה קשיחה על שכר הוא הקשה ביותר לעיכול עבור נתניהו ואנשי לשכתו, שככל הנראה בימים האחרונים מופעלים עליהם לחצים כבדים לפעול לשנותו.

 

בשיחה עם "כלכליסט" אישר אתמול מנכ"ל משרד רה"מ את הפרטים ואמר: "אני מכבד את הדרג הפוליטי וכל חוק שמתגבש חובה עלינו לכבד, אבל החוק שיצא מוועדת הכספים יצא חמור הרבה יותר משנכנס. לכן, אף שזה לא פופולרי אני אומר את האמת. אכן בדקתי אפשרות לראות איך ניתן להחזיר את החוק לגרסה שנכנסה לוועדת הכספים - תקרת שכר של 3.5 מיליון שקל שמעליה יגדלו ההפרשות למס וללא הרכיב שקובע כי שכר המנהל לא יעלה על פי 35 משכר העובד הזוטר. החוק משדר מסר בעייתי למשקיעים בינלאומיים ולכן ערכתי את הבדיקה הזו".

 

עמדה זו מנוגדת לחלוטין למסרים שיצאו אתמול מלשכת רה"מ לפיהם נתניהו אמנם לא מרוצה מהחוק ולא יפעל להרחיבו לכלל המגזר הפיננסי אך גם לא יסכל אותו בשלב הזה והוא יעלה כלשונו להצבעה במליאה.

 

 

מבחינת שר האוצר כחלון מדובר בשעת מבחן שבה לא יוכל להרשות לעצמו להתקפל. כעת ללשכת נתניהו ולגרונר יש שבוע להניע את מהלך הריכוך שהם מתכננים. הנוסח הסופי של ההצעה הוגש אתמול, לפי הנוהל, למליאת הכנסת, ועליו להיות מונח שם שבוע - וכך גם יהיה גלוי לציבור - לפני שיעלה לאישור בקריאה שנייה ושלישית. מאחר שמושב החורף של

הכנסת מסתיים בשבוע הבא, ישנה דחיפות רבה להעלות את ההצעה להצבעה כבר ביום שני הקרוב. אלא שבשבוע הזה יכולות להתרחש תהפוכות - כל שדרוש ללשכת נתניהו הוא ח"כ אחד מהקואליציה (שכן חברי האופוזיציה אינם אופציה) שיסכים להגיש התנגדות להצעת החוק במליאה. זו יכולה להיות התנגדות לחוק כולו או לסעיף ספציפי מתוכו, למשל הסעיף

שקובע פער מקסימלי של פי 35 בין העובד החזק ביותר לחלש ביותר בחברה. בלשכה כבר מחפשים אחר ח"כ כזה.

 

 

אם השלב הראשון יושלם בהצלחה, הצעת החוק תחזור לדיון בוועדת הכספים, שם יש לקואליציה רוב של ח"כ אחד - כלומר כדי להשיג רוב תצטרך לשכת נתניהו לשכנע שני ח"כים מהקואליציה להפוך את דעתם ולהתנגד לחוק או לסעיף שעליו יצביעו. הבעיה הגדולה צפויה להיות

 

רכז הקואליציה בוועדה ח"כ מיקי זוהר, שחתום על הסעיף שקובע פער של פי 35, ועל כן סביר שיהיה האחרון שיסכים לוותר עליו. זוהר אף התבטא בימים האחרונים בגאווה בנוגע לחוק שהיה שותף בהובלתו, וקשה לראות כיצד יסכים לתת יד למהלך כזה.

 

למרות כל זאת, זוהר שואף לקבל את תפקיד יו"ר הקואליציה שעתיד להתפנות בקרוב, ונחשב למועמד מוביל לתפקיד שממנה נתניהו עצמו. על רקע זה זוהר מבין שכיפופי ידיים עם ראש הממשלה לא יועילו לו בשלב הנוכחי.

 

ח"כ מיקי זוהר ח"כ מיקי זוהר צילום: עומר מסינגר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x