$
דעות

בניגוד להפחדות: שכר המינימום עולה - והמעסיקים לא מקצצים

נתוני המאקרו מארה"ב וישראל מראים כי העלאת שכר המינימום גרמה ליותר אנשים להיכנס לשוק העבודה, המעסיקים לא קיצצו משרות, וכוח הקנייה הפרטי התחזק

אלכס זבז'ינסקי 08:0408.04.16

בחצי השנה האחרונה מתרחשת בשוק העבודה האמריקאי תופעה מעניינת. המשק האמריקאי ממשיך להוסיף מדי חודש כ-200 אלף משרות חדשות, שיעור האבטלה נשאר נמוך ברמה של כ-5%, אך שיעור ההשתתפות בכוח העבודה שירד בהתמדה מאז המשבר 2008 עולה ללא הפסקה מאז חודש ספטמבר. לא מדובר בתנודות סטטיסטיות אקראיות - הגרף מראה בבירור שינוי מגמה.

 

שיעור ההשתתפות בכוח עבודה כולל אנשים שעובדים או מחפשים עבודה מסך האוכלוסייה בגיל העבודה. מהי הסיבה לעלייה בשיעור ההשתתפות בארה"ב? מדוע אנשים רבים שלא חיפשו עבודה כלל מסיבות שונות חזרו לשוק העבודה וחלקם הגדול גם מצאו עבודה? עובדה אחת יכולה לסייע למצוא התשובה לשאלה זו.

 

גידול בהשתתפות בכוח העבודה חל בעיקר בקבוצת האנשים חסרי תעודת בגרות ואלה שיש להם תעודת בגרות בלבד ללא השכלה אקדמית כלשהי. אנשים אלה יכולים בדרך כלל למצוא עבודה שלא דורשת מיומנויות גבוהות ובשכר בסיסי. הסיבה לנהירת העובדים הלא משכילים אל שוק העבודה האמריקאי עשויה להיות קשורה להעלאת שכר המינימום במדינות רבות בארה"ב ולעתים בשיעור ניכר.

עובדי מקדונלד'ס מפגינים להעלאת שכרם עובדי מקדונלד'ס מפגינים להעלאת שכרם צילום: בלומברג

 

מלבד עליית שכר המינימום מתוקף החלטות המחוקקים, שמענו גם על חברות גדולות שביוזמתן מעלות את השכר לעובדים בשכר מינימום כגון וול מארט, מקדונלד'ס וכו'. ניתן לראות, במיוחד בשנים האחרונות, שחלק גדול מהמשרות במשק האמריקאי נוצרות במגזר השירותים, בעיקר בענפים המתאפיינים ברמות שכר נמוכות, כגון המסחר והמסעדות. התפתחויות אלו ממחישות שהחששות מפני פיטורים משמעותיים בעקבות העלאת שכר מינימום בארה"ב לעת עתה לא התממשו.

 

גם בישראל עליית שכר מינימום שהתרחשה במספר פעימות בחמש השנים האחרונות ולא הובילה לפיטורי המונים. המציאות מראה שגיוסי העובדים ברמות שכר נמוכות אפילו עלו. לדוגמה, מאז שהשכר מינימום עלה באוקטובר 2012 ל-4300 שקל, מספר המועסקים בענפי המסחר ובענף שירותי האירוח והאוכל בעלי רמות שכר נמוכות יחסית עלה בשיעור גבוה משמעותית מאשר בכלל המשק.

 

גם אם נבחן את ההתפתחויות אחרי ההעלאה האחרונה של שכר המינימום בישראל באפריל האחרון ל-4650 שקל, נגלה שמספר המשרות בענפים בעלי שכר נמוך עלה בשיעור דומה לגידול בכלל העובדים במשק. ההוכחה לכך שהעלאת שכר מינימום לא פגעה בביקוש לעובדים נמצאת בסטטיסטיקה של משרות פנויות, שמספרן עלה מאוד גם בשנה האחרונה. בקרב המשרות הפנויות בעיקר קיים ביקוש גדול לעובדים ברמות שכר נמוכות יחסית.

 

עליית שכר המינימום לא פגעה בתעסוקה. בנסיבות הנוכחיות היא גם תרמה לגידול בצריכה הפרטית. עלייה בשכר מינימום יכולה גם לתרום לעלייה בפריון במשק מכיוון שהתייקרות העסקת העובדים מאלצת מעסיקים לבצע השקעות כדי להגביר את התפוקה. 

 

מצד שני - כל דבר טוב במידה. עלייה מוגזמת בשכר מינימום תפגע בעסקים ותגרום לפיטורי עובדים. אולם, לפי הממצאים המצטברים עד עתה, ישראל וארה"ב עדיין לא הגיעו לשם.

 

הכותב הוא כלכלן ראשי במיטב דש השקעות

בטל שלח
    לכל התגובות
    x