רוצים להספיק הכל? מולטי-טאסקינג עלול להכשיל אתכם
נוהגים לבצע מספר משימות במקביל - כנראה שאתם עושים עבודה גרועה ואף אחת מהמשימות שלכם לא מקבלת את תשומת הלב הראויה. אז איך להפסיק לעשות את זה ומתי מולטי-טאסקינג הוא דווקא חיובי
מתי הייתה הפעם האחרונה שבה ניסיתם לעשות כמה דברים בו זמנית? האם זה היה הבוקר כשעניתם למיילים תוך כדי שניסיתם לסיים לכתוב דו"ח לעבודה? או אולי זה היה כשדיברתם בטלפון בזמן שנסעתם לאסוף את הילדים? יכול להיות שאתם כותבים את רשימת המטלות שלכם בזמן שאתם קוראים את הכתבה הזו? ככל הנראה מבחינתכם זה מצביע על יעילות, אך מחקר חדש טוען כי ללהטט בין כמה משימות לרוב מוביל לכך שאף אחת מהמשימות לא מקבלת את תשומת הלב הראויה. "לדעתי זה בזבוז זמן אדיר", טוענת הפרשנית קארן פינרמן. "ככל שמחליפים יותר בין המשימות ומפסיקים דברים, כך מבזבזים יותר זמן".
דיוויד סנבונמאטסו, מרצה לפסיכולוגיה באוניברסיטת יוטה מסכים עם הדברים. "כשאנשים מבצעים כמה משימות בו זמנית, הם לרוב מבצעים כמה משימות בצורה גרועה", הוא אומר. "הרבה פעמים אלו שעושים זאת לעיתים קרובות, הם גם אלה שהכי גרועים בזה. מדובר על אנשים שיש להם הפרעות שליטה". עם זאת, ארל מילר, מרצה למדעי המוח ב-MIT, טוען שהדחף לעשות כמה משימות בזו זמנית הוא גנטי. לדבריו, המוח שלנו התפתח בסביבה שונה לגמרי לעומת עידן המידע שבו אנחנו חיים כיום. כמו כן, ייתכן כי לאנשים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז דווקא עדיף לעשות מספר מטלות במקביל.
- נשים טובות יותר בריבוי משימות?
- חג הפועלים: הסיבות שיש לעובדים לשמוח השנה
- שעות העבודה הארוכות הורסות לכם את החיים - אבל יש פתרון
גם דורי דרדיקמן, פרופ' משנה בנוירוביולוגיה מהפקולטה לרפואה בטכניון מסתייג מנחרצות הטענה. "אנחנו יצורים מקביליים מאוד כי במוח שלנו מילארדי תאי עצב שעובדים באופן מקבילי. כך שדווקא יש משימות שאנחנו מצויינים בלעשות אותם באופן מקבילי". למרות זאת, הוא מסייג כי "יש דברים שממש לא עובדים טוב ביחד, והם אותם הדברים שדורשים מחשבה, לימוד ויצירתיות. למשל, אם אנחנו מנווטים למקום חדש, ללא תוכנת ניווט, ובאותו זמו מדברים בטלפון, יכול להיות שנגלה שהאוטו לקח אותנו למקום שאנחנו רגילים לנסוע אליו, ולא למקום שהתכוונו להגיע אליו". עוד הוא מסביר כי "במוח ישנם אזורים שונים שאחראים על התעסקות עם לימוד של דברים חדשים, לעומת אזורים שאחראים על פעולות שנעשות מתוך הרגל". לפי דרדיקמן, כלל האצבע הוא שניתן לבצע במקביל דברים שאנו רגילים אליהם, בעוד שבדברים חדשים שאנו לומדים לעשות, אנחנו חייבים להיות מרוכזים ולא יכולים להתעסק במקביל בדברים נוספים שדורשים לימוד והעמקה.
במגזין פורבס ציינו שלוש סיבות מדוע ביצוע כמה משימות בו זמנית הוא בזבוז זמן משווע, ודרך אחת כיצד להפסיק:
1. אתם פחות פרודוקטיביים ויעילים
ביצוע כמה משימות בו זמנית פירושו שאתם בעצם עוברים הלוך וחזור בין כמה משימות שדורשות ריכוז. כל מעבר כזה מחייב את המוח לארגן את עצמו מחדש מול המשימה שעומדת לפניו, וזה מבזבז המון זמן, שהיה עדיף להשקיע בעבודה.
2. אתם מחבלים ביכולת שלכם לעשות עבודה טובה
"כשאנשים מבצעים כמה משימות בו זמנית, הם נוטים לבצע את המשימה העיקרית או החשובה ביותר בצורה פחות טובה מכפי שצריך", אומר סנבונמאטסו. חמור מכך, אנשים פחות מודעים לכך שהם מקריבים את האיכות, מכיוון שמרוב להטוטנות נפגמת היכולת שלנו לנטר את עצמנו. "כשמבצעים כמה פעולות בו זמנית, פחות מודעים למה שעושים באותו הרגע ולכך שלא עושים זאת טוב", הוא מסביר.
3. סוחטים את המיצים היצירתיים
המומחים מזהירים כי ביצוע כמה משימות בו זמנית פוגע בדמיון. "מחשבות מעמיקות ויצירתיות נובעות מהקשרים בין הזיכרונות", אומר מילר. בזבוז זמן וכוח חשיבה כדי לעבור כל הזמן בין משימות לא מאפשר לפתח מחשבות עקביות. "מגיעים לתובנות עמוקות וברורות כשעוקבים אחר השביל בגן למקומות חדשים וצלולים", הוא מסביר.
מה הפתרון?
אם אתם מוכנים להפסיק לעשות דברים בו זמנית, החל משליחת הודעות תוך כדי הליכה וכלה בכתיבת דו"חות בזמן פגישה, הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא להיפטר מהפיתוי. "המוח שלנו לא מצויד היטב לסביבה העשירה במידע שבה אנחנו נמצאים היום", אומר מילר. לכן, תקדישו זמן כדי להתמקד רק בדבר אחד, אולי אפילו תקבעו זאת ביומן. שימו את הטלפון הנייד, הטאבלט או כל דבר אחר שמסיח את דעתכם בחדר אחר. נסו להימנע מהסחות דעת על ידי השתקת הטלפון או סגירת הדלת, והקיפו עצמכם רק במשימה המדוברת. נסו לסיים כל משימה עד סופה, המוטיבציה שלכם תגדל מכך שהצלחתם למחוק משימה מדף המשימות.