$
בארץ

רשות החברות: בשמונה מתוך 32 חברות נמצא פיקוח פנימי לקוי

הרווח הנקי של החברות הממשלתיות זינק פי 2.7 אשתקד, אך רובן לא חילקו דיבידנד. פיקוח לקוי על הונאות, דיווח כספי וניגודי עניינים נמצא, בין היתר, בחברת החשמל ונתיבי ישראל

ליאור גוטמן 08:5619.05.16

"עד כה הגישו 35 חברות את דו"חות הדירקטוריון. ב־8 חברות נאמר בחוות דעתם של רואי חשבון כי החברה לא קיימה בקרות פנימיות אפקטיביות בגלל קיומה של חולשה מהותית" - כך כותבת רשות החברות הממשלתיות בדו"ח המסכם לשנת 2015.  

 

 

בדו"ח מתגלה מחסור חמור בבקרות ופיקוח על כספי החברות, מניעת ניגודי עניינים והנהלות החברות.

 

בין אלו שסופגות ביקורות היא חברת החשמל אצלה מתרחש "אי קיום בקרה אפקטיבית על כך שהזכויות וההטבות, שלפיהן משולמים תשלומי שכר ופנסיה ולפיהן נכללות מחויבויות אקטואריות (המציגות נכסים שבידי הגוף המבטח), מאושרות בהתאם להוראות החוק".

 

חברת נתיבי ישראל גם כן לוקה בחסר, ועליה נכתב שהבקרה הפנימית אינה אפקטיבית בדיווח הכספי וגם במניעת ניגודי עניינים ובפעולות שננקטו למניעת מעילות והונאות. חלק מהביקורת גם נוגעת לחוסר באיוש יועץ משפטי קבוע לחברה.

בחברת מקורות ייזום ופיתוח מצא הדו"ח ש"בחלק ניכר של שנת 2015 כיהנו בדירקטוריון החברה 4 דירקטורים בלבד", מה שמוביל לחשש שלא היה פיקוח אפקטיבי על הנהלת החברה.

 

יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל צילום: יוסי וייס

 

גם בנתיבי איילון נמצא ליקויי בקרה בהליך אישור חשבונות קבלנים, ליקויים בתיעוד פעולות החברה ועוד.

 

עוד מגלה הדו"ח שרווח החברות הממשלתיות עלה לעומת 2014 והכנסות המדינה מדיבידנדים ירד. החברות סיימו את 2015 ברווח נקי מצרפי של כ־1.16 מיליארד שקל, לעומת רווח מצרפי של כ־430 מיליון שקל בסוף 2014.

 

סך הכנסות החברות הגיע לכ־67 מיליארד שקל - ירידה מינורית לעומת סך הכנסות של כ־68 מיליארד שקל ב־2014. הרווח התפעולי הסתכם בכ־5.05 מיליארד שקל לעומת כ־5.75 מיליארד שקל בשנה שלפני. ההפרש מוסבר בהוצאות חד פעמיות של חלק מהחברות (דואר, חברת החשמל) שהחילו תוכניות פרישה רחבות של מאות אנשים, כמו גם חלק מחברות התשתיות תחבורה שלא עמדו ביעדי הביצוע שלהם.

 

הכנסות המדינה מדיבידנדים בחברות הממשלתיות צנח ל־313 מיליון שקל - נפילה של כ־35%. רפאל מערכות לחימה מתקדמות נתנה ב־2015 את רב הדיבידנדים שלה (כ־287 מיליון שקל מתוך ה־313 מיליון שקל). ההסבר הוא שחלק מהחברות השאירו את הכסף בתוך החברה לטובתה. המדינה שואפת למצב בו סך הדיבידנד שמגיע לידיה מדי שנה ינוע בין חצי מיליארד למיליארד שקל לשנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x