$
אקדמיה

ראיון כלכליסט

"הפקולטה לניהול בתל־אביב יכולה להיות מספר 1 בעולם"

איש העסקים ג'רמי קולר החתום על תרומת העתק של 50 מיליון דולר לאוניברסיטה: "אני אוהב שיש כאן מתח, בלי מתח אי אפשר ליצור"

ספי קרופסקי 23:0122.05.16

ג'רמי קולר אינו עונה לפרופיל הסטנדרטי של איש עסקים ופילנתרופ. הוא אמנם יהודי, אך הוא מדגיש כי המוטיבציה שלו לתרום אינה קשורה לכך באופן ישיר. לראיה, עד הרגע האחרון הוא התלבט אם לתרום את כספו לפקולטה לניהול באוניברסיטת תל־אביב או לאימפריאל קולג' בלונדון, אחד המוסדות האקדמיים הנחשבים ביותר בממלכה. לבסוף, לאחר מגעים שנמשכו כמה שנים, החליט לתרום לפקולטה בתל־אביב סכום עתק של 50 מיליון דולר, בעיקר בגלל האתגר: להפוך אותה לאחת הטובות בעולם.

 

בראיון ל"כלכליסט" קולר מבהיר כי הוא משוכנע שבקרוב זה יקרה, ושהפקולטה לניהול באוניברסיטת תל־אביב אכן תהפוך לטובה ביותר מסוגה. קולר גם התייחס למתח שמייצרים החיים בישראל וכיצד הוא מסייע ליזמים לפתח רעיונות יצירתיים, ועל הדרך הוסיף כי לא יתנגד אם במהלך פעילותו העסקית והפילנתרופית יצליח לשכנע אדם או שניים להפוך לצמחונים.

 


 

מדוע בחרת לתרום דווקא לבית הספר לניהול כאן באוניברסיטת תל־אביב?

"ישראל מוכרת כמדינת סטארט־אפ והיא מובילה עולמית לצד עמק הסיליקון בכל הקשור לטכנולוגיה, ולבית הספר לניהול על שם קולר יש סיכוי להיות מספר 1 בעולם בתחום היזמות", הוא אומר רגע לאחר הסרת הלוט מעל שמו החדש של בית הספר, בטקס שנערך ביום חמישי האחרון.

 

"הרווארד מוכרת בזכות לימודי האסטרטגיה, וורטון בזכות לימודי הפיננסים, קלוג בגלל לימודי השיווק ובית הספר לכלכלה בלונדון מוכר בזכות לימודי הכלכלה, אבל אין בית ספר ליזמות בעולם", הוא מוסיף. "אוניברסיטת תל־אביב יכולה להיות מספר 1 בעולם. זה יכול לקרות באופן מיידי כי יש חוסר בשוק, כי עדיין אין תואר ביזמות".

 

מימין: ג'רמי קולר ודקאן הפקולטה לניהול פרופ' משה צבירן. "סיכוי למשהו חדש" מימין: ג'רמי קולר ודקאן הפקולטה לניהול פרופ' משה צבירן. "סיכוי למשהו חדש" צילום: עמית שעל

 

לעשות פקולטה צמחונית למהדרין

 

איש העסקים הבריטי הוא המייסד של קולר קפיטל, אחת מקרנות הפרייבט אקוויטי המשני המובילות בעולם. לפני שנים אחדות הוא הקים את מכון קולר ליזמות וחדשנות הפועל במסגרת הפקולטה לניהול, וב־2012 העניקה לו אוניברסיטת תל־אביב תואר ד"ר לשם כבוד, כהוקרה על פועלו בשוק ההון העולמי ותרומתו להוראה ולמחקר. תרומתו האחרונה היא הגדולה ביותר שאי פעם ניתנה לאוניברסיטת תל־אביב.

 

מה אתה חושב על השוק הישראלי?

"מה שאני אוהב בישראל זה שהיא מאמצת את היזמות, יש כאן מתח מסביב וללא מתח אתה לא יכול ליצור".

 

אתה מדבר לא מעט על היותך צמחוני ועל הקשר הזה לפעילותך הפילנתרופית.

"אני צמחוני מגיל 12 וזה היה מסע אישי בשבילי. לפני שלוש שנים כתבתי ספר על עצמי בגיל 98 שבוחן מה עשיתי בחיי, והחלטתי שעד אז יהיה לי בית ספר לניהול ואצליח להביא לסופה של תעשיית גידול החיות (Animal Farming)". קולר גם מאשר כי "אחד מהדברים שעלו במשא ומתן עם בית הספר לניהול היה שהפקולטה תהפוך לצמחונית".

 

יותר סרטים, אבל גם יותר בירוקרטיה

 

זמן קצר לפני הראיון התקיים אירוע קצר לרגל התרומה. פרופ' יוסף קלפטר, נשיא האוניברסיטה, בירך את קולר ואמר כי "היום אנחנו נכנסים לתקופה חדשה, עידן קולר. האפקט של המתנה שלו יהיה ארוך טווח. ג'רמי ראה את האוניברסיטה שלנו כסטארט־אפ ואנחנו במצב אידיאלי לשלב בין סביבה של יזמות להייטק. ג'רמי יודע מה זו השקעה טובה".

 

בהמשך האירוע התקיימה סדרה של שאלות ותשובות בין קולר לבין דקאן הפקולטה לניהול פרופ' משה צבירן. גם במהלכה חזר קולר על חזונו שהפקולטה תהפוך לטובה מסוגה בעולם, והביע שאיפה שהיא תגרום לסטודנטים רבים בחו"ל לבוא ללמוד דווקא פה ודווקא עכשיו. פרופ' צבירן ענה לו בהתאם. "כשישמעו את השם קולר יזכרו שמדובר באחד מחמשת בתי הספר המובילים להנהלה", הוא אמר.

 

במהלך פרק השאלות והתשובות הוסיף קולר הסברים מדוע בחר לתרום דווקא לפקולטה לניהול בתל־אביב: "הקש ששבר את גב הגמל היה איזה פרופסור בריטי ששכנע אותי שהבירוקרטיה בלונדון רבה מדי, ושכאן בישראל זה יכול לעבוד יותר בקלות. בישראל כולם מקושרים, כולם מכירים זה את זה. אם למשל הייתי מנסה להפוך את אימפריאל קולג' לבית הספר מספר 1 בעולם זה היה כרוך בבירוקרטיות רבות, ושם לא מעריכים יזמות כמו שכאן".

 

לקראת סיום פרק השאלות והתשובות ניתנה ההזדמנות לאנשי הפקולטה לשאול שאלות. אחד המרצים זרק לכיוונו של קולר שאם החזון יתממש וסטודנטים באמת יגיעו ללמוד כאן מחו"ל, זו תהיה דרך מקורית להילחם בתופעת החרם על ישראל. קולר חתם את הדיון ואמר כי "יש לנו סיכוי לייצר משהו חדש וזה מפחיד, אבל מה זה משנה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x