נתניהו מסרב למסור חשבוניות וקבלות של ההוצאות האישיות במעון רה"מ
בעקבות עתירה של התנועה לחופש המידע, ביהמ"ש הורה לנתניהו למסור את החומר עד סוף אפריל. רק בשבוע שעבר נזכר משרד רה"מ לבקש מביהמ"ש להוסיף את רה"מ עצמו כצד לעתירה, מאחר שהתברר שהודיע כי הוא מתנגד למסירת החשבוניות, למרות שהמשרד מסכים לכך
ראש הממשלה בנימין נתניהו מתנגד למסירת החשבוניות והקבלות של ההוצאות האישיות שלו ושל משפחתו במעון ראש הממשלה. זאת למרות שמשרד ראש הממשלה כבר הסיר את התנגדותו למסירת החשבוניות והקבלות. כך עולה מתשובה חסרת תקדים שהשיב משרד ראש הממשלה לבית המשפטי המחוזי בירושלים במסגרת עתירה של התנועה לחופש המידע.
תחילתו של הסיפור לפני יותר משנה, כשהתנועה לחופש המידע הגישה בקשה למשרד ראש הממשלה, במסגרת חוק חופש המידע, לקבל לא רק את פירוט ההוצאות של מעונות ראש הממשלה - הרשמי והפרטי - אלא גם את הקבלות והחשבוניות של ההוצאות עצמן. זאת כמקובל במדינות כמו ארה"ב ובריטניה, כדי שיתאפשר לוודא שהדיווח הכללי של משרד ראש הממשלה על הוצאות המעונות הוא אכן דיווח מהימן.
לאחר שמשרד ראש הממשלה התנגד למסור את החשבוניות והקבלות, התנועה לחופש המידע עתרה לבית המשפט המחוזי בירושלים. בסופו של דבר, לאחר התדיינות משפטית, משרד ראש הממשלה הסיר את התנגדותו למסירת החשבוניות.
אי לכך, בסוף ינואר השנה פסק השופט יגאל מרזל כי משרד ראש הממשלה ימסור את כל החשבוניות והקבלות לתנועה לחופש המידע, בתוך 90 יום, כלומר עד לסוף חודש אפריל. בית המשפט התיר למשרד ראש הממשלה להשחיר מידע רגיש בחשבוניות עצמן.
"פגיעה בפרטיות ראש הממשלה ובני ביתו"
אלא ששבוע בלבד לפני תום התקופה שהקציב בית המשפט, אי שם בסוף אפריל, נזכר משרד ראש הממשלה לבקש מבית המשפט להוסיף את ראש הממשלה עצמו כצד לעתירה, מאחר שהתברר כי הוא עצמו הודיע כי הוא מתנגד למסירת החשבוניות, למרות שהמשרד מסכים לכך.
על פי הפנייה של משרד ראש הממשלה לבית המשפט, "בשבוע שעבר פנה ראש הממשלה ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה לעכב את מסירת המידע. הועלתה הטענה כי המידע הכלול בחשבוניות באשר להוצאות השימוש הפרטי הוא מידע הכולל פרטים על אודות ראש הממשלה ובני ביתו, וכי המצאת כל החשבוניות לידי העותרת מהווה פגיעה בפרטיות ראש הממשלה ובני ביתו וכי אין למוסרן".
עו"ד רחלי אדרי מהתנועה לחופש המידע השיבה לבית המשפט כי פניית משרד ראש הממשלה לבית המשפט לאחר שפסק הדין כבר הפך לחלוט היא "תמוהה, חסרת תקדים וחסרת עוגן בדין".
על פי התשובה של עו"ד אדרי, משרד ראש הממשלה היה יכול לפעול לאורך 14 חודשים - פרק הזמן שחלף מאז הגשת הבקשה המקורית לקבל את החשבוניות במסגרת חוק חופש המידע - בשביל להודיע כי מדובר בפגיעה בפרטיותו של ראש הממשלה, ואולם לא עשה זאת. "היעלה על הדעת כי שבועות לאחר שפסק הדין הפך לחלוט ירוץ משרד ראש הממשלה לבית המשפט בקריאת 'אֵאוּרֵקָה' ויבקש לפתוח תיק סגור כדי שבית המשפט והעותרת ישמעו גילוי חדש שתקפו באופן מפתיע ושחמק מעיניו תקופה של למעלה משנה מאז הוגשה הבקשה?". (אֵאוּרֵקָה היא אמרתו המפורסמת של ארכימדס. הביטוי משמש בהשאלה לציון גילוי חשוב או תובנה חשובה ומפתיעה).
בתנועה לחופש המידע חוששים כי כעת, לאחר שפורסם כי המשטרה סיימה את חקירת פרשת המעונות והעבירה את החומר לפרקליטות לשם קבלת החלטה אם להגיש כתב אישום נגד רעיית ראש הממשלה שרה נתניהו וסמנכ"ל משרד ראש הממשלה עזרא סיידוף על קבלת דבר במרמה, משרד ראש הממשלה ישתמש בעצם החקירה כסיבה לאי מסירת החשבוניות.