$
חקר ביצועים

חקר ביצועים: השבוע של התקציב, פוקס וורדה אלשיך

באגף התקציבים הפגינו השבו הבנה בנחיצות התכנון לטווח ארוך, רפורמת הקורנפלקס מדשדשת ורשתות האופנה מציגות הפסדים

כתבי כלכליסט 06:5102.06.16

נתניהו: שיעשה כבר משהו

כששר האוצר משה כחלון הציג השבוע את התכנון התקציבי לשנים הקרובות, חשבתי על שני דברים: הראשון הוא שאפילו אגף התקציבים הבין שצריך להסתכל על אופק רחוק, לא רק על הכאן והעכשיו. לחזות, לתכנן, להיערך, לקצץ, מתוך בחינה של צורכי המדינה. השני הוא שראש הממשלה בנימין נתניהו עוד רחוק מלהבין את זה, אצלו רק הכאן והעכשיו קיימים, ורק אלה שלו, לא של המדינה. בלי שום חזון ממשלתי רחב, עם מאמץ משותף של כל המשרדים, מה שווה ההסתכלות קדימה של האוצר? אם לנתניהו יש חזון כלכלי (ולא, "סייבר" זה לא חזון), שילך עליו כבר. אם הוא חושב שצריך להכניס את החרדים לשוק העבודה, שלא יבטל את לימודי הליבה. אם לדעתו צריך לצמצם את המגזר הציבורי, שלא ירחיב אותו. אם הוא סבור שהמסים צריכים להיות נמוכים יותר, שיוריד אותם במקום להעלותם. שיעשה משהו, כל דבר, רק שיפסיק למשוך זמן סתם בשביל למשוך זמן.

שאול אמסטרדמסקי

משה כחלון. האוצר מציג תחזיות ותוכניות משה כחלון. האוצר מציג תחזיות ותוכניות צילום: עמית שעל

 

עוד שינוי בשוק המזון נתקע

 

מזון הוא מוצר הצריכה הבסיסי ביותר, אחד מהזכויות הבסיסיות שמדינה אמורה לאפשר לכל אזרחיה. אז אמורה. בישראל המדינה לא באמת מסוגלת לצאת למלחמות בתחום: בתי הקברות הביורוקרטיים מלאים ברפורמת הביצים וברפורמת הפטם וברפורמת הדגה ובסעיפים החשובים של חוק המזון, שהתעכב המון זמן ועבר לבסוף מדולדל למדי, וגם עדכון הנוסחה של המזון שנמצא בפיקוח מתעכב כבר 20 שנה. השבוע גם רפורמת הקורנפלקס — שאמורה להקל את יבוא המזון היבש (כולל אורז, מוצר בסיסי הרבה יותר מקורנפלקס ומרכזי יותר לשכבות החלשות) וכך להגביר את התחרות — נדחתה שוב, ורק רעש בתקשורת הוביל את האוצר לזרזה. בין הלחצים של היצרנים והחקלאים לרפיסותו של השלטון, כמעט בלתי אפשרי לשנות משהו בשוק המזון הישראלי.

נעמה סיקולר

 

רפורמת הקורנפלקס. מה הסיכוי שלה? רפורמת הקורנפלקס. מה הסיכוי שלה? צילום: אוראל כהן

 

רשתות האופנה נפלו ברשת

הרבעון הראשון של 2016 לא היה טוב לרשתות האופנה הישראליות. פוקס עברה להפסד, לראשונה זה שבע שנים, הפסדי גולף העמיקו וקסטרו הצליחה לייצר שיעור רווח תפעולי של 1% בלבד. ברשתות אוהבים לתלות את האשמה במגוון סיבות חיצוניות, ובראשן הקניונים שלא מפחיתים את דמי השכירות, עיתוי חג הפסח וכו'. אלה הסברים מהעולם הישן. בעולם הנוכחי, מה שפוגע בהן הוא האינטרנט. הלקוחות כבר לא מגיעים לקניונים ולא נכנסים לחנויות. הם בדואר, אוספים חבילות. הרגלי הקנייה המשתנים האלה לא ייעלמו, והחולשה שניכרה ברבעון האחרון כנראה לא זמנית. פוקס, גולף וקסטרו צריכות להפנים את זה, ולהתחיל לצמוח בחזרה עם פעילות און ליין רצינית ותחרותית - במחירים, בחוויית הקנייה ובשירות.

סופי שולמן

סניף פוקס (ארכיון). רבעון קשה לענף הביגוד סניף פוקס (ארכיון). רבעון קשה לענף הביגוד צילום: יח"צ

 

מלחמות בצמרת כלל

 

כמו רבים אחרים שיצאו מהשירות הציבורי, גם השופטת בדימוס ורדה אלשיך ביקשה למנף את הניסיון וה מוניטין שלה בשוק הפרטי. יש כאלה שמצליחים בעולם העסקי יותר, יש כאלה שפחות - ויש כאלה שטועים כבר בשלב הבחירות. עושה רושם שזה מה שקורה לאלשיך. היא הסכימה לייעץ לאמיר ברמלי בהסדר נושים בעייתי ונשכרה כיועצת של עובדי מגה, שם ייצרה הרבה כותרות רועשות ופחות ערך לעובדים. השבוע התברר שגם בחירתה לשמש דירקטורית בחברת כלל כנראה לא היתה מזהירה: היא יצאה להגנתו של היו"ר דני נוה, הסבירה ש"ראיתי כמה דירקטוריונים בחיים שלי" והוסיפה ש"ייתכן שהוא (הבעלים אדוארדו אלשטיין) בכלל עבר על החוק". מבעד לאגו של אלשיך (בכמה דירקטוריונים ישבה בדיוק?) ולחיבה שלה לתקשורת ולניסוחים בוטים (ראינו את זה גם במגה) קצת קשה לראות את הניסיון ושיקול הדעת כבד הראש שהיא היתה אמורה להביא איתה מבית המשפט כיתרון משמעותי בעולם העסקי.

גלית חמי

 

אלשיך. מה היא נותנת אלשיך. מה היא נותנת צילום: יובל חן

 

המשטרה רוצה חשאיות

 

השבוע התברר כי המפכ"ל רוני אלשיך מעוניין שהמשטרה לא תפרסם יותר את ההמלצות שהיא מגישה לפרקליטות להגשת כתבי אישום. זו כוונה מטרידה מאוד. פרסום ההמלצות האלה הוא חריץ צר אך משמעותי: הוא מאפשר לציבור לבחון את המשטרה, אם רדפה אדם באופן שלדעת הפרקליטות אינו ראוי, ואת הפרקליטות, אם ויתרה על הגשת כתב אישום בניגוד להמלצות המשטרה באופן שראוי לשאול עליו שאלות. אי אפשר להמעיט בכוחה של המשטרה, וגם לא בזה של הפרקליטות, וכבר ראינו שבשתיהן יש לעתים אי אילו בעיות ושיקולים לא כשרים. אמון הציבור בשני הגופים האלה נשחק והולך זה זמן רב, והחלון הקטן שמאפשר לבחון אותם חייב להישאר פתוח.

עמרי מילמן

 

אלשיך. כוונה מטרידה אלשיך. כוונה מטרידה צילום: עמית שאבי

 

מאמר מעורר הדים

 

"מה שצריך להנחות את קובעי המדיניות אינו אמונה, אלא ראיות שמבהירות מה באמת עובד", כותבים כלכלני קרן המטבע הבינלאומית במאמר המדובר שפורסם השבוע, ושבוחן מחדש את "האג'נדה הניאו־ליברלית" (מי היה מאמין שזה המונח שבו יבחרו להשתמש). זו עצה כמעט מובנת מאליה, אבל היא רחוקה מהמציאות. כפי שגם פרופ' מרווין קינג מודה בראיון ל"מוסף כלכליסט", קובעי המדיניות בעולם לא בוחנים את העמדות שלהם, וגם אחרי המשבר הסתפקו רק בכמה תיקונים מינוריים. על כולם התעלו מנהיגי המפלגה הרפובליקנית בארצות הברית, שהקפידו להישבע אמונים למורשת רונלד רייגן בכל הזדמנות. זה נגמר בדונלד טראמפ. ייתכן שדווקא מתמרור האזהרה הזה יבוא השינוי: מצבה העגום של הכלכלה העולמית אמנם לא העיר את הפוליטיקאים, אבל אולי יצר ההישרדות האישי שלהם יעשה זאת.

אורי פסובסקי

 

כריסטין לגארד, יו"ר קרן המטבע. אולי מישהו יקשיב כריסטין לגארד, יו"ר קרן המטבע. אולי מישהו יקשיב צילום: איי אף פי

 

רובוט חדש של אסוס

 

הרובוט Zenbo מתנשא לגובה של 60 ס"מ. הוא יכול לקרוא סיפורים לילדים או להשגיח על קשישים, והמסך שלו מאפשר לראות סרטים ולנהל שיחות וידיאו. וכן, הוא גם חמוד מאוד. זנבו, שהוצג השבוע בתערוכת הענק קומפיוטקס בטייוואן, מגדיל משמעותית את הסיכוי לכך שהרובוטים לשימוש ביתי ייהפכו מגימיק חמוד ומעט בדיוני למוצר שמיש באמת, בעיקר משום שמי שחתומה עליו היא אסוס (שביססה אותו על טכנולוגיה ישראלית, ושמצטרפת לסופטבנק היפנית שפועלת בתחום הרובוטים הביתיים). זו כבר לא זירה של חולמים, זה אולי גלגל ההצלה של אסוס וענקיות מחשבים אחרות. ורק שתי שאלות מרחפות באוויר: כשזנבו יחליף את המטפלת הפיליפינית, מה יעשו סבא וסבתא אם חלילה הוא יסבול מתקלה טכנית? ומה זאת האי־נוחות המשונה הזאת שאנחנו מרגישים עכשיו?

דור צח

זנבו. הענקיות מטפלות בכם זנבו. הענקיות מטפלות בכם צילום: ASUS

 

ירידה בשימוש בעקבות לגליזציה

 

בארצות הברית פורסם השבוע סקר שהתקיים בכל המדינות וכלל 216 אלף נערות ונערים. מתברר שעם הרחבת הלגליזציה, הדה־קרימינליזציה והנורמליזציה של הקנאביס, השימוש בו בקרב הנוער דווקא פוחת: מספר הקטינים שעישנו ירד ב־10% מאז 2002, ומספר אלה שמגדירים עצמם "תלויים בסם" ירד ב־24%. מסקנה ראשונה: הקלת המגבלות אינה מעלה את השימוש, כפי שטוענים המתנגדים, ואולי אף להפך. החוקרים, מאוניברסיטת וושינגטון ובית ספר לרפואה של סנט לואיס, הסבירו שהתערבות טובה יותר של רשויות החינוך והרווחה המטפלות בילדים עם בעיות מצמצמת את הפנייה של הילדים הללו לעישון. מחקרים אחרים במשך השנים מוכיחים שתלות בסם לא קשורה לחוק, אלא לבעיות רפואיות ורגשיות. מסקנה שנייה: אם לדעתכם ראוי לצמצם את השימוש בסמים, תתחילו לטפל בילדים במקום לצאת למלחמת חורמה בלגליזציה.

אוריאל דסקל

 

 

קנאביס. איזה טיפול באמת רלבנטי קנאביס. איזה טיפול באמת רלבנטי צילום: שאטרסטוק

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x