$
בארץ

האיש של נתניהו בדרך לפסגה

הנאמנות של ראש לשכת רה"מ דוד שרן לבוס נתניהו השתלמה והוא ימונה בקרוב למזכיר הממשלה. איך זינק הסטודנט הליכודניק שהתחבר לשטייניץ לעמדת כוח בצמרת השלטון, אילו קשרים הוא טווה בדרך ולמה כולם בטוחים שהוא לא יסתפק בכיסא ליד נתניהו

רוני זינגר 07:0205.06.16

סיפור הזינוק של דוד שרן אל עבר הפסגה מאוד יוצא דופן בנוף הפוליטי, בעיקר זה שסובב את ראש הממשלה בנימין נתניהו. אחרי שנתיים בצמוד לנתניהו כראש לשכתו — תקופה מכובדת לנוכח התחלופה הבלתי פוסקת של כוח האדם בסביבת ראש הממשלה — הוא צפוי להתמנות בקרוב לתפקיד מזכיר הממשלה ולצבור כך עוד כוח פוליטי. האופן שבו פילס שרן את דרכו למעלה הוא שילוב של חושים פוליטיים מחודדים לצד רשת קשרים אישיים שהצליח לטוות במוקדי כוח שונים.

 

ראש הלשכה הוא האחראי הבלעדי על המשאב הנדיר הקרוי "לוח הזמנים של ראש הממשלה". ברצותו הוא משבץ אדם או נושא לדיון, וברצותו הוא מבטל, דוחה או מתעלם. שרן הפך בתוך זמן קצר לאחד האנשים הקרובים לנתניהו, ה"צל" שצמוד לראש הממשלה בכל פגישותיו. בלי יותר מדי כריזמה, אבל עם תחכום רב ומיומנויות פוליטיות צבר שרן הרבה כוח בלשכה. בעוד רבים אחרים בסביבת נתניהו לא הצליחו להשלים אפילו קדנציה אחת, מפגין שרן כושר התמדה וחריצות ומצליח להתקדם בצמוד לראש הממשלה, שעליו נאמר לא פעם כי "כלום לא צומח מסביבו". כלום, חוץ מדוד שרן.

 

סיפור מינויו של שרן לתפקיד מזכיר הממשלה הוא נקודת מוצא טובה להבנת מעמדו וכוחו בלשכת נתניהו, לצד דמותו המסתורית והחמקמקה. לפני כמה חודשים עלתה האפשרות למנות את מנכ"ל אוויס עד לאחרונה יואב הורוביץ לראש הסגל, כלומר להנחיתו מעל שרן, שאמור היה להמשיך בתפקידו כמנהל הלשכה. שרן עשה שרירים ולא הסכים למינוי. מה בדיוק התרחש בלשכת ראש הממשלה לא לגמרי ברור, אבל השורה התחתונה מדברת בעד עצמה — לא רק שאף ראש סגל לא הונחת על ראשו של שרן, אלא שהוא עצמו שודרג לתפקיד היוקרתי של מזכיר הממשלה, והורוביץ מונה להחליפו.

 

גורם מקצועי המעורה בעבודת הממשלה ומכיר את שרן מקרוב אומר כי הוא "מגה־עסקן שהצליח להגיע גבוה וחתר בכל מחיר לתפקיד משודרג. הוא דוגמה מצוינת למינוי נוסף של נתניהו שנעשה בשם ההישרדות הפוליטית. בעבר נתניהו הקפיד על מינויים של אנשים בעלי מטען אינטלקטואלי, בכל זאת למזכיר ממשלה צריכה להיות מידת ממלכתיות ועומק מסוים. אבל המינויים מהסוג הזה עוברים בשנים האחרונות שחיקה. קו ישיר עובר בין מינויו של ליברמן כשר הביטחון לבין זה של שרן כמזכיר הממשלה".

 

דוד שרן ויובל שטייניץ דוד שרן ויובל שטייניץ צילום: ישראל הררי

 

 

לעומתו, גורם מקצועי ובכיר אחר, שמכיר גם הוא היטב את עבודת שרן, טוען כי סוד הצלחתו טמון דווקא בתדמיתו המטעה: "יש לו תדמית של עסקן, ליכודניק פשוט, שלא חוששים ממנו. בפועל מדובר באדם חכם ומתוחכם, מקשיב ומבין עניין. עמדת מזכיר הממשלה היא בדיוק מה שהוא צריך כדי להתנער מתדמית העסקן ולהפוך לממלכתי".

בתפקידו החדש כמזכיר הממשלה יחלוש שרן על תחומי אחריות כבדים מבעבר — הוא יהיה אחראי להעברת החלטות ממשלה וירכז תחתיו את ועדות השרים השונות. "להיות מזכיר ממשלה זו כבר ליגה אחרת. זה כבר לא להתעסק בשטויות של ראש סגל ולשכה מול השר הזה והח"כ ההוא, והחשבוניות והכיסאות של כל מיני. זו כבר יחידה בפני עצמה, אוטוריטה נפרדת מנתניהו שבעיקר משמשת כקרש קפיצה מצוין למי שיש לו שאיפות, בוודאי אם הן פוליטיות", אומר גורם פוליטי ותיק.

 

שרן נכנס לגלריה ארוכה של מזכירי ממשלה שמינפו יפה את התפקיד: גדעון סער, דן מרידור, דני נוה, יוסי ביילין, יצחק הרצוג, ישראל מיימון, אליקים רובינשטיין ואחרים. "הוא אולי אפור ולא כריזמטי, אבל הוא מאוד מתוחכם. זו כאילו משרה ממלכתית אבל למעשה היא מאוד פוליטית ושרן מכיר את השפה הפוליטית היטב", מאבחן גורם פוליטי בכיר. לדבריו, "הוא מקורב מאוד לראש הממשלה, אבל מכיר היטב את השרים ואת חברי הכנסת. בניגוד לאחרים בלשכת נתניהו כמו הראל לוקר ובוודאי אייל חיימובסקי, גיל שפר, ארי הרו ואחרים, לשרן יש שאיפות להתקדם ולהגיע לכנסת. מעמדת מזכיר הממשלה יהיה לו קל לעשות את זה".

 

הצל של ראש הממשלה

 

ללשכת ראש הממשלה הגיע שרן לאחר גל של עזיבות. קצת יותר משנתיים קודם לכן, בתחילת 2012, פרש ראש הסגל של נתניהו נתן אשל עקב חשדות להטרדה מינית של עובדת בלשכה. אחריו עזב מחליפו גיל שפר, ששימש גם ראש לשכת נתניהו ועבד בצמוד אליו זמן שיא של חמש שנים. כמה חודשים לאחר מכן התפטר ראש הלשכה אייל חיימובסקי. ראש הסגל החדש ארי הרו כיהן גם בתפקידו של חיימובסקי זמן קצר, ואז נכנס שרן לתפקיד. אלא שגם זמנו של הרו היה קצר, ובינואר 2015 עזב גם הוא והותיר את שרן, הטרי יחסית בלשכה, אחראי על שני התפקידים המרכזיים — ראש הסגל ומנהל הלשכה. אלה היו ימים קשים של תקופת בחירות ובלשכה הופתעו שהוא מצליח לתמרן את העניינים היטב, כמעט לבדו. מאז אוחדו שני התפקידים, וכעת ימלאם מחליפו של שרן, הורוביץ.

 

המינוי של שרן בלשכת נתניהו לא עבר בשקט. הוא זכה לביקורת בוטה מצד החשב הכללי לשעבר שוקי אורן, שעבד לצד שרן בעת שזה היה ראש מטהו של יובל שטייניץ באוצר. אורן כתב אז בעמוד הפייסבוק שלו כי לאחר מינויו של שרן, "עד מהרה נוכחו באוצר בשינוי מהותי. הראייה המקצועית נעלמה ואת מקומה תפסו התככנות הפוליטית ושימושים ציניים בעמדות כוח כדי לקדם אינטרסים פוליטיים. במשך יותר משנתיים עבדנו יחד. הנושאים המקצועיים לא עניינו את שרן והוא לא עשה דבר לקדמם. הוא התלבש בכל הכוח על כל נושא שקשור לצבירת כוח פוליטי, ובראשם כמובן המינויים בחברות הממשלתיות". שרן טען אז כי לדבריו של אורן אין כל בסיס וכי כל המינויים נעשו כדין.

 

חי ונושם פוליטיקה

 

את תחילת דרכו בליכוד עשה שרן עוד כשהיה סטודנט בשנות התשעים, כחבר מן המניין במפלגה. הוא נחשב כבר מההתחלה לאחד מאנשי נתניהו, וההיכרות עמו הובילה אותו לחיבור עם יובל שטייניץ כשזה נכנס לפוליטיקה ב־1999 — מה שבדיעבד נראה כרגע מכונן בקריירה של שרן. מאותו רגע הוא היה צמוד אל שטייניץ בתפקידיו השונים, כולל ראש מטהו בעת שכיהן כשר אוצר בשנים 2009—2012.

 

בסוף 2012 עזב שרן את שטייניץ אחרי 14 שנים רצופות, וניסה לממש לראשונה את שאיפותיו הפוליטיות. הוא התכוון להתמודד על ראשות מחוז תל אביב מול מזכיר ממשלה אחר, צבי האוזר, אבל נסוג ברגע האחרון. "שרן בדק את השטח אבל הבין שזה לא יהיה ריאלי, ובסופו של דבר לא התמודד", אומר חבר ליכוד ותיק. "צריך להבין, זה דבר אחד להצליח מאוד במחנה נתניהו ושטייניץ, ודבר אחר להתמודד במרכז הליכוד".

 

הנחיתה שלו לא היתה קשה מדי. עוד באותו חודש שבו החליט לא להתמודד בפריימריז של הליכוד, נובמבר 2012, הוא קיבל ג'וב נוח בגוף שנחשב כיכר פורה לסידור עבודה למקורבים — מזכיר חברת קצא"א (קו צינור אילת אשקלון). בתקשורת פורסם אז כי כשהיה ראש המטה של שטייניץ, היה מעורב במינוי דירקטורים בקצא"א ולכן אלו חויבו לפסול עצמם במסגרת המינוי. למרות זאת איש לא הופתע כששרן זכה בתפקיד, שמילא עד שצנח ללשכת ראש הממשלה בסוף 2014.

 

אבל כפי שנחשף ב"כלכליסט", היה מי שדאג לשמור על זכויותיו בקצא"א, ומאז עזב, הוא מצוי בעצם בחופשה ללא תשלום, אולי למקרה שגם הוא, כמו קודמיו, יעזוב במפתיע את נתניהו.

 

שרן הוא סגן אלוף במילואים, בעל תואר ראשון במזרחנות ובגיאוגרפיה מאוניברסיטת ת"א ותואר שני בלימודי היסטוריה אמריקאית ולימודי משפט מאוניברסיטת בר־אילן. הוא התחתן בשנית ב־2012 וקשריו בליכוד קיבלו חיזוק משמעותי בעקבות זאת. את אשתו השנייה הגר קאופמן הכיר כשכיהנה כראש לשכתו של השר לשעבר סילבן שלום. על עומק הקשרים של קאופמן ושרן בליכוד יכולה להעיד מסיבת יום הולדת שערך לכבודה בחודש שעבר חבר מרכז הליכוד יוסף שבתאי. לביתו של שבתאי הגיעו עשרות רבות של חברי מפלגה, עסקנים ופוליטיקאים, בהם גם השר שטייניץ, לצד בכירים בחברות ממשלתיות, כולל יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x