עוד נפגעים מהברקזיט: ספקי חלפי הרכב הישראלים
חברות המייצרות בארץ חלפים לתעשיית הרכב הבריטית עלולות להתמודד עם הקטנה צפויה של מכסות הייצור ובעקבותיה ירידה בהיקף ההזמנות
התנתקות בריטניה מהאיחוד האירופי צפויה להשפיע על שוק הרכב הישראלי בדרכים מוכרות: שערי החליפין ישתוללו ורכבים אשר מיוצרים בבריטניה יתייקרו. אבל לברקזיט עלולה להיות השפעה גם על יצרני החלפים בישראל.
- קדימה לשופינג: הישראלים מסתערים על לונדון
- יצרניות הרכב בבריטניה מביעות חשש מקביעת מכסות יצוא לאירופה
- איך תשפיע ההיפרדות מהאיחוד האירופי על מחירי החופשות בבריטניה?
אחת הסיבות ליכולת השטח המיתולוגית של רכבי לנד רובר היא הסרנים החסונים, המאפשרים להם להגיע לכל מקום. חלק בלתי נפרד מן הסרנים הללו — ה־Carrier (עריסת הסרן) — מיוצר במפעל אמן יציקות שנמצא במרחק עשר דקות מאשקלון. חברת ווקסהול, הזרוע הבריטית של ג'נרל מוטורס, מייצרת כמה דגמים פופולריים ובהם הקורסה.
במנועים של כמה מדגמי הקורסה מותקנת רצועת תזמון שמסתובבת אלפי סיבובים לדקה. כדי שרצועת התזמון לא תשתחרר היא מכונסת לה בתוך מכסה מיוחד, שמיוצר כמובן בישראל. מיני, מכונית שחלק מדגמיה מסתמכים על תעשיית הרכב הבריטית, עושה שימוש ברכיבים מיוחדים במערכת ההנעה אשר מעניקים למיני את אופייה הספורטיבי. בדגמים מסוימים מדובר ברכיבים שמיוצרים בטכניקת יציקה מיוחדת בישראל. אך לא רק: בישראל מיוצרים גם מסבי מנוע שנשלחים ליצרני רכב בבריטניה וכן משאבות שמן ורכיבים הדורשים יציקות פלסטיק.
ייתכן בהחלט שהברקזיט יערער באופן ניכר את יצרני החלפים הישראלים בטווח הרחוק בשל הקטנה צפויה של מכסות הייצור במפעלים אשר שוכנים בבריטניה. ההשפעה ככל הנראה לא תורגש בטווח הקצר, אך חוזי ייצור עתידיים עלולים להיות בסכנה.
רוב יצרני החלפים הישראלים הקשורים בתעשיית הרכב הבריטית העדיפו שלא להתייחס לדבר, אך יצרני הרכב בעצמם מספקים לא מעט תחזיות קודרות. לפי פרסומים זרים, לנד רובר, יצרנית בריטית שהתכוונה לבנות מפעל נוסף באירופה, עשויה להשהות את תוכניותיה לנוכח הברקזיט שיפגע בתוצאותיה. בכירים בניסאן, המייצרת בבריטניה בין היתר את הקשקאי, צוטטו בתקשורת הבריטית באומרם שהברקזיט הותיר אותם "בהלם מוחלט". רוב פירמות האנליסטים המתמחות בענף הרכב העולמי פרסמו תחזיות קודרות במיוחד ליצרני הרכב אשר מייצרים מכוניות בבריטניה. לפי Lmc Automotive, שוק הרכב הבריטי בו נמכרות מדי שנה כ־1.6 מיליון מכוניות עלול לאבד רבע מנפחו.
יצרני הרכב המייצרים בבריטניה ניצבים בפתחה של בעיה נוספת: יציאה מהאיחוד פירושה יציאה מהמטרייה המגוננת של הסכמי הסחר. כעת מדינות כגון גרמניה, צרפת ואיטליה ישאפו להגן על תעשיית הרכב המקומית שלהן באמצעות הטלת מכסי יבוא על רכבים שיגיעו מבריטניה. התוצאה של כל המהלכים הללו עלולה להיות הקטנה של מכסות ייצור צפויות. ולצד זאת תגיע הקטנה של היקף ההזמנות מכל הספקים, ובהם גם הישראלים.