לא לעבור לשישי
דווקא במסחר של יום ראשון קיים פוטניציאל ליתרון תחרותי עבור בורסת ת"א
- בורסת ת"א בדרך להפרטה: ההצלחה תלויה באיתור מוקדם של משקיעים
- מה מסתתר מאחורי הצעת החוק לשינוי מבנה הבורסה
- האוזר מביא את יוזמת ביינארט לאישור הממשלה: מסחר כפוי במניות זרות
אופציה ליתרון תחרותי של הבורסה
רק בשבוע שעבר התוודענו להצעת חוק אחרת, אותה מקדמות רשות ני"ע והנהלת הבורסה, שנועדה להרחיב את אפשרויות המסחר בבורסה – ההצעה לאפשר רישום למסחר "לא וולונטרי" של חברות זרות. זוהי הצעת חוק מבורכת (אם כי נכון יותר היה להוריד את רף שווי השוק המינימאלי של חברה זרה שתירשם למסחר מ-100 ל-25 מיליארד דולר), אך לנוכח הרישום העתידי האפשרית של המניות הזרות, ראוי שמקבלי ההחלטות ישקלו מחדש את עמדתם בעניין ימי המסחר, ויבחנו את היתרון המבני המהותי הנתון לבורסה בת"א – שתוכל להעניק שירותי מסחר וסליקה למשקיעים בעולם דווקא ביום ראשון, כשכל הבורסות סגורות. המשקיעים הזרים המעוניינים לפעול בני"ע הרלבנטיים יפנו בימי ראשון לבורסה באחוזת בית, שכן רק היא זו שתהיה פעילה.
בעידן הדיגיטלי והטכנולוגי, יישום שיתופי פעולה של הבורסה המקומית עם בורסות רבות בעולם (ארה"ב, יפן, לונדון, פרנקפורט ועוד) עשוי לשדרג את מעמדה של מדינת ישראל ולהפוך אותה למרכז כלכלי/פיננסי עולמי. שערו לעצמכם מצב שבו כ-1/7 מהמסחר העולמי במניות, מכשירים פיננסים, חוזים עתידיים, אופציות ואגרות חוב - יתבצע בישראל ודווקא ביום ראשון. המסחר ביום ראשון אם כן הוא לא בעיה, אלא פוטנציאל ליצירת יתרון תחרותי וכלכלי מובהק.
אל מול היתרונות של המסחר ביום ראשון, ישנם גם החסרונות של מסחר בשישי. נזכיר בראשי פרקים את העיקריים שבהם: שעות מסחר מצומצמות - המסחר ביום שישי אמור להסתיים ב- 14:00, כך שהבורסה מאבדת כמה שעות טובות של מסחר; לא יתקיים מסחר במקביל למסחר בבורסות בארה"ב כתוצאה מחוסר התאמה לשעות המסחר בישראל; בעיית כניסת השבת: פעולות סליקה, חישוב שערי קרנות נאמנות ועוד כהנה וכהנה מתחילות להתבצע רק לאחר תום המסחר. בימי החורף קיים חשש כי הפעולות לא יושלמו עד כניסת השבת. כמו כן, קיים מרווח לוח זמנים קטן לטיפול בתקלות, שוב, בשל כניסת השבת; חשש לירידה בהיקפי המסחר, בשל משקיעים שיום שישי משמש אותם כיום מנוחה וסידורים; שינוי מהותי בהרגלי עבודה של העובדים חברי הבורסה, בהרגלי ובעבודת המשקיעים הישראליים לרבות משקיעים מוסדיים כקרנות פנסיה/קופות גמל/חברות ביטוח/קרנות נאמנות, העלויות של שינוי ההרגלים תהיינה גבוהות.
סוף דבר: העברת שני חוקים כמקשה אחת כורכת בתוכה חוק חיובי - הפרטת הבורסה, עם חוק בעייתי של מעבר למסחר ביום שישי. נותר רק לקוות שלפני שהצעת החוק תעבור לקריאה שנייה ושלישית, הדיון בוועדת הכספים יציף את הבעיות הטמונות בשינוי ימי המסחר.
הכותב הוא מנכ"ל חברת מרץ השקעות, לשעבר סגן מנהל הבורסה לני"ע ומנהל המסחר והסליקה בה