מפעל הפיס: האוצר רוצה להשתמש בהכנסות להקטנת ההתחייבויות שלו לחינוך
ועדת הכספים תדון מחר בטענת האוצר כי מפעל הפיס לא העביר 230 מיליון שקל לבניית כיתות לימוד כמחאה על ביטול מכונות המזל; עוזי דיין: "אין קשר בין הדברים"
"אין דבר וחצי דבר המקשר בין הדיון סביב העברת יתרות הרווח לבין 'מכונות המזל'". כך כתב יו"ר מפעל הפיס עוזי דיין לוועדת הכספים, לקראת דיון שיתקיים מחר (ג') בוועדה על טענת האוצר כי מפעל הפיס לא העביר 230 מיליון שקל לבניית כיתות לימוד כמחאה על ביטול מכונות המזל.
- מכונות המזל הן רק תחילת המאבק בין כחלון לפיס
- כחלון: "לא נאשר למפעל הפיס הימורים באינטרנט"
- ח"כ פולקמן: "משרד האוצר בוחן ביטול מכונות המזל"
עפ"י המכתב שהגיע לידי "כלכליסט", דיין האשים למעשה את האוצר בהיעדר התקציב ופירט כי למרות שבתוכנית החומש לבניית כיתות לשנים 2016-2012 שהוכנה במשרד החינוך נקבע כי יוקמו 10,500 כיתות, בפועל משרד האוצר לא עמד בהתחייבותיו. "למרות הסיכום בתוכנית החומש למדנו כי בהצעת התקציב של משרד החינוך לשנים 2016-2015 קוצץ היקף התקציב המוקצה למימוש תוכנית החומש כך שיוקמו רק 8,700 כיתות", כותב דיין.
לטענת דיין "משרד האוצר הצדיק את הקיצוץ בתקציב משרד החינוך שהוא נסמך על הכנסות ממפעל הפיס ומניח כי 'חלק מרווחי מפעל הפיס מוקצה לבניית כיתות לימוד'". עוד הציג דיין את הסכומים שהעביר לאורך השנים המדוברות לבניית כיתות כך שסך הכל מימן 4,555 כיתות כפי שנדרש.
עפ"י הוראות היתר מפעל הפיס, בכל שנה עליו להעביר 46.25% מרווחיו או 10% מהדיון השנה של אותה שנה לבניית כיתות לימוד וגני ילדים.
דיין פירט כי יתרת הרווח של מפעל הפיס ב-2015 היתה כ-200 מיליון שקל. לכן ההקצאה לכיתות לימוד וגני ילדים צריכה לעמוד על כ-90 מיליון שקל. אלא שבמפעל הפיס, ובשלטון המקומי, לטענתו של דיין, יש חשש כי הסכום שאמור לממן את בנייתה הכיתות והגנים יועבר למשרד החינוך ובפועל רק יקצץ את ההתחייבויות של האוצר למשרד החינוך. דבר זה יביא לכך שבפועל רק 41.2% מהרווח של מפעל הפיס יוקצה למטרה זו ולא 46.25% כפי שנדרש. דירקטוריון מפעל הפיס קבע לפיכך כי אותו סכום יועבר למשרד החינוך "בכפוף לקבלת רשימת כיתות הלימוד וגני הילדים שייבנו מהקצאה זו ויהוו תוספת לתוכנית הרב שנתית".