ועדת הכספים תצביע היום על התקציב דו-שנתי; היועמ"ש ינון: "זו הפרה במאזן החוקתי"
אל הדיון הגיעה צמרת האוצר במפגן של כוח וכדי לוודא שוועדת הכספים לא תמשיך להסתייג מהצעת החוק. היו"ר גפני: "בדיון הקודם היתה פה ביקורת קשה כלפיכם על התקציב הדו-שנתי"
היועץ המשפטי לכנסת איל ינון מסתייג מהצעת החוק לתקציב הדו-שנתי שיועבר בהוראת שעה. בדיון שמתקיים הבוקר (ב') בוועדת הכספים אמר ינון: "יש כאן הפרת המאזן החוקתי הקיים בין הפרלמנט לממשלה, מודל תקציב דו-שנתי יש בו גם כדי פגיעה באופוזיציה, יש פגיעה ביכולתם של הח"כים להשפיע על סדרי העדיפויות שהמשטר מאפשר להם".
- חברי ועדת הכספים: מנגנון התקציב הדו שנתי מנטרל את השפעת הכנסת עליו
- הממשלה אישרה פה אחד את הצעת החוק לתקציב דו-שנתי
- מנגנון התיקון לתקציב הדו-שנתי כולל אופציה להפלת הממשלה
ינון המשיך ואמר כי הנושא היה בבג"ץ והוא נתן לגיטימציה לתקציב דו-שנתי… הוראת השעה היא בעייתית. איבדנו את ההנמקות לכך כי לא מדובר בשנת בחירות השנה ועמדת המקצועיים נגד, לכן נימוקי יציבות ושרידות השלטון אינם נימוקים מספיקים. אני מעריך שבכך אנחנו ממצים את הניסיונות סביב התקציב הדו-שנתי ובפעם הבאה יצטרכו להחליט או שממשיכים עם תקציב דו-שנתי כשגרה או שחוזרים לתקציב חד-שנתי".
בדיון בוועדה צפויים הח"כים להצביע על הצעת חוק יסוד התקציב שמבקשת להאריך בהוראת שעה את הגשתו של תקציב דו-שנתי. ועדת הכספים דרשה לערוך שינויים בהצעת החוק ובראשם הדרישה כי לא יעשה כל שינוי בתקציב המדינה לקראת 2018 בלי אישור ועדת הכספים - כיום החוק מאפשר לערוך שינויים מסוימים רק באישור הממשלה.
אל הדיון הגיעה צמרת האוצר במפגן של כוח וכדי לוודא שוועדת הכספים לא תמשיך להסתייג מהצעת החוק. מנכ"ל האוצר שי באב"ד, הממונה על התקציבים באוצר, היועץ המשפטי של המשרד ויועצו של שר האוצר - כולם הגיעו לדיון להשגיח מקרוב שההצעה מאושרת. "בדיון הקודם היתה פה ביקורת קשה על הצעת החוק ועל התקציב הדו-שנתי ואתם לא הייתם", פנה יו"ר הוועדה משה גפני לנוכחים: "חבל שלא הייתם אז, כי הביקורת היתה כלפיכם".
לדברי היועץ המשפטי של הכנסת, גורמים באוצר טוענים כי הממשלה לא הביאה לכאן את אותו מודל דו-שנתי שהוגש עד כה, אלא מדובר במודל חדש ובו יש מקום גם לבחינת חברי הכנסת. "אני מעריך שבכך אנחנו ממצים את הניסיונות סביב התקציב הדו-שנתי ובפעם הבאה יצטרכו להחליט או שממשיכים עם תקציב דו-שנתי כשגרה, או שחוזרים לתקציב חד-שנתי".
גפני אמר עוד כי שנת 2019 צפויה להיות שנת בחירות ועל כן זו צפויה להיות שנה בלא תקציב.
ועדת הכספים צפויה לאשר בשעה הקרובה את הצעת החוק.