$
רכב

גירושים יקרים: מובילאיי וטסלה כבר לא ייסעו ביחד אל העתיד

המכונית האוטונומית של אילון מאסק לא תעשה שימוש בטכנולוגיה הישראלית. מובילאיי הודיעה על הפסקת שיתוף הפעולה, המשקיעים הגיבו בהיסטריה למרות החוזה המבטיח עם ב.מ.וו ושאלה אחת נותרה פתוחה: מי זרק את מי ואיך התאונה של טסלה קשורה לזה

תומר הדר 10:3727.07.16

שיתוף הפעולה בין מובילאיי הישראלית ליצרנית הרכב החדשנית טסלה נפסק: מובילאיי לא תספק לטסלה את המעבדים שישמשו את הדור הבא של מערכת הנהיגה האוטונומית במכוניותיה — כך הודיעה אתמול החברה. על פי הודעת מובילאיי, הפסקת שיתוף הפעולה תהיה כבר ברבעון הנוכחי.

 

זוהי מכה כואבת לחברה המצליחה שייסדו פרופ’ אמנון שעשוע ומנכ”ל החברה זיו אבירם, המתמחה בפיתוח מערכות עיבוד מידע חזותי מתוחכמות, שעל בסיסן פועלת תוכנה המאפשרת לרכבים לנסוע באופן עצמאי, ללא מעורבות נהג. שיתוף הפעולה עם טסלה פורצת הדרך, המייצרת את המכונית החשמלית המצליחה ונחשבת לחברה שמכתיבה את מגמות החדשנות לתעשיית הרכב העולמית כולה, היה מרכיב אסטרטגי חשוב עבור החברה מהר חוצבים בירושלים.

 

הודעתה של מובילאיי מפתיעה על רקע ההודעות האחרונות של מייסד טסלה אילון מאסק, והיא מאכזבת בהתחשב באובדן הפעילות העתידית הפוטנציאלית. רק בשבוע שעבר חשף מאסק שלפני כמה חודשים ביקר בירושלים כאורח של מובילאיי. הוא אף הכריז על כלי הרכב העתידיים של החברה — שכבר לא יעשו שימוש במעבדים של מובילאיי.

 

בתגובה להודעה על הפסקת שיתוף הפעולה, נפלה אמש מנייתה של מובילאיי בניו יורק ב־8%, והיא נסחרת לפי שווי של 9.9 מיליארד דולר. הכנסות החברה זינקו ברבעון השני של השנה ל־83.5 מיליון דולר, לעומת 52.8 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. סמנכ”ל הכספים עופר מהרשק ציין אתמול שהיקף ההזמנות של טסלה ל־2019, מהווה 2% בלבד מהיקף ההזמנות של מובילאיי.

 

אך למרות ניסיונות ההרגעה, עבור מובילאיי מדובר באובדן של שותפה בעלת חשיבות מכרעת. טסלה היא החברה היחידה שהטמיעה את הטכנולוגיה של מובילאיי לא כאמצעי למניעת תאונות, אלא כרכיב מרכזי במערכת הנהיגה האוטונומית של מכוניות טסלה, ה־AUTOPILOT. מאסק נחשב בענף הרכב העולמי למקורב לאמנון שעשוע, וצמד מכוניות טסלה מודל S החדישות והיחידות בישראל נמצאות במשרדי מובילאיי בירושלים ומשמשות לניסויים במערכת הנהיגה האוטונומית.

 

טסלה החדשנית נחשבת בענף הרכב העולמי ל"פותחת דלתות" עבור מובילאיי, לנוכח החשש והחשדנות שמפגינים יצרני הרכב הוותיקים והשמרנים ביחס למערכות נהיגה אוטונומיות.

 

 

מימין: אילון מאסק ואמנון שעשוע. לפני 12 יום הפתיע מאסק וכתב בטוויטר (למעלה): “אני מבקש להודות למובילאיי על עזרתה בשיפור מערכת הנהיגה האוטונומית” מימין: אילון מאסק ואמנון שעשוע. לפני 12 יום הפתיע מאסק וכתב בטוויטר (למעלה): “אני מבקש להודות למובילאיי על עזרתה בשיפור מערכת הנהיגה האוטונומית” צילום: תומי הרפז, איי אף פי

 

האידיליה נסדקת

אלא שהאידיליה בין מובילאיי וטסלה נסדקה ב־7 במאי. למרות הוראת משרד התחבורה האמריקאי, תהאוסר על נהיגה ברכב אוטונומי מבלי שהנהג יהיה אחראי בפועל על מהלך הנסיעה, תושב פלורידה שנסע במכוניתו מסוג טסלה S בכביש מהיר, תוך כדי שהוא צופה ככל הנראה בסרט במחשב נייד — נלכד תחת גלגלי משאית. מכונית הטסלה סטתה כדי להימנע מתאונה אולם נלכדה מתחת המשאית והנהג, ג’ושוע בראון, נהרג.

 

בתגובה הודיעה הרשות האמריקאית לבטיחות בדרכים, NHTSA, על פתיחת חקירה. שעשוע ציין אז שהמעבד שמפעיל את מערכת הנהיגה האוטונומית של טסלה עדיין אינו ערוך להתמודדות עם איומים צדיים, והמערכת תהיה מסוגלת לעשות זאת בשנת 2018.

 

זמן קצר לאחר מכן נחשפו מקרים נוספים שבהם לכאורה היו מעורבות מכוניות טסלה בתאונות. בין היתר דווח כי מכונית טסלה מודל X, רכב הכביש־שטח של החברה, פגעה במעקה הפרדה. כתוצאה מכך הודיעו השלטונות בגרמניה לפני כשבועיים על חקירה.

 

אלא שבשיא הסערה הפתיע מאסק כשלפני 12 ימים צייץ בטוויטר: "ברצוננו להודות לבוש (מייצרת המכ”ם של המכונית — ת”ה) ולמובילאיי על הסיוע בשיפורה של מערכת ה־AUTOPILOT. את הביקורת שלכם תכוונו לטסלה".

 

גורם בענף הרכב העולמי הדגיש כי "טסלה לא נפטרה מבוש, אך מיהרה להיפטר ממובילאיי. בוש היא יצרנית גדולה וחזקה של רכיבים עבור כל תעשיית הרכב העולמית. מובילאיי עדיין נמצאת בתהליכים של הקמה ושל הבנת דרכה. ברגע ששמה של טסלה הוכתם בפרשה שמאיימת על החברה ועל אחד המאפיינים החשובים ביותר של תוכניותיה העתידיות, התקבלה במהרה החלטה בין הצדדים לחתוך את הקשר כל עוד הוא לא עמוק מדי".

 

לדברי גורמים המקורבים להנהלת מובילאיי, את ההחלטה לסיים את ההתקשרות קיבלו דווקא הישראלים: "מאסק החל להצהיר בחוגים מסוימים שמכוניות טסלה הן מעולות והאשמה בתאונות ובסערה טמונה בישראלים. מובילאיי נמצאת עכשיו בפתחה של עסקת שיתוף פעולה ענקית עם ב.מ.וו. החברה ממש לא זקוקה עכשיו לבכיר בתעשיית הרכב העולמית שמסתובב בעולם ומספר כמה המערכת של מובילאיי לא פועלת".

 

 

ברקע: זירת התאונה בפלורידה ברקע: זירת התאונה בפלורידה צילום: רויטרס

 

השפעה על שתי החברות

פרשת התאונה וסיום הקשר בין החברות ישפיע עתה על שתיהן. גורם המעורב בתחום הנהיגה האוטונומית טוענים שטסלה צפויה להתמודד בעת הקרובה עם מספר חקירות שיבדקו את מידת היעילות והבטיחות של מערכות הנהיגה האוטונומית של החברה. "הקרבה בין הכרזתו של מאסק על דגמי העתיד של החברה להחלטה לנתק קשר עם מובילאיי — אינה מקרית”, מסביר הגורם. “למאסק חשוב שמכוניותיו יהיו מזוהות עם נהיגה אוטונומית והוא לא מוכן שהמכוניות שלו יוכתמו בפרשה בעייתית. הוא מן הסתם יודיע כבר במהלך החודשים הקרובים על שותפים אסטרטגיים חדשים במערכת ה־AUTOPILOT".

 

לעומת זאת, מובילאיי תצטרך כעת להשקיע מאמצים כדי לזכות מחדש באמון הציבור האמריקאי ולשמר את השותפים האסטרטגיים — קרי ב.מ.וו שאיתה היא נכנסת לשיתוף פעולה, והחברות הגדולות האחרות שאיתן היא משתפת פעולה כגון ג'נרל מוטורס, ניסאן ופולקסווגן.

 

עם זאת, לדברי גורמים בענף, ההשפעה על מובילאיי אינה צפויה להיות מהותית: "יצרני הרכב אשר עובדים עם טסלה אינם עושים שימוש בדיוק באותה מערכת מכיוון שיצרנים אחרים לא מיהרו להכריז על מערכת נהיגה אוטונומית, אלא על מערכות לסיוע בנהיגה ולהגברת הבטיחות. הם השכילו לא לרוץ לשלב הביצוע ולכן יש להם גמישות לבייש להם יכולת לבצע שינויים ושדרוגים. גם מובילאיי תלמד מן המצב הזה. החברה תסבול מזעזוע מסוים — ותשדרג את המערכות שלה בהתאם במהלך השנים הקרובות".

 

ממובילאיי נמסר בתגובה: "העבודה של מובילאיי עם טסלה לא תתרחב מעבר ל־EyeQ3. אנו ממשיכים לתמוך ולתחזק את תוכניות מוצר הטייס האוטומטי של טסלה הנוכחיות, כולל שדרוגים משמעותיים במניעת תאונות וההיגוי. עם זאת, המעבר לאוטונומיה מתקדמת יותר מהווה שינוי פרדיגמה, גם מבחינה בטיחותית. הרבה מונח על כף המאזניים, למוניטין של מובילאיי ולענף בכללותו. מובילאיי מאמינה שהשגת מטרה זו מחייבת שותפות שהיא מעבר ליחסי יצרנית רכב/ספק טיפוסיים, כגון שיתוף הפעולה עם BMW ואינטל עליהם הכרזנו לאחרונה”.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x