$
בארץ

עוד אלף שקל בחודש לאברכים בעלי דירות

שבוע לאחר ביטול לימודי הליבה, צפויים השרים לאשר היום סיוע של 100 מיליון שקל בשנה לאברכים בטענה ש"לא תהיה לכך השפעה על המשק"

ספי קרופסקי 07:1931.07.16

ועדת השרים לענייני חקיקה צפויה לתמוך היום בהצעת חוק שלפיה לומד תורה שיוגדר כנזקק יקבל מענק של עד 1,040 שקל בחודש. מדובר בהצעה שנויה במחלוקת שבעבר כבר נפסלה בבג"ץ, והיא מגיעה בעיתוי מעניין – כשבוע לאחר שהשרים הצביעו בעד ביטול חוק לימודי הליבה, שלפיו תקצוב מוסדות הפטור החרדיים מותנה בלימודי אנגלית, מתמטיקה ומדעים.

 

לפי ההצעה, ההטבה תינתן לאברכים שלהם שלושה ילדים קטינים ושהכנסתם והכנסת זוגתם במשותף אינה עולה על 1,200 שקל בחודש. על האברכים להשלים מכסת לימודי תורה של לפחות 35 שעות שבועיות. הסכום המיועד לכל אברך נתון לשינוי בהתאם למספר הזכאים מדי חודש כשיוקצב לכך תקציב שנתי כולל של עד 100 מיליון שקל בשנה.

 

עוד עולה מההצעה כי לאברכים שיזכו להטבה יכולה להיות דירה אחת למגורים, אבל אסור שיהיה להם נכס נוסף או קרקע בעלות של למעלה מ־36 אלף שקל. אסור גם שיהיה בבעלותם רכב מנועי למעט קטנוע שנפח המנוע שלו הוא עד 125 סמ"ק. תקופת הסיוע לכל אחד היא חמש שנים.

 

מי שאחראי על הנושא הוא שר החינוך נפתלי בנט. בדברי ההסבר להצעה נכתב כי ההטבה ניתנת מתוך "הכרה ערכית של המדינה בחשיבותם של לימודים תורניים במסגרת כוללים, בשימור עולם הלימוד התורני ואוכלוסיית הלומדים". תחת הסעיף בהצעת החוק שבו יש לפרט בנוגע ל"נתונים כלכליים והשפעה על המשק", נכתב במלה אחת – "אין". במשך שנים שילמה המדינה הבטחת הכנסה לאברכים, כלומר תלמידי ישיבות בעלי משפחה, אך הדבר נעשה מכוח החלטת ממשלה. ב־2010 בג"ץ קיבל את עתירת התאחדות הסטודנטים ופסל את מתן התקציבים הלא שוויוני ומינואר 2015 האברכים לא זוכים עוד להבטחת הכנסה.

 

עם כינון הממשלה הנוכחית דרשו המפלגות החרדיות לעגן בחקיקה את החזרת הבטחת ההכנסה לאברכים. זה כשנה שהממשלה לא קיימה את שהתחייבה, וח"כ משה גפני החל לקדם הצעת חוק פרטית בנושא, אך עצר את קידומה בהמתנה לחקיקה הממשלתית. בחודש שעבר הופץ תזכיר החוק בעניין, שעולה היום לוועדת שרים לחקיקה ואחר כך צפוי להגיע לאישור הכנסת.

 

הקצבאות אמורות לממן מדי שנה כ־עשרת אלפים משפחות חרדיות. במקביל וכדי לשוות להצעת החוק שוויוניות, יזכו לתמיכה דומה כ־4,000 סטודנטים חילונים שיצטרכו לעמוד בקריטריונים שונים שיקבעו שמצבם הסוציו־אקונומי מתאים לקבלת הסיוע.

 

בכך משלימות המפלגות החרדיות את החזרתם של אותם תקציבים שנלקחו מהן בשנים האחרונות, בין אם בגלל החלטות בג"ץ ובין אם בשל החלטות שר האוצר לשעבר יאיר לפיד.

 

רק לפני שבוע רשמו החרדים ניצחון לאחר שהביאו לביטול חוק לימודי ליבה בממשלה. הצעת החוק הממשלתית לבטל את החוק היא למעשה יישום של אחד מסעיפי ההסכם הקואליציוני בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לאנשי יהדות התורה. ביהדות התורה ביקשו להבטיח כי החוק שנחקק בשנת 2013 על ידי יו"ר יש עתיד יאיר לפיד ושר החינוך הקודם שי פירון יתפוגג לחלוטין. החוק של לפיד ופירון קבע כי כל מוסד חינוך בישראל חייב ללמד לפחות עשר שעות לימוד שבועיות בתחומי הליבה, כאשר תקצובו של כל מוסד שלא עמד בתוכנית היה אמור לרדת מהיקף של 55% ממוסד חינוך ממלכתי ל־30% בלבד.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x