בלעדי לכלכליסט
הסעיף המפתיע של האוצר למשיכת עוד כסף מקק"ל
סעיף שנוסף לחוק ההסדרים ממש לפני ישיבת הממשלה ביום חמישי מתקן את המנגנון הנוכחי להעברת הכספים מקק"ל למדינה; על פי הסעיף, קק"ל תחויב להעביר עוד מיליארד שקל ב־2018 בנוסף ל־2 מיליארד שקל שלהם כבר התחייבה; יו"ר קק"ל דני עטר הופתע מהסעיף ושלח מכתב נוקב לשר האוצר משה כחלון: "מדובר בהצעה פסולה שגובשה במחשכים מבלי ליידע אותנו"
- המריבות בקק"ל: עוזי לנדאו התפטר מתפקיד יו"ר עמית
- "אני לא יודע למה צריך את קק"ל. תחזרי אליי עם זה"
- "מאחורי הקלעים בקק"ל הם פני העסקנות הפוליטית המושחתת"
פרסומי חוק ההסדרים שהפיץ האוצר לפני ישיבת הממשלה ביום חמישי לא כללו את הסעיף החדש ועטר עצמו לא גילה את קיום היוזמה לפני כן. לצד עטר מכהן כיו"ר עמית חבר תנועת כולנו וראש המועצה האזורית חבל מודיעין שמעון סוסן. כמנכ"ל קק"ל מכהן מאיר שפיגלר, הנחשב למקורב של כחלון. במערכת הפוליטית העריכו בסוף השבוע כי סעיף קק"ל הוכנס במהרה לחוק ההסדרים בניסיון לייצר מקור תקציבי נוסף לאור פריצת מסגרת התקציב.
נוסח סעיף קק"ל בחוק ההסדרים קובע כי אם מוסדות הקרן לא יאשרו את העברת הכספים עד לספטמבר הקרוב הממשלה תאשר לשר האוצר להפחית 1% מבסיס תקציב משרדי הממשלה לשנים 2018–2017. נראה כי סעיף זה נועד הן ללחוץ על שרי הממשלה, שלא ירצו לבצע קיצוץ נוסף בתקציבי משרדיהם וכן לייצר לחץ ציבורי לאשר את העברת הכספים כדי למנוע קיצוץ בתקציבי המשרדים החברתיים דוגמת הרווחה והבריאות.
יוזמת החקיקה היא גלגול חדש לניסיון המדינה להניח את ידה על כספי העתק שמתגלגלים בקק"ל. ב־2015 ניסה שר האוצר לשעבר יאיר לפיד לעגן בחקיקה דרישה מקק"ל להעביר למדינה כספים בנימוק כי מדובר בכספים השייכים לעם היהודי ועל חלקם למצוא את הדרך לציבור במסגרת תקציב המדינה. בקק"ל הגדירו את היוזמה כהלאמה וגייסו לצדם חברי כנסת מהליכוד, ישראל ביתנו והעבודה.
מאז הפכה קקל לחברה לתועלת הציבור (חל"צ), ובסיוע השר להגנת הסביבה לשעבר אבי גבאי ומנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר גיבש שר האוצר כחלון הסכם להעברת כספים בהסכמה מקק"ל לקופת המדינה. לבסוף סוכם בנובמבר אשתקד כי לראשונה תתגייס קק"ל לטובת תקציב המדינה ותעביר 1.2 מיליארד שקל ב־2016 ומיליארד שקלים נוספים ב־2017. במסגרת ההסכם הוחלט על הקמת ועדה שכונתה ועדת הארבעה, שתכלול נציגים של מספר משרדים ממשלתיים ונציג של קק"ל, שיחליטו במשותף על הפרויקטים שאליהם יועברו כספי קק"ל.
אלא שקק"ל העבירה את הכספים באיחור ובאופן חלקי, ועדת הארבעה התכנסה פעם אחת בלבד ולא קיבלה שום החלטה והכספים שכן הועברו חונים בינתיים בנאמנות. גם היום גורמים מסוימים בקק"ל עדיין איתנים בדעתם כי ההסכם עם המדינה היה מיותר וכי הקרן לא צריכה להעביר כסף למדינה. עתה מתברר כי באוצר בועטים בהסכם ומבקשים לחייב בחוק את קק"ל להעביר כספים למדינה גם ב־2018, סכום של 3 מיליארד שקל סך הכל.
"הממשלה התחייבה במפורש בהסכם שלא לדרוש מקק"ל סכומי כסף נוספים עד סוף שנת 2021", כתב עטר במכתב הבהול שהעביר לכחלון. המכתב מסתיים בהודעה כי קק"ל דוחה את ההצעה וכי "אין לנו אלא להביע צער על כך שמהלך כה מהותי נעשה בלא תיאום עם הנהלת קק"ל ושלא על דעתה". על המכתב חתומים עטר והיו"ר העמית סוסן.
מקק"ל נמסר: "יו"ר והנהלת קק"ל פועלים על פי מה שטוב ונכון לעם היהודי ולמדינת ישראל".