$
בארץ

"מאחורי הקלעים בקק"ל הם פני העסקנות הפוליטית המושחתת"

הבחירות לראשות קק"ל, מנכסיה הגדולים האחרונים של המחנה הציוני, ייערכו מחר בוועידת המפלגה ומפצלות אותה בין הרצוג ויחימוביץ' שמקדמים מועמדים שונים. גורם במפלגה: "היריבות שנשמרה מתחת לפני השטח מאז הבחירות צפה לראשונה כעת"

רוני זינגר 07:4318.10.15

״מרגע שדני עטר אמר שהוא בפנים, שלי יחימוביץ' הציבה מולו את מיכאל ביטון שהוא איש שלה. ובכך הפך הסיפור למחנה מול מחנה. נוצר מצב שגם מי שלא תומך בדני יתמוך בו אם הוא לא מהמילייה של שלי״. כך אמר גורם בכיר במפלגת המחנה הציוני בנוגע לבחירות לראשות יו״ר קק״ל שייערכו מחר בוועידת המחנה הציוני.

 

הבחירות מעמתות את ראשי המפלגה: ח"כ דני עטר מצדו של ראש המפלגה ויו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג, וראש מועצת ירוחם מיכאל ביטון מצדה של יחימוביץ׳. שני המועמדים מתחרים ביו״ר המכהן אפי שטנצלר, ובתווך עומד נחמן שי, המועמד הראשון שהציג את עצמו לתפקיד. תוצאות הבחירות, שייערכו בארבע קלפיות ברחבי הארץ, ייוודעו בערב.

 

הרצוג אמנם לא הודיע על תמיכה רשמית בעטר, אך אנשיו עובדים למענו בכל הכוח. גורם במפלגה מספר: ״היה ידוע ששלי מחפשת מועמד משלה להריץ מנגד, וברור שלולא היתה מבטיחה לו התגייסות פוליטית רחבה, ביטון לא היה מודיע על התמודדות״. גורם אחר מוסיף ״במפלגה שלנו אי אפשר לצפות שדברים לא יהפכו לקרב מחנאי. ככה זה אצלנו תמיד״.

 

תומכי ביטון ויחימוביץ' מסבירים שלא לציטוט כי מדובר במאבק בין הישן לחדש, בין העסקנות הפוליטית של הרצוג ועטר לפוליטיקה נקייה וישרה. תומכי עטר והרצוג מסבירים לעומת זאת שדחיפתה של יחימוביץ׳ את ביטון היא שיצרה את הפלגנות במפלגה.

 

בבחירות האחרונות לכנסת הפגינה יחימוביץ' אחדות שורות עם הרצוג, אבל לפי גורם מרכזי במפלגה: "היריבות נשמרה אז מתחת לפני השטח. וכעת לראשונה ובגלל הבחירות לראשות קק"ל, הכל צף ועולה".

 

בכיר במפלגה אמר ״זה כבר לא משנה מי ינצח אלא איזה מחנה ינצח וזה חבל מאוד. האדם כבר לא משנה, וחברי מפלגה חוששים לומר בעד מי הם כדי שלא יסומנו״. גם שי מסכים עם תפיסה זו ומוסר ל״כלכליסט": ״יצאתי לדרך ראשון, ועכשיו לצערי המרוץ קיבל אופי פוליטי פנימי מחנאי. ראוי שהמפלגה תבחר מועמד חוצה מחנות כמוני שיכול לגבש סביבו הסכמה רחבה. יהיה בזה מסר לא רק פנימי אלא ציבורי כי לקק״ל צריך לבוא אדם שמקובל על הציבור כולו״.

 

בתשע השנים במהלכן שטנצלר מכהן כיו"ר הארגון, התפרסמו כתבות רבות על ההתנהלות הכספית הבזבזנית והלקויה לכאורה של הארגון, ובהן תחקיר על התקשרויות והעברת תקציבים למקורבים פוליטיים. השיח הציבורי סביב שאלת ניהול הכספים בקק"ל הוביל, בין שאר הגורמים, לנצחון של המדינה בהסכם עם קק"ל, במסגרתו ישלם הארגון כמיליארד שקל לשנה לטובת פרויקטים לאומיים שונים.

 

"קרב בין עסקנים ומחנות, לחדשים אין סיכוי להיכנס"

 

לקראת ההכרעה על יו"ר קק"ל הבא דרשו קולות צעירים במפלגה להעביר את המושכות מידיו של שטנצלר. במשך חודשים ארוכים גרר הרצוג את שאלת בחירתו של היו"ר בידי הקונגרס, שבו 170 צירים בלבד ורווחת בו השפעתו של שטנצלר, או בידי ועידת המפלגה כולה, שכוללת 1,800 מצביעים.

 

בשבוע שעבר נענה הרצוג לבקשת צעירי המפלגה ובחר באפשרות השנייה. שי ועטר הודיעו על מועמדותם, וביטון הצטרף למרוץ רבע שעה לפני סגירת ההתמודדות.

 

 צילום: קק"ל, מוטי קמחי, עומר מסינגר

שטנצלר מתמודד גם הוא, אך בגלל הביקורת הציבורית והמחנאות הפנימית טרם זכה לתמיכה רשמית של חברי המפלגה. אולם גורם בכיר במפלגה מוסר: ״אל תתפלאו אם בסופו של דבר הוא יוביל. רבים במפלגה וגם ראשי רשויות וצירים מחו״ל חייבים לשטנצלר הרבה מאוד. הוא עבד פוליטית חזק בשנה האחרונה, ויש הרבה צביעות״.

 

צעירי המפלגה, בראשות אורי קידר, ערכו ביום שישי שימוע ציבורי למתמודדים, ושטנצלר בחר שלא להגיע אליו. בשימוע, נאלץ עטר להתמודד עם שאלות על חקירת משטרה שהתקיימה בעברו כראש מועצת גלבוע בחשד לביצוע עבירות מרמה והפרת אמונים וקבלת דבר במרמה וכן בנוגע להתנהלות כספית בעייתית בתקופה זו. עטר הדגיש שאף כי שנחקר לא הוגש נגדו כל כתב אישום.

 

נושא נוסף שעלה בדיון הוא כוונתו של ביטון לכהן כיו״ר קק״ל בהתנדבות בעודו ממשיך לעמוד בראש ירוחם. בשנה האחרונה קיבלה מועצת ירוחם כחצי מיליון שקלים מקק״ל עבור תחזוקת האגם בעיר ואמורה לקבל בימים אלו עוד שישה מיליון שקלים, תרומת קהילות יהודיות בשוויץ להקמת טיילת. קק"ל גם בנתה את פארק ירוחם לפני כשנתיים בעלות של כ־30 מיליון שקלים. לכן, קיים ספק אם בית המשפט יאשר לראש הארגון לנהל ראשות שנהנית מכספיו.

 

כל המתמודדים מבטיחים ״לפתוח את קק״ל״ לשקיפות מלאה ולהזרים כסף למקומות שעד היום נהנו פחות מתקציבי הענק של הארגון. שי אמר כי ״נפנה את הכסף למישור החברתי־כלכלי, לפריפריה״.

 

חבר מפלגה סיכם ואמר בשימוע ״בסופו של דבר זה קרב בין עסקנים ומחנות פוליטים. לא נתנו הזדמנות אמיתית למישהו חדש ולא מוכר להיכנס למערכת. מה שהיה הוא שיהיה וחבל״.

 

חבר מפלגת המחנה הציוני מסר ל"כלכליסט" כי ״זה בכלל בושה שהמפלגה שלנו בוחרת את היו״ר. קק״ל היא חברת נדל״ן עתירת כסף וזה בערך כמו שמרכז הליכוד היה בוחר את דירקטוריון חברת חשמל".

 

כד הזהב חסר הפיקוח יישאר בידי המחנה הציוני

 

מפלגת המחנה הציוני זכתה בעת האחרונה להמשיך ולהחזיק את קק"ל מול יתר המפלגות שלטשו את עיניהן לתפקיד. זאת, כחלק ממאבק פוליטי כלל מפלגתי על חלוקת האחריות על המוסדות הציוניים שהוקמו בתחילת המאה הקודמת לסייע בבניית הארץ — ההסתדרות הציונית, קק״ל, החטיבה להתיישבות, קרן היסוד והסוכנות היהודית. החלוקה תיעשה מחר בעת כינוס הקונגרס הציוני.

 

בזמן הקונגרס, שמתכנס בכל ארבע שנים, המפלגות מסכימות מי יעמוד בראש איזה מוסד, ואיך יחולקו נציגי המפלגות במוסדות השונים. לכל אחד מהמוסדות הללו תקציבי עתק של בין מאות מיליונים למיליארדי שקלים. משום שפעילותם לא מחוייבת בשקיפות מלאה, כמעט בלתי אפשרי לדעת לאן בדיוק זורמים הכסף שהם מגלגלים. קק״ל טענה בזמן המאבק לשקיפותה בשנים האחרונות כי היא גוף פרטי השייך לעם היהודי, ועל כן אינה מחויבת בבקרה ציבורית.

 

בסופו של המשא ומתן, שנוהל על ידי מנכ״לי המפלגות ויועציהם המשפטיים, הגיעו הצדדים להבנה שמשמרת את המצב הקיים היום: המחנה הציוני תמשיך להחזיק בתפקיד יו״ר קק״ל, הליכוד ימשיך לשמור את הסוכנות היהודית וקרן היסוד, הבית היהודי ימשיך לאייש את תפקידי ראשי החטיבה להתיישבות וההסתדרות הציונית, כולנו תקבל את יו״ר עמית בקק״ל ויתר המפלגות כישראל ביתנו, מרצ וש״ס יחלקו ביניהן את התיקים הביצועיים בהסתדרות הציונית. יש עתיד הודיעה בסוף השבוע שהיא יוצאת מסבב ההחזקות ומסרה כי ״מה שקורה מאחורי הקלעים של המוסדות הלאומיים מייצג את כל תרבות העסקנות והדילים הפוליטיים המושחתת שבהם לוקחים חלק המפלגות בישראל".

 

משום שרוב התפקידים הם בהתנדבות, לחלוקת הג׳ובים השפעה שאיננה תלויה במשכורות. בכוחם של היושבים בוועדות הכספים ובוועדות אחרות לבחור לאן ינותב הכסף לתמיכה, וכך זוכות המפלגות בתמיכה בעמותות ובארגונים המזוהים עמן. למשל, במסגרת תחקיר ערוץ 10 שפורסם על קק״ל סופר על הזרמת הכספים לארגונים הפוליטיים הבינלאומיים השייכים למפלגות ביתנו העולמי, חירות העולמית, מרצ העולמית, כפרי החלטות שמתקבלות במסגרת ההנהלה המצומצמת. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x