האוצר: אין בעיית אבטלה בקרב נשים מבוגרות
סקירה של הכלכלן הראשי באוצר מוצאת כי על פי ההגדרה הרחבה ביותר של אבטלה שיעורה בישראל הוא 10.6% אך לא מודאג לגבי נשים מבוגרות שגיל הפרישה שלהן עשוי לעלות: אין חסמים שמונעים מהן למצוא עבודה
שיעור האבטלה במובן הרחב ביותר שלו עומד על 10.6%, כך עולה מסקירה של הכלכלן הראשי במשרד האוצר יואל נווה. הגדרה זו כוללת את שיעור האבטלה הנוכחי (5.3% ברבעון הראשון של השנה) יחד עם מי שהתייאשו מחיפוש עבודה ולכן לא מוגדרים כמובטלים על פי ההגדרה הרשמית (עוד 0.6%), מי שזמינים לעבודה אך כרגע לא מחפשים (עוד 1.2%) ויחד עם אלו שמועסקים חלקית שלא מרצון מגיעים ל-10.6%.
- הלמ"ס: שיעור האבטלה ביוני נותר ללא שינוי ברמה של 4.8%
- ארה"ב: דוח התעסוקה הפתיע לטובה - 255 אלף משרות נוספו ביולי
- הקטר המרכזי של המשק הוא הארנק של משקי הבית
באוצר בחרו גם לגעת בסוגייה רגישה במיוחד בדמות שיעורי האבטלה בקרב מבוגרים, משום שבימים אלו כאשר באוצר צריכים לקבל הכרעה האם להעלות את גיל הפרישה של נשים מ-62 ל-64 . בסקירה נכתב כי בדיקה של שיעורי האבטלה בקרב נשים בגילאי 55-61 לעומת נשים בגילאי 25-54 מעלה שאלו נמוכים יותר בקרב נשים לקראת גיל פרישה מאשר נשים צעירות יותר, על פי כל ההגדרות של שיעור האבטלה. לדוגמה בשיעור האבטלה הרשמי מדובר על 3.6% בקרב נשים לקראת גיל הפרישה לעומת 4.9% בקרב צעירות יותר. בהגדרה הרחבה ביותר של אבטלה מדובר על 10.4%, עשירית אחוז פחות מאשר בקרב נשים צעירות יותר. מכאן באוצר טוענים כי לפי הנתונים "ניתן להסיק מכך כי לא קיימים חסמים משמעותיים המונעים מנשים על סף גיל הפרישה למצוא עבודה".
עם זאת, תמונה שונה מתקבלת כאשר מסתכלים על גברים, שם יש עלייה בשיעורי האבטלה כאשר מתקרבים לגיל הפרישה בהגדרות הרחבות יותר של אבטלה. לדוגמה בהגדרה הרחבה ביותר – זו שכוללת גם מתייאשים, גם כאלו שזמינים לעבוד אך משום מה לא מחפשים וגם מי שמועסקים חלקית שלא מרצון – שיעור האבטלה בקרב גברים בגילאי 62-66 עמד על 9.1% לעומת 7.6% בקרב גברים צעירים יותר. לכן עולה השאלה מה מונע שתופעה דומה תקרה אצל נשים אם יעלו אצלן את גיל הפרישה.