$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

הרצון של פניציה במס חריג שיוטל על המתחרה מטורקיה סודק את הקואליציה

בשעה שהקואליציה מתגאה בפתיחת המשק ליבוא, מהלך הפוך שנועד להגן על התעשייה המקומית מפלג אותה מבפנים. הכנסת עמדה לאשר לבקשת מפעל הזכוכית הגדול בתחומו בישראל מס חריג על המתחרה מטורקיה, עד שהגיע מכר של דוד ביטן לוועדת הכספים והמהלך נעצר

רוני זינגר ואוסנת ניר 06:4720.11.16

הדיון המנומנם למדי שהתקיים ביום שלישי האחרון בוועדת הכספים לא שיקף את מידת היצרים שעומדים במרכזו של מאבק על שוק הזכוכית בישראל. מהצד האחד מפעל ייצור הזכוכית פניציה, המייצר זכוכית כחומר גלם לתעשייה, מהצד השני מפעל זכוכית טורקי, ובתווך — החלטה חריגה של משרד הכלכלה להטיל היטל היצף. מטרת ההיטל היא לחסום את יבוא הזכוכית מהיצרן הטורקי, וזאת כדי להגן על היצרן הישראלי שטען כי היצרן הטורקי פוגע במכירות פניציה בגלל שהוא מוכר בשוק הישראלי בהפסד. משרד הכלכלה, שבפניו התלוננה חברת פניציה, חקר את הנושא במשך שנה ומצא כי יש להטיל על היצרן הטורקי היטל היצף של 26.5%, וביקש מוועדת הכספים לאשר זאת.

בדיון שהתקיים ביום שלישי היתה אמורה להתקיים הצבעה על הטלת ההיטל, אלא שההצבעה עדיין לא התקיימה. הסיבה לדחייה היא לחצים כבדים שמטיל יושב ראש הקואליציה ח"כ דוד ביטן בעניין לטובת בעל מפעל זכוכית הרוכש את הזכוכית הטורקית. בעל המפעל, רפי שפירא, הוא תושב ראשון לציון שבה מתגורר גם ביטן והשניים מכירים האחד את השני. "יש לחצים מצד ביטן כדי שלא נקבל החלטה אוטומטית לאישור בקשת משרד הכלכלה", אמר גורם בוועדה. דרישתו של ביטן הביאה לכך שוועדת הכספים תצביע על אישור ההיטל במהלך השבוע, אך רק לשנה ולא לשלוש שנים כפי שביקש משרד הכלכלה. בנוסף, פניציה צפויה להתחייב כי לא תנצל את המצב להעלאת מחירים בשוק.

 

ביטן ושפירא טוענים כי אין ביניהם היכרות עמוקה. "השתכנעתי מטיעוניו. הרבה אנשים באים אליי וכשאני משתכנע, אני פועל", הסביר ביטן ל"כלכליסט". "זה מקרה שבו יש מקום להבטיח שהיטל ההיצף לא יפגע בבעלי מפעלים". ואילו שפירא אמר כי הוא "מכיר את ביטן באופן שטחי, נפגשנו בעבר באירועים". עוד טען שפירא כי הוא נפגע מהחלטת משרד הכלכלה שבראשו עומד שר האוצר משה כחלון. "צריך להבין שאני לקוח מאוד גדול של פניציה, אבל לפעמים יש לה חוסר והיא לא מספקת לי סחורה ואין לי ברירה אלא לחפש במהירות חומר גלם ממקום אחר. אני רוצה שוועדת הכספים תדרוש מפניציה שלא רק שלא תעלה עכשיו מחירים, אלא שתתחייב גם לאספקה שוטפת של זכוכית", הוא הוסיף. ובכל זאת, לאחר ישיבת הוועדה נצפה שפירא מבקר במשרדו של ביטן.

 

בקשה נדירה להיצף, אישור נדיר עוד יותר

 

בקשת משרד הכלכלה מוועדת הכספים הנה חריגה ואינה מתרחשת כל שני וחמישי. למעשה, בשנים האחרונות לא הוצא אף ולו היטל היצף דומה אחד, וכשהצעד החריג מתרחש, זה קורה רק בתום חקירה מעמיקה שמשרד הכלכלה מבצע על פי כללי סחר בינלאומיים. "זה באמת לא עניין שקורה בכל יום, בקשה כמו זו שיש פה", אמר בתום הדיון בוועדת הכספים היו"ר משה גפני. "יש היגיון בהיטל היצף וצריכה להיות סיבה טובה כדי שהוועדה לא תאשר. עם זאת, אני מבקש לא להצביע היום אלא בעוד כמה ימים", הודיע היו”ר גפני והנוכחים תמהו מדוע. "מה שחשוב זה שאתה", פנה גפני למנכ"ל פניציה ערן חיימוביץ' שנכח בדיון, "תכתוב הצהרה כלפי החברות שנמצאות פה שבה אתה מבטיח שלא תעלה מחירים".

 

לפי מנכ"ל פניציה, מטרת האסטרטגיה הטורקית היא לשבור את החברה הישראלית. "זו אג'נדה בריונית — להוריד את מחירי פניציה ולסגור אותה ולרכוש אותה אחר כך", אמר המנכ"ל לאחר ישיבת הוועדה. “היצרן הטורקי גדול ממני פי 36, ולכן הוא יכול להרשות לעצמו להציף את השוק ולמכור במחירים נמוכים מארץ המקור באופן סיסטמטי ולא הוגן. רק לפני חודש יצרן הזכוכית האיטלקי סנגלי קרס ונרכש ביותר מ־80 מיליון יורו על ידי אותו יצרן טורקי. אנחנו לא מוגנים במכס ואפשר לעשות יבוא מכל מקום בגלובוס. הטענה שלנו היא כנגד יצרן אחד ספציפי שפועל בחוסר הגינות ומנסה להפיל אותנו לקראת רכישה".

 

מנגד, עו"ד אפרת כהן מתדמור ושות' ופרופ' יובל לוי ושות', המייצגת את היצרן הטורקי, טוענת כי פניציה מנצלת את המנגנון של היטלי סחר כדי למנוע יבוא של זכוכית מהמקום הכי זמין לשוק הישראלי. "יש תחרות בינלאומית וצריך להתחרות באופן יעיל עם היבוא. פניציה מנסה לשמר את המעמד המונופוליסטי שלה בארץ על ידי הגבלת היבוא בטענות של סחר לא הוגן מצד הטורקים. החברה אמנם סובלת מקשיים כלכליים שאינם קשורים ליבוא מטורקיה. הם נובעים מכך שהמחירים של הטורקים נמוכים יותר ממה שמציעה פניציה. במקום לפעול להתייעלות פניציה המדינה מנסה למנוע תחרות".

 

אך לפי הממונה על ההיצף ומנהל מינהל היבוא במשרד הכלכלה דני טל, הבקשה לוועדת הכספים הגיעה מתוך ראייה ארוכת טווח של מצב הצרכנים בישראל. "אם יש תחרות שהיא הוגנת המחירים יורדים, אבל אם היצרן פועל בצורה לא הוגנת ומוכר במחירים נמוכים ממדינת המקור באופן סיסטמטי שעלול לרסק את התעשייה המקומית — אני חייב להגן על הציבור הישראלי שבסופו של דבר יהיה שבוי בידי היצרן שיוכל לעשות בצרכנים כרצונו", הוא אמר. "אנחנו מגנים בראייה ארוכת טווח על הצרכן".

 

הרגישות המיוחדת ליחסים עם הטורקים

 

מפעלי זכוכית הם מפעלים שעובדים 24 שעות ביממה במשך שבעה ימים בשבוע, וזאת בשל תנורי ענק שדולקים בהם תמידית. לכן, המפעלים מייצרים כל הזמן זכוכית שלעתים אין לה דרישה, ולכן נמכרת לעתים במחירי הפסד. אבל בין פניציה לחברה הטורקית זורם דם רע בכל מקרה בשל מהלך דומה שהתרחש בטורקיה, אז הוציאו השלטונות לפניציה היטל היצף על מכירה שלה שם. "ביום בהיר אחד נחתכו לי 20% מהמכירות והתחלתי לעשות מהלכי חירום כמו פיטורי עובדים", אמר מנכ”ל פניציה ל"כלכליסט". "ברגע שהטורקים מנעו ממני יכולת למכור בטורקיה, הם החלו להציף את ישראל. אם בעבר היה בינינו מעין מאזן אימה — באותו רגע שסגרו אותי בטורקיה והחלו לעשות פה היצף, שגרם לי לירידת מחירים מטורפת, פניתי למשרד הכלכלה".

 

מאחורי הקלעים של ועדת הכספים דיברו גם על "רגישות מיוחדת" בעניין הקשר עם טורקיה. איש לא אמר זאת באופן רשמי, אבל היו מי שתהו אם היטל ההיצף הוא לא מענה תגובה על כך שהטורקים הטילו היטל דומה קודם לכן על פניציה. "זה רגיש, עדיף לא לדבר, יצאנו החוצה להתייעצות גם בעניין הזה", אמר ח"כ איתן ברושי, אף שדבר בדיון שכונס תחת הכותרת "מגנים על מפעל כחול־לבן" לא הוגדר כסודי.

 

“היפוך יוצרות”: הכובע הכפול של כחלון

 

מדיניות משרד האוצר והעומד בראשו משה כחלון תומכת בהסרת מכסים ופתיחת השוק ליבוא ולתחרות גדולה יותר. אלא שבעוד שהאוצר פותח את השוק ליבוא גבינות וירקות, תחת משרדו השני של כחלון — משרד הכלכלה — נעשה המהלך ההפוך שבו מוטל היטל היצף על יבוא זכוכית מטורקיה.

 

"יש כאן היפוך יוצרות. שר הכלכלה, שהוא גם שר האוצר, עושה צעדים לפתוח המשק ליבוא להוריד מחירים. לכן הופתענו בהחלטה הזו שעושה ההיפך ולוקחת את המונופול המוכרז פניציה וחוסמת את אפיק היבוא הזול ביותר", התלוננה בפני ועדת הכספים בדיון בנושא עו"ד אפרת כהן־שיחור ממשרד עורכי הדין תדמור־לוי שמייצג את החברה הטורקית. "מגנים על פניציה שהופיעה כאן עם קשיים וסיוע ממשלתי, והקפאת הליכים בגלל כל מיני מצוקות. המגרש של היטלי היצף הוא לא של עשית לי ועשיתי לך".

 

מנגד, מנכ"ל מפעל פניציה ערן חיימוביץ' השיב לה בדיון בוועדה כי מדובר במקרה חריג. "יש יבוא ואפשר להביא זכוכית מכל מקום בעולם ואין מכסים על תעשיית הזכוכית", הוא אמר בפני הוועדה. "יש תחרות חופשית מסין, מבלגיה ומארה"ב. הטענה שלנו היא לגבי יצרן אחד ספציפי מטורקיה. כל הגורמים המקצועיים לא חולקים על כך שיש כאן היצף שגרם לנו נזק".

 

הטלת היטל היצף היא אמנם עניין נדיר, אך מגזר הזכוכית לא לבד: מוקדם יותר השנה פתח משרד הכלכלה בבדיקה בחשד ליבוא בהיצף של ממרח השוקולד האיטלקי נוטלה בשל תלונה שהגישה חברת שוקולד השחר.

 

רוני זינגר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x