$
משפט

נאמנותם של לקוחות נאמן עומדת למבחן

קשריו העסקיים והפוליטיים של פרופ' יעקב נאמן, שהלך שלשום לעולמו, הביאו לקוחות רבים לפירמת הרצוג פוקס נאמן. האם היא תצליח לשמור עליהם? השותף עו"ד אלן סאקס: "נאמן יחסר לנו אישית, אך המשרד תפקד בשנים האחרונות ללא נוכחותו"

ענת רואה 09:0303.01.17

מאות אנשים, ובראשם נשיא המדינה רובי ריבלין, ליוו אתמול בדרכו האחרונה את עו"ד יעקב נאמן, האחרון משלישיית המייסדים של פירמת עורכי הדין הרצוג, פוקס נאמן, לצד חיים הרצוג ומיכאל פוקס. 

עד 2012 נחשב המשרד למשרד עורכי הדין הגדול בישראל, ומאז הוא מככב במקום השני והשלישי לסירוגין. את מעמדו של המשרד ייחסו רבים לקשריו של נאמן בעולם העסקים והפוליטיקה, שמשכו למשרד לקוחות רבים, ובהם בנקים, חברות השקעות, חברות ציבוריות ואילי הון. עם מותו של נאמן עולה השאלה אם המשרד יצליח לשמור עליהם. "נאמן הביא הרבה מאוד לקוחות למשרד בזכות קשריו, אבל הלקוחות הללו יישארו במשרד גם בלעדיו", אמר גורם המקורב למשרד.

 

בשנים האחרונות נאמן לא היה פעיל במסגרת המשרד, כך שלא נותרו תיקים פתוחים שהיו בטיפולו. כבר שנים רבות שהשותף המנהל את המשרד הוא עו"ד מאיר לינזן, ובראש כל אחת ממחלקות המשרד עומד שותף שמנהל אותה, והחלטות חשובות מתקבלות על ידי השותפים הבכירים.

 

על השאלה כיצד ישפיע מותו של נאמן על הפירמה הגדולה, השיב ל"כלכליסט" עו"ד אלן סאקס, שותף במשרד: "פשטני מדי להגיד שלא תהיה השפעה, אבל מאז שיעקב נכנס לעולם הפוליטי, הוא שיחק תפקיד פחות דומיננטי במשרד, ובפרט בשנים האחרונות, כששימש הרבה מאוד מחוץ למשרד. כשהיה בפוליטיקה הוא הקפיד לא להתערב בענייני המשרד".

 

עו"ד אלן סאקס. "הרוח של נאמן עדיין מרחפת על המשרד" עו"ד אלן סאקס. "הרוח של נאמן עדיין מרחפת על המשרד" צילום: גלעד קוולרציק

 

לדברי סאקס, "הרוח של נאמן עדיין מרחפת על המשרד: הקפדנות שלו, הבינלאומיות שלו, הדאגה לשירות ללקוח. אבל מבחינה מעשית המשרד תפקד ומתפקד שנים רבות ללא נוכחותו של יעקב, ואנחנו מצפים ומקווים שלא תהיה למותו שום השפעה שלילית. הוא כמובן יחסר לנו מאוד באופן אישי, הוא אדם יקר וקרוב ללבנו, אני במשרד 30 שנה, אך מבחינה מקצועית לא תהיה השפעה".

 

עו"ד דודי זלמנוביץ, הבעלים של חברת גלובל העוסקת בייעוץ למשרדי עורכי דין, אמר אתמול: "יעקב נאמן היה עורך דין מהשורה הראשונה ופרסונה ואבן שואבת ללקוחות רבים, אך מטבע הדברים במשרד כמו הרצוג פוקס נאמן הלקוחות מטופלים על ידי שותפים ועורכי הדין במשרד, והללו משמרים אותם וימשיכו לשמר אותם גם לאחר מותו של נאמן, ולכן ההשפעה תהיה מינורית".

 

עו"ד יעקב נאמן ז"ל. "אבן שואבת ללקוחות" עו"ד יעקב נאמן ז"ל. "אבן שואבת ללקוחות" צילום: אוראל כהן

 

ומה בנוגע למשמעות הכלכלית של פטירתו של השותף המייסד האחרון של המשרד? גם כאן הערכות הן שלא תהיה לכך השפעה גדולה. אמנם שותפים מייסדים בסדר הגודל של נאמן מקבלים בדרך כלל חלק נכבד מרווחי הפירמות שלהם, אולם בפועל, כפי שקורה בהרבה משרדי ענק, חלקו של נאמן דולל כבר לפני שנים כדי לאפשר לקלוט עשרות רבות של שותפים במשרד.

 

מלבד זאת, לפני כחמש שנים הוביל השותף המנהל לינזן הסכם פרישה שמחייב את השותפים לצאת לפנסיה בגיל 60, במטרה למנוע מצב שבו עורכי דין בני 80 משתלטים על רוב רווחי הפירמה. ההסכם החדש טלטל אז את הפירמה, והוביל לעזיבה גדולה של כעשרה עורכי דין. לינזן אמר אז ל"כלכליסט" על הסכם הפרישה: "צריך להבין שתוחלת החיים במשרדי עורכי דין היא עד 120 שנה, כי גם לאחר פטירת השותפים, המשרד צריך להמשיך לשלם להם כסף, ולכן משרדים נעלמים. אצלנו השותפים מקבלים לתפי תרומתם, כדי שלא יהיו לעול על השותפים הצעירים, כי אין לנו מכונה להדפסת כסף, אנחנו נסמכים

על עבודה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x