$
דעות

הצמיחה של מטרנה נעצרה, בקיבוץ רוצים את הכסף

כמה גורמים מאיימים על הרווחיות הגבוהה ובמעברות מזהים שהחגיגה הולכת להסתיים, או לפחות לא מוכנים לקחת את הסיכון

אלי שמעוני 09:3914.02.17
מטרנה היא אחת החברות הרווחיות ביותר בשוק המזון הישראלי. חברת המזון לפעוטות מחזיקה בנתח של 55% מהשוק ומציגה רווחיות חריגה ביחס לענף המזון. מעברות מוכרת את מטרנה לפי שווי של כ־1.1‑1.2 מיליארד שקל - יותר מפי 2 מהשווי בעסקה הקודמת; אז אסם והחברה־האם שלה נסטלה רכשו את את השליטה ביצרנית המזון לתינוקות בתמורה לכ־268 מיליון שקל, סכום ששיקף אז למטרנה שווי של כחצי מיליארד שקל.

 

הצמיחה מתייצבת לראשונה מאז 2003

 

אם כך, מדוע בחברת מעברות מוכנים לוותר על תרנגולת הזהב שנקראת מטרנה? כמה גורמים מאיימים על הצלחת מטרנה ובמעברות מזהים שהחגיגה הולכת להסתיים, או לפחות לא מוכנים לקחת את הסיכון שהיא תסתיים. בקיץ האחרון החלו לקדם מהלכים להגברת פיקוח על מחירי תרכובות מזון לתינוקות. במקביל, רשת שופרסל נכנסה לשוק המזון המזון לתינוקות. בנוסף לאלו, לאחר שנים של צמיחה שהחלו ב־2003 עם התפוצצות פרשת רמדיה, מטרנה מראה סימני יציבות.

אייל שלמון יו"ר מפעלי מעברות אייל שלמון יו"ר מפעלי מעברות צילום: עמית שעל

 

בתשעת החודשים הראשונים של 2016 רשמה מטרנה הכנסות של 250 מיליון שקל, ירידה של כ־1% לעומת התקופה המקבילה ב־2015. בשורה התחתונה רשמה שותפות מטרנה רווח של 43 מיליון שקל, בדומה לתקופה המקבילה ב־2015. הרווח המוצג של מטרנה הוא לפני מס, שכן שותפות לא משלמת מסים, אלא כל שותף משלם לפי חלקו.

 

חומרי הגלם ירדו, המחיר לא

 

אז מה גרם לרווחיות של מטרנה? התשובה הבסיסית היא מחירי מכירה גבוהים ביחס לעלות הייצור, אך במהלך השנים ירדו עלויות חומרי הגלם בעוד שמחירי המכירה לא ירדו. ב־2012, לדוגמא, עלות חומרי הגלם עמדה על כ־72% מעלויות הייצור נטו. ב־2015 ירדו עלויות חומרי הגלם ל־65% בלבד. חומרי הגלם העיקריים לייצור מזון לתינוקות הם אבקת חלב רזה, סוכר החלב (לקטוז), תערובת שמנים צמחיים, תרכיז חלבון מי גבינה, ויטמינים ומינרלים. בשנה האחרונה ירד המחיר של אבקת החלב הרזה, וכעת הוא נמצא קרוב למחירי שפל של עשור. שינוי במחירי אבקת החלב, או נניח חזרת אבקת החלב למחירי 2013, יכולים לגרום לירידה ברווח של מטרנה, דבר שיתורגם מיד להפחתת המחיר שיכולה מעברות לקבל.

 

על פי ההסכם, מעברות יכולה לבקש את קיום האופציה עד 15 בפברואר ולדרוש מאסם ומנסטלה לרכוש את אחזקותיה לפי שווי חברה שיחושב לפי מכפיל רווח 16 על הרווח המתואם, עם רצפה של 425 מיליון שקל. הפעם הבאה והאחרונה שמעברות תוכל לדרוש את האופציה תהיה בעוד 6 שנים.

 

מטרנה הציגה ב־2015 רווחיות גולמית של 48%, אך בפועל היא גבוהה הרבה יותר. בתוך סעיפי הרווח הגולמי של מטרנה נכנסים תמלוגים לנסטלה ולמעברות ודמי שימוש ברכוש קבוע לאסם ולחברת מעברות. עסקאות אלו מעבירות בסך הכל 9.6% מההכנסות לאסם, נסטלה ולמעברות עבור השימוש בקניין הרוחני, ברכוש ובמוניטין של מטרנה. בנטרול הוצאות אלו, הרווחיות הגולמית האמיתית של מטרנה עומדת על 58%. כתוצאה מהמכירה לאסם, חברת מעברות הציבורית תחדל לקבל את התמלוגים ודמי השימוש ממטרנה, אך הקיבוץ צפוי להמשיך לקבל את חלקו עבור השכרת שטחי המפעל שירותים נוספים, סכום הנאמד בכ־55 מיליון שקל עד 2025.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x