תשלומי המזונות חונקים אותך? יש מה לעשות
לא כל ירידה ברמת החיים מחייבת הפחתת מזונות. ישנם תנאי סף שעל האב להוכיח אותם, על מנת לקבל את ההפחתה המבוקשת
בשנים האחרונות אנו עדים ליותר ויותר מקרים בהם פוסקים בתי המשפט על משמורת משותפת. במקביל יותר אבות מבינים את החשיבות בלקיחת חלק פעיל יותר בגידול הילדים. גם בכנסת ובממשלה מודעים למציאות המשתנה וועדות שונות הגישו את מסקנותיהן הנוגעות לאופן חלוקת נטל המזונות בין ההורים וביחס לזמני השהייה שהילד נמצא אצל כל אחד מהם.
אלא שהמציאות היומיומית עבור אבות רבים לא ממתינה להמלצות, להלכות של בית המשפט העליון או לחקיקה והם נאנקים תחת עומס תשלומי המזונות שבמקרים מסוימים גורמת להם להגיע עד פת לחם.
למעשה, גברים רבים שהצליחו להתקיים בכבוד במהלך חיי הנישואין, מוצאים עצמם חיים ברמת חיים מביכה, נאלצים לחזור להתגורר עם הוריהם בחדר נעוריהם, לקחת הלוואות ואף למצוא עבודה נוספת על מנת לעמוד בתשלומי המזונות עבור ילדיהם.
הפגיעה בקיומו האנושי של הגבר לא תביא בהכרח לטובת הילדים, אם כבר ההיפך הוא הנכון. כאשר האב נאנק תחת העומס הכלכלי ונאלץ לחיות בבית הוריו ולעבוד עד שעות הלילה המאוחרות ולהשלים הכנסה, הוא אינו יכול להיות שותף פעיל בגידול ילדיו, הוא מרגיש מאוים מהאפשרות שיפתחו נגדו הליכי הוצאה לפועל ומפוחד ומבויש שילדיו יגלו באילו תנאים הוא חי.
כמובן שעל פי החוק, במקרה שאדם לא יכול לעמוד בתשלומי המזונות או שהוא מוגדר סרבן מזונות הרי שהאם יכולה לפתוח בהליכי הוצאה לפועל ולהטיל עליו מגבלות העלולות לעכב עוד יותר את תשלום המזונות (לדוגמא במקרה של הגבלה על רישיון הנהיגה שיכול לפגוע בפרנסתו) ובמקרה שאי אפשר לקבל ממנו את מזונות הילדים במישרין, הביטוח הלאומי מעבירם. אלא שלעיתים, אותו אב - גם אם רוצה לשלם, אינו יכול ועל כן עליו לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולבקש הפחתה בתשלום המזונות.
בעוד מצבו הכלכלי הדרדר מצבה הכלכלי של גרושתו דווקא השתפר
כך למשל א' ששכרו עומד על 14 אלף שקל בחודש. במסגרת הסכם הגירושין שילם מדי חודש לגרושתו ולבתם המשותפת בת ה-14 מזונות זמניים שוטפים בסך 2,500 שקל ובנוסף את מלוא דמי השכירות בסך 5,500 שקל בבית בו המשיכו לגור האישה והקטינה. בנוסף 5,000 שקל דמי ביטוח לאומי בגין קצבת נכות, ועוד 1,000 שקל לערך בגין מחצית מהוצאות חינוך, בריאות וכיוצ"ב.
א' הסכים לשלם את מלוא דמי השכירות לאחר שהסכימו ביניהם הצדדים כי בתום שנה, תעבור הגרושה לבית קטן יותר. אלא שמאז קביעת ביהמ"ש למזונות זמניים חלפו שנתיים והקטינה כבר בת 16 והאישה והקטינה עדין מתגוררות בבית המרווח והגדול.
בבקשה להפחתת המזונות הזמניים שהגיש א' לבית המשפט, הסביר כי דמי המזונות הזמניים שנפסקו באותה העת אינם תואמים את מציאות הצדדים כיום ואינם משקפים את המציאות המקובלת בבתי משפט. כך כיום הקטינה בגיל שבו מזונותיה הן מזונות מדין צדקה ובמסגרת זו, החל מגיל 15 ועד לגיל הבגרות, המזונות מוטלים על שני ההורים בהתאם ליכולתם הכספית.
בנוסף טען א' כי רמת החיים של גרושתו השתנתה לטובה וכראיה הציג פוסטים מדף הפייסבוק שלה לפיהם כספו של המבקש משמש את הגרושה והקטינה לרמת חיים הגבוהה אף מזו שהיתה להם בזמן חיי הנישואין.
עד להגשת בקשתו של א' להפחתת המזונות, נאנק א' בכל חודש תחת העומס הכלכלי ונאלץ לחיות מהלוואה להלוואה ולהיאבק מול הליכי הוצאה לפועל אכזריים שפתחה נגדו הגרושה.
בית המשפט קיבל את הבקשה ופסק כי מזונות הקטינה יופחתו לסך 1,500 שקל בחודש ועבור מגורים ישלם האב 2,000 שקל.
באילו נסיבות ניתן לבקש הפחתת מזונות
כאשר הנסיבות משתנות רצוי לפנות להפחתת המזונות. כשם שניתן לפתוח מחדש פסק-דין רגיל למזונות, שניתן על יסוד הכרעתו העניינית של בית המשפט, כשמשתנות הנסיבות שינוי מהותי, כן ניתן לפתוח פסק-דין, גם אם הוא ניתן בהסכמה.
אולם לא כל ירידה ברמת החיים מחייבת הפחתת מזונות וישנם תנאי סף שעל האב להוכיח אותם על מנת לקבל את ההפחתה המבוקשת.
בין היתר, על האב להוכיח תום לב בהגשת התביעה ולהראות עילה ממשית להפחתת המזונות. בנוסף, עליו להוכיח שינוי נסיבות מהותי היורד לשורש העניין כאשר הדגש הוא על שינוי שלא ניתן היה לצפות בעת חתימת ההסכם או מתן פסק הדין.
שינוי הנסיבות יכול להיות שינוי במצב בריאותי שכתוצאה ממנו נאלץ האב לעזוב את עבודתו, לעבוד במשרה חלקית, להתקיים מקצבת נכות וכיוצ"ב.
שינוי נסיבות נוסף יכול להיות ירידה ביכולת ההשתכרות של האב כתוצאה מפיטורין, פשיטת רגל או פגיעה קשה בתנאי העסקתו.
בנוסף, חובות והוצאות האב שגדלו באופן משמעותי יכול להוות שינוי נסיבות. מדובר בחובות שלא ניתן היה לצפות כגון הלוואות על מנת לעמוד בתשלום המזונות.
שינוי נסיבות מהותי יכול להיות גם הקמת משפחה חדשה והולדת ילד נוסף. זוגיות או חתונה בלבד אמנם לא יחשבו לשינוי נסיבות לצורך התביעה, אולם הולדת ילד נוסף מביאה ללא ספק להגדלת הוצאות האב ולכן יכולה להביא לשינוי נסיבות המאפשר את הפחתת המזונות.
שינוי נסיבות יכול להיות גם שיפור במצבה הכלכלי של האם, התבגרות הקטינים, העברתם לפנימייה או הרעה במצבו הכלכלי של האב. למעשה שינוי הנסיבות יכול להיות כל שינוי נסיבות מהותי המצדיק הפחתה בדמי מזונות הקטינים.
משרד עורך דין רועי ברומר עוסק בדיני משפחה