בלעדי לכלכליסט
קרן פימי במגעים למכירת השליטה באורמת ב־600 מיליון דולר
קרן פימי של ישי דוידי ובני הזוג יהודה ודיתה ברוניצקי קיבלו הצעה ומנהלים מו"מ למכירת החברה לגוף אמריקאי. פימי תקבל 1.55 מיליארד שקל מהעסקה, בעוד שבני הזוג יהודה ודיתה ברוניצקי, שהקימו את החברה ב־1965, יקבלו 750 מיליון שקל על אחזקותיהם
חברת אורמת טכנולוגיות בדרך להירכש על ידי גוף אמריקאי. קרן פימי של ישי דוידי ומייסדי החברה דיתה ויהודה ברוניצקי מנהלים מו"מ משותף למכירת מניותיהם בחברה. מו"מ זה הוביל להצעה רשמית מצד גוף אמריקאי, ככל הנראה שלוחה של אחת מקרנות ההשקעות הגדולות בעולם, לרכישת האחזקות ב־2.2 מיליארד שקל - יותר מ־600 מיליון דולר.
- אורמת נכנסת לתחום חדש: רכשה חברה לאגירת אנרגיה תמורת 35 מיליון דולר
- חותמים את 2016 בבורסה: אורמת המצליחה הגדולה, טבע הגרועה מכולן
- ד.נ.א: יהודה ברוניצקי מספר מה למד בבית אבא
קרן פימי של דוידי מחזיקה ב־13.94% ממניות אורמת, בעוד שבני הזוג ברוניצקי מחזיקים ב־7.1% מהמניות. בעבר החזיקו בני הזוג בכמות הרבה יותר גדולה של מניות החברה, אך מאבק על השליטה באורמת מול גזית גלוב של חיים כצמן ודורי סגל שחק את אחזקותיהם.
הודות להשבחה שפימי ביצעה בחברה, הסכום שבו ימכרו בני הזוג את המניות יגיע אליהם נטו וחייב רק במסים, מאחר שהחזירו את ההלוואות שנטלו בתקופת המאבק על השליטה בחברה.
המו"מ למכירת אורמת מתנהל סביב מחיר של כ־60 דולר למניה. מחיר זה כמעט אינו משקף פרמית שליטה וקרוב למחיר השוק שעומד על כ־57.5 דולר למניה, כך ששווי החברה הוא כ־3 מיליארד דולר.
המו"מ נמצא בשלבים מתקדמים יחסית, ואם אכן אכן יבשיל לכדי עסקה יהיו לכך כמה השלכות מעניינות.
כך למשל, מדובר באחד האקזיטים הגדולים ביותר של קרן פימי, שהשקיעה 150 מיליון דולר ברכישת מניותיה באורמת ויוצאת מההשקעה הזו עם רווח של יותר מ־300 מיליון דולר תוך חמש שנים. האחזקות של פימי שוות כיום כ־1.55 מיליארד שקל (כ־420 מיליון דולר), ואליהן יש לצרף מכירת מניות בהיקף של 19 מיליון דולר של פימי בנובמבר האחרון וכן דיבידנדים בסך כ־17 מיליון דולר (60 מיליון שקל) שמשכה לאורך השנים.
היבט מעניין נוסף של עסקה זו הוא הסיפור האישי של בני הזוג ברוניצקי. השניים הקימו חברה ישראלית שהתפתחה לרמה עולמית, נקלעו למאבק שליטה שממנו יצאו בשן ועין, קיבלו את קרן פימי כשותפה בחשד מסוים ובדיעבד הבינו שמדובר בהצלחה גדולה. כעת, לאחר כל השנים והתהפוכות, מסתיים הסיפור של בני הזוג ושל החברה שהקימו באקזיט בסכום שספק אם היו יכולים לחלום עליו לפני עשור: 750 מיליון שקל, ואולי יותר.
כמו כן, הסיפור של מכירת אורמת הוא חלק ממגמה מתמשכת מהשנים האחרונות שבה חברות ישראליות עוברות לידיים זרות. תנובה עברה לידי ברייטפוד הסינית, מכתשים אגן (אדמה) לידי כמצ'יינה הסינית אף היא וישקר לידי ברקשייר האת'ווי של המשקיע האמריקאי וורן באפט. עסקת המכירה של אורמת מעלה סימן שאלה סביב המשך פעילות הייצור שלה בישראל, שמהווה כרבע מכלל פעילות החברה.
החברה הקטנה הפכה לענקית אנרגיה
יהודה (82) ודיתה (75) ברוניצקי הקימו ב־1965 את אורמת, שהחלה את דרכה כחברה לייצור טורבינות. בני הזוג הכניסו לשותפות את יוסף שידלובסקי, יהודי מצרפת שהקים את מפעל מנועי בית שמש. ב־86' מכר שידלובסקי את מניותיו באורמת לביל דיווידסון, מבעלי חברת פניציה ומבעלי קבוצת הכדורסל דטרויט פיסטונס מליגת האן.בי.איי. בהמשך הצטרפה כשותפה גם LFC, מחברות המימון הגדולות ביותר בעולם.
המוצר הראשון של אורמת היה טורבו גנרטורים. מדובר בגנרטורים מיוחדים שסיפקו חשמל לאורך קווי גז ונפט ולקווי ומתקני תקשורת בלתי מאוישים כמעט ללא תחזוקה ושעושים שימוש בסוגי דלק שונים. אלה הותקנו ברחבי העולם, בין השאר בסנגל, אלסקה, ארגנטינה ורוסיה. בשנת 1973 נכנסה החברה לפרויקט הפקת חשמל מבריכות שמש. הפרויקט נסגר על ידי הממשלה לאחר שלוש שנים, אבל יהודה ברוניצקי ניתב את הטכנולוגיה לתחום חדש: הפקת חשמל על ידי תחנת כוח שמנצלת מים בטמפרטורה של עד 150 מעלות שנשאבים מקידוחים גיאותרמיים. טכנולוגיה זאת חוסכת שימוש בדלק ואת זיהום האוויר הנלווה לו.
בשנות ה־90 הקימה אורמת שמונה פרויקטים בהוואי, קליפורניה, ואלסקה ונרשמה למסחר בבורסה בניו יורק ובהמשך גם בתל אביב. החברה התפתחה וההכנסות שלה הגיעו למאות מיליוני דולרים, כאשר בשנות ה־2000 רשמה החברה שיפור בהכנסות וברווחיות.
ב־2007 הופרה האידיליה של בני הזוג ברוניצקי, כאשר חברת הנדל"ן גזית גלוב של חיים כצמן ודורי סגל הודיעה על רכישה של מניות אורמת בכמיליארד שקל. בתגובה, בני הזוג לקחו הלוואת ענק של כמעט 600 מיליון שקל מבנק הפועלים כדי לרכוש בעצמם מניות של החברה ולבצר את מעמדם. תוך כדי כך, שעבדו השניים את מניותיהם באורמת לטובת הבנק.
ההשקעה של פימי באורמת הגיעה על רקע מועד התחלת פירעון החוב, שאילץ את בני הזוג למכור חלק ממניותיהם ולהכניס שותף לגרעין השליטה. פימי, שזיהתה את המשבר ואת פוטנציאל ההשבחה של החברה, רכשה 10% ממניות אורמת תעשיות ב־275 מיליון שקל וחברה לבני הזוג בהסכם שליטה שהשאיר את דיתה ברוניצקי בתפקיד המנכ"לית עד סוף 2013. לאחר ההסכם, הן פימי והן בני הזוג ברוניצקי החזיקו כל אחד ב־22.5% ממניות החברה. בשנתיים שלאחר מכן פימי נטלה על עצמה את יתרת ההלוואה של בני הזוג מהפועלים, בסך 183 מיליון שקל, והפכה בכך לבעלת המניות הגדולה בחברה עם 30.2% מול 14.7% של דיתה ויהודה ברוניצקי. הפער בין אחוזי האחזקה בחברה אז והיום נובע ממיזוג שהובילה פימי בין החברה האם אורמת תעשיות לבין החברה הבת אורמת טכנולוגיות, שמבצעת את מרבית הפעילות של הקבוצה.
אחרי שהפכה לבעלת השליטה באורמת, פימי מינתה לתפקיד יו"ר החברה את השותף הבכיר גילון בק, האיש של הקרן למשימות הבראה של חברות במצוקה. יצחק אנג'ל הובא לתפקיד המנכ"ל במקום דיתה ברוניצקי. אנג'ל ניהל את חברת ליפמן, שאותה מכרה פימי לווריפון העולמית בעשור הקודם, במה שנחשב אז לאקזיט מרשים.
אורמת פועלת בתחומי הייצור והתפעול גם יחד
אורמת פעילה בשתי זרועות: בזרוע אחת היא מייצרת טורבינות חשמל לתחנות כח גיאותרמיות ומקימה אותן ובזרוע השנייה והעיקרית היא מתפעלת תחנות כאלה בעצמה.
אנרגיה גיאותרמית היא אנרגיה נקייה ולכן החשמל שמיוצר באמצעותה זוכה לעידוד ממשלות באמצעות חקיקה שתומכת בהקמת תחנות מסוג זה. כמו כן, חברות שעוסקות בייצור חשמל כזה זוכות להקלות מס במרבית המדינות בעולם. הספק החשמל הגיאותרמי יציב על פני שעות היממה. זה היתרון על פני חשמל שמיוצר באמצעות אנרגיית רוח או באמצעות אנרגיה סולארית.
בשנים האחרונות חלה ירידה מהותית בעלות של ייצור החשמל באמצעות אנרגיה סולארית. גורם זה מגביר את התחרות של חברות אנרגיה סולארית על מכסות הייצור של אנרגיה נקיה. כושר הייצור של תחנות הכח של אורמת עומד על כ־700 מגה־ואט. 74% מייצור החשמל באנרגיה זו נעשה בארה"ב, 20% בקניה ו־6% בגואטמלה.
בניהולה של פימי צמח כושר הייצור של החברה מ־580־ל־700 מגה־ואט, כשלמרות שההשקעה הממוצעת במגה־ואט היא 4.5 מיליון דולר, הצליחה אורמת טכנולוגיות להקטין את רמת המינוף שלה.
במקביל צמחו הכנסות החברה בעקביות ועימן גם הרווח התפעולי. השיפור ברווחיות התפעולית של החברה נבע מטיפול נקודתי בכמה תחנות כוח ותיקות שמפעילה החברה ומטיפול בתחנות כוח שהסבו לה הפסדים לאורך שנים. כמו כן, החברה זנחה את הדגש על הגדלת כושר הייצור שלה ועברה להתמקד בשיפור הרווחיות ושיפור תחנות הכוח הקיימות, גם במחיר של סגירת פעילויות מפסידות או כאלו שפועלות בהיקף חלקי בלבד. הפעילויות הבולטות שנסגרו הן תחנת הכוח בנורת' ברולי שסבלה מבעיות תפעוליות והסבה לחברה הפסד של 370 מיליון דולר. למעשה, הפעילות הזו היתה אחד הגורמים המשמעותיים שהביאו לכך שמשפחת ברוניצקי איבדה את השליטה באורמת.
מהלכים פיננסיים טובים
לצד תהליך ההשבחה היו גם שני מהלכים פיננסיים שתרמו לשיפור בתוצאות החברה: המיזוג בין אורמת תעשיות ואורמת טכנולוגיות. המיזוג חיסל קומה מיותרת והביא לחיסכון ניכר בהוצאות. המהלך הפך אותה גם לאטרקטיבית יותר בעיני משקיעים.
המהלך השני היה העסקה למכירת 40% מחברה מחברה שאליה העבירה אורמת את פעילותן של שתי תחנות כוח גיאותרמיות ושלוש תחנות כוח מבוססות חום לקרן הפנסיה Northleaf מקנדה. החברה החדשה נמכרה לקרן הפנסיה הקנדית תמורת 175 מיליון דולר. סכום זה שימש להפחה מהותית של המינוף של אורמת.
כל המהלכים האלו הביאו לכך ששנת 2015 היתה שנה חזקה. ההכנסות הסתכמו ב-595 מיליון דולר ורווח תזרימי של 291 מיליון דולר. תוצאות 2016 עשויות להיות אף טובות יותר. את תשעת החודשים הראשונים של השנה סיימה החברה עם הכנסות של 496 מיליון דולר והיא צופה שאת השנה כולה תסיים עם הכנסות של 647 מיליון דולר. הרווח הנקי בתשעת החודשים האלו הסתכם ב-65.7 מיליון דולר.