קצא"א תוקם מחדש ביותר מ־100 מיליון שקל
החברה החדשה תוקם כדי להחליף את קצא”א הקיימת, שחצי ממנה שייך לממשלת איראן. קצא”א החדשה תשכיר בשנתיים הקרובות את הנכסים לחברה הקיימת
ועדת הכספים של הכנסת אישרה אתמול חוק להקמה מחדש של חברת קו צינור אילת־אשקלון (קצא”א). עלות ההקמה מחדש: יותר מ־100 מיליון שקל. הסיבה להקמת החברה מחדש: סגירת החברה הקיימת, שהוקמה בבעלות משותפת עם ממשלת איראן. עלות החוק נובעת בין השאר מכך שלצורך המעבר בין החברות כל אחד מעובדי קצא”א יקבל סכום השווה למספר משכורות.
- ההסתדרות הכריזה על סכסוך עבודה בקצא"א
- הוסר חלקית החיסיון של קצא"א: יתאפשר לקבל מידע על השלכות פעילותה על איכות הסביבה והתכנון
- קצא"א בוחנת בנייה של צינור גז ממאגר לווייתן לטורקיה
החוק החדש, שיגיע בימים הקרובים לאישור מליאת הכנסת, נחקק בדחיפות מכיוון שבעוד שבועיים יסתיים הזיכיון שעל פיו החברה הקיימת פועלת. לפי הצעת החוק, הממשלה תקים חברה פרטית שתקבל את הבעלות על נכסי קצא"א. חברה זו תשכיר את נכסיה לקצא”א הישנה למשך השנתיים הקרובות שישמשו כתקופת הסתגלות, שבמהלכה יועברו ההסכמים, העובדים, ההתחייבויות והרשיונות מהחברה הישנה לחדשה. קצא”א החדשה תהיה החברה הפרטית הראשונה שבבעלות מדינת ישראל.
הצעת החוק שאושרה אתמול מהווה פשרה למחלוקת בין משרד האוצר, שרצה להקים חברה ממשלתית חדשה, לבין חברי כנסת שדרשו שקצא”א הישנה תמשיך לפעול.
ממשלת ישראל והממשלה האיראנית מנהלות הליכים משפטיים בינלאומיים בנושא הבעלות על קצא"א ונכסיה. ייתכן שבעקבות החוק החדש ייפתח הליך על הברחת נכסים לכאורה. קצא”א הישנה תוסיף להתקיים גם לאחר שפעילותה תועבר לחברה החדשה בגלל אותם הליכים משפטיים.
ח"כ מיקי רוזנטל מהמחנה הציוני ביקר אתמול את הממשלה על כך שהתעכבה בקבלת החלטה בנושא. "לא היתה הפתעה ולא היתה שום סיבה להגיע לרגע האחרון", אמר.
קצא”א הוקמה ב־1968, בתקופה שבה תעלת סואץ היתה חסומה. בשנים האחרונות עוסקת החברה בעיקר בסחר בתזקיקים. הזיכיון של קצא”א מעניק לה פטור כמעט מלא מהחלת החוק הישראלי על פעילותה.
הצעת החוק המקורית היתה אמורה להסדיר את פעילות קצא”א באמצעות הפיכתה לחברה ממשלתית. ח”כ מיקי זוהר מהליכוד התנגד להקמת חברה חדשה, בשל חשש שגורמים מסוימים יפסיקו לסחור עם קצא”א אם הפיקוח על החברה החדשה יהיה הדוק יותר.
בסופו של דבר הוחלט שתקום חברה פרטית ולא ממשלתית. בפועל, המעבר לחברה ממשלתית יתבצע רק בעוד שלוש שנים, כאשר גם אז שר האוצר יוכל להאריך את התקופה שבה החברה תחשב לפרטית. בכל מקרה, צו החיסיון ימשיך לחול גם על החברה החדשה.
עם זאת עצם הקמת החברה תיצור מצב שבו לראשונה יחולו היבטים של החוק הישראלי על קצא”א: היא תתחיל לשלם מיסים, חוק חופש המידע יחול עליה בנושאי בטיחות והגנת הסביבה, תוחל עליה ביקורת מבקר המדינה וכן הוחלט שהיא תעביר לרשות הציבור שטח באורך של 500 מטר שברשותה בחוף הים באילת.
בתוך כך, ל”כלכליסט” נודע כי החוק מהווה עוד הישג ליו”ר ההסתדרות אבי ניסנקורן. בחודש פברואר הכריזו עובדי קצא”א על סכסוך עבודה, מכיוון שלא הושג הסכם לשמירה על זכויות העובדים עם סיום הזיכיון הצפוי. לפי הסכמים שהושגו לבסוף, הוחלט כי העובדים יקבלו את המענק בגובה כמה משכורות, שהוגדר כ”מענק חתימה על שינוי ארגוני. הסכום המדויק יקבע עד סוף החודש בהתאם לחלקו של כל עובד בחברה, לוותק שלו ולהיקף המשרה שלו. בקצא”א עובדים כ־350 איש.