האוצר: הוצאות מערכת הביטחון טיפסו ב-24% מתחילת השנה
בינואר-פברואר עמדו ההוצאות על 10.8 מיליארד שקל והאמירו הרבה מעבר לאומדנים שהעריכו גידול של 0.7%. מה ההסבר לפער?
מביצוע תקציב המדינה שמפרסם היום (ד') משרד האוצר עולה כי הוצאות מערכת הביטחון עלו ב-23.9% בחודשים ינואר-פברואר בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה ועמדו על 10.8 מיילארד שקל. בתוך כך, הוצאות המשרדים האזרחיים עלו רק ב-5.2%.
- האוצר יבדוק הלוואות שלקחה מערכת הביטחון למימון עסקאות - ביניהן עסקת הצוללות
- ליברמן עוצר את הפרטת תעש: "כל עוד אורי יוגב מעורב - אין ביטחון שההליך נקי"
- המימון לכלי השיט ומטוסי הקרב על הכוונת של הכנסת
בתקציב המקורי של המשרדים האזרחיים לשנת 2017 תוכנן גידול בשיעור של 8.9% לעומת אומדן הביצוע בפועל בשנת 2016 ובתקציב המקורי של מערכת הביטחון תוכנן בשנת 2017 גידול בשיעור של 0.7% לעומת אומדן הביצוע בפועל בשנת 2016. באוצר טוענים כי השינוי החריג "אינו מעיד בהכרח על חריגה מהמסגרת התקציבית השנתית ומבטא שינויים טכניים במבנה התקציב ושינוי בהתפלגות הביצוע בשנת 2017 לעומת שנים קודמות".
הגירעון המצטבר ל-12 החודשים האחרונים עד סוף פברואר עומד על 2.1% מהתמ"ג כאשר הגירעון השנתי שאושר עומד על 2.9%. סך הכנסות המדינה ממסים ואגרות עמדו בחודש פברואר על 23.3 מיליארד שקל. בניכוי שינויי חקיקה ובניכוי מדד המחירים לצרכן מדובר בגידול של 9.8% בהכנסות לעומת פברואר שעבר. כך למשל במס ההכנסה נרשם גידול של 10% עם גבייה של 5.3 מיליארד שקל ובמיסוי מקרקעין נרשם גידול של 6.4% עם הכנסות של מיליארד שקל.
במסים העקיפים נרשם גידול של 8.8% והיקף הגבייה עמד על 6.7 מיליארד שקל בעוד שבמסי הקנייה המשולמים על יבוא נרשמה ירידה של 24% שמורכבת מירידה במס קנייה של יבוא רכב של כ-42%, עקב הקדמת יבוא בדצמבר 2016 וירידה של כ-9% בהכנסות מיבוא סיגריות בעוד שההכנסות מיבוא כוהל עלו ב-30% .
שר האוצר משה כחלון כבר העלה את האפשרות כי יוריד מסים עם תמשיך מגמת עודפי הגבייה, אולם במשרד האוצר הפסיקו לפרסם לציבור את נתוני עודפי הגבייה לאורך השנה ועדכנו כי יפרסמו אותם רק אחת לתקופה. באוצר ציינו בעבר, כי למרות הצהרותיו של כחלון כי ישקלו הפחתת מסים רק בתום הרבעון שתתקבל תמונה מלאה יותר.
מנתוני רשות המסים עולה, כי היקף יבוא כלי הרכב הפרטיים צנח מ-18.9 אלף כלי רכב בפברואר 2016 ל-10.6 אלף כלי רכב בפברואר האחרון - ירידה של כ-44%. מדובר בהמשך מגמת ירידה שהחלה בינואר, זאת לאור שינויים בנוסחת המיסוי הירוק שנכנסה לתוקף עם תחילת השנה. ברשות המסים מציינים כי נתוני המגמה מצביעים על גידול בקצב עולה ביבוא כלי רכב החל מתחילת שנת 2016.